Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coöperatie Bio-KI heeft duidelijk doel voor ogen

"Biologische rundveefokkerij meer in boerenhanden"

Vanuit de Stichting Biologische Veeverbetering is de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij Bio-KI opgericht. Het bestuur wordt gevormd door Douwe Zijlstra (voorzitter), Hanneke Hansma, Liesbeth Brands en Wytze Nauta. Het doel van de Coöperatie Bio-KI is om voor haar leden de beste stieren uit de biologische landbouw beschikbaar te stellen via KI. De fokkerij komt daarmee nog duidelijker in handen van de biologische veehouders zelf te liggen. 


Biologische fokkerij is al lang een wens van veel biologische melkveehouders. Zij gaven dit aan in een visieproject in 1999-2000
over fokkerij in de biologische landbouw. Zij wensen een diervriendelijke biologische fokkerij die vrij is van hormoongebruik en ET en die passende koeien oplevert.

Het begon als een spinoff project in 2009 vanuit het Louis Bolk Instituut met de eerste stier Bio Opneij Wytze, die door veel boeren werd ingezet. Nu prijken er 16 stieren op de lijst. Het motto van Bio-KI is altijd al 'door de boer, voor de boer' geweest. Als lid kunnen veehouders nu invloed uitoefenen op de ontwikkeling van biologische rundveefokkerij, welk soort stieren men wil inzetten en hoe dit een meer prominente plek in de sector te geven.

Momenteel gebruiken de meeste biologische melkveehouders nog steeds sperma van stieren uit de gangbare melkveehouderij. Maar in de gangbare sector selecteert men stieren voor een intensieve, hoge input houderij. Dit past niet bij de biologische aanpak die toch een meer extensieve grasgebaseerde melkveehouderij nastreeft. Vanwege milieuverschillen zijn de fokwaarden van deze stieren niet zo betrouwbaar voor de biologische houderij. Door stieren van de beste koeien van biologische bedrijven te gebruiken, selecteer je automatisch die stieren die dochters geven die beter bij die biologische aanpak passen, meer melk van gras geven, weerbaar zijn, tegen een stootje kunnen, gezond blijven, etcetera. Tevens gebruikt Bio-KI geen geavanceerde reproductietechnieken, alleen kunstmatige inseminatie (KI) omdat het fokken met dekstieren risico's met zich mee brengt. 

Biologische plantenveredeling en biologisch zaai- en pootgoed is al lang een feit. Waarom voor de dieren dan niet? Bij de dieren speelt per slot van rekening ook het dierwelzijn mee. Verder zijn er zorgen over nieuwe technieken die in de gangbare fokkerijen hun opgang vinden. Met 'genomics' kan men de dieren steeds sneller tot nog hogere producties fokken. En met de Crispr en Talens technieken ('gene editing') is het direct aanpassen/herschrijven van DNA nu gemakkelijk toepasbaar bij dieren. IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie voor biologische landbouw, heeft deze technieken op de GMO lijst gezet. Echter, de eerste stieren in Amerika zijn al genetisch hoornloos gemaakt en via KI kan zo'n GMO snel de wereld overspoelen. Voor de biologische landbouw moet er dan wel een alternatief zijn, aangezien GMO niet is toegestaan op biologische bedrijven. Met biologische fokkerij en een Coöperatie Bio-KI kan de biologische rundveehouderij een flinke stap voorwaarts zetten en zich nog duidelijker onderscheiden van de reguliere productie.

De coöperatie Bio-KI presenteert zich op de komende Biobeurs in Zwolle aanstaande 17 en 18 januari, standnummer 370, naast de Natuurweide.

Voor meer informatie:
info@biologischefokkerij.nl
M: 06-24284100 (Wytze Nauta)
Publicatiedatum: