Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoger watergebruik irrigatie door klimaatverandering

Geïrrigeerde gewassen dienen hun waterverbruik tussen 10 en 20 procent per jaar verhogen als gevolg van de impact van klimaatverandering op hun natuurlijke opbrengst. Deze waarschuwing is gedaan door de directeur van het Spaanse FENACORE, Andrés del Campo, op de Efiagua-markt.

De beurs, gericht op irrigatie en klimaatverandering, liet zien hoe de toename van de maximale temperatuur en de daling van de regelval ervoor zorgt dat gewassen hun vegetatieve cyclus intensiveren omdat warmte en gebrek aan water hun proces versnellen. In 2017 daalde de regenval in Spanje met 24,3 procent minder en steeg de temperatuur gemiddeld 1,4 graden.

De gewassen zijn continu actief doordat de winterslaap niet wordt geproduceerd, waardoor hun vraag naar water aanzienlijk toeneemt. Deze veranderingen vragen om de invoer van structurele maatregelen die boeren in staat stelt om op voorhand te handelen naar de negatieve gevolgen van de droogte op zowel economisch vlak als het milieu.

Maatregelen beschikbaarheid water

De president van Fenacore bekritiseerde de milieusectoren die vragen om beperkingen van irrigatiewater als een maatregel om de droogte te verlichten, omdat ze naar zijn mening obstakels vormen voor een intensieve bedrijvigheid die zes keer meer produceert dan het droge land. "In een context waarbij de klimaatverandering steeds extremere vormen aanneemt, is het noodzakelijk om onder andere stuwmeren aan te leggen, mits deze duurzaam zijn en de economische, sociale en ecologische condities zijn overwonnen. Zo kan water worden gegarandeerd in periodes van droogte, en wordt schade vermeden die hevige regenval veroorzaakt", zei hij.

De Federatie doet er alles aan om de tijdelijke toewijzing van de watergebruiksrechten tussen bekken flexibeler te maken. En het tijdelijke gebruik van putten en grondwater in tijden van droogte te bevorderen en daarmee een voorraad aan te leggen in tijden van watergebrek. Zo kan er op een alternatieve manier gebruik worden gemaakt van oppervlakte- en grondwater.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: