Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Landbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit in het geding"

Klimaatakkoord gaat droogte onvoldoende te lijf

Zelfs als de wereldwijde temperatuurstijging door naleving van het Klimaatakkoord van Parijs beneden de twee graden Celsius blijft, krijgt ongeveer een kwart van de aarde te maken met drogere omstandigheden. Dat stelteen een team van Britse en Chinese onderzoekers van de University of East Anglia en de Southern University of Science and Technology in Shenzhen. De wetenschappers publiceerden over hun studie in de Journal Nature Climate Change. 



Zij analyseerden in totaal 27 klimaatmodellen om vast te stellen welke regio's op aarde de grootste veranderingen doormaken als de huidige opwarming van de aarde doorzet. Mocht het lukken de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken, dan zal het landoppervlak dat met droogte te maken krijgt aanzienlijk kleiner zijn. 

Droogte kan grote invloed hebben op de landbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit in een gebied. In de loop van de twintigste eeuw nam de droogte al toe in het Middellandse Zeegebied, zuidelijk Afrika en de oostkust van Australië. De van nature al vrij droge gebieden in Mexico, Brazilië, Zuidelijk Afrika en de oostkust Australië kregen te maken met verwoestijning. Volgens de onderzoekers zullen delen van Zuidoost-Azië, Zuid-Europa, zuidelijk Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Australië het meest lijden onder verdere uitdroging als de opwarming van de aarde niet onder 1,5 graden blijft.

Publicatiedatum: