Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Voedsel Anders pleit voor andere benadering dan vrijhandel
"Al decennialang averechts en ineffectief handelsbeleid"

Op 10 december begint in Buenos Aires de elfde WTO-top. Landbouw staat opnieuw centraal in deze vrijhandelsonderhandelingen. Afspraken binnen de WTO hebben als sinds 1995 grote gevolgen voor het GLB van de EU. Dit leidt al decennialang tot averechts en ineffectief beleid, stelt Voedsel Anders. Het netwerk doet daarom een oproep tot een trendbreuk. In de eerste aflevering van een serie van tien mythes over landbouw en voedsel wordt daarom betoogd dat vrijhandel eerder een probleem dan een oplossing is voor wereldwijde voedselzekerheid.

"Heikel punt tijdens de moeizame onderhandelingen is onder meer de inperking van handelsverstorende landbouwsubsidies in de Europese Unie en de Verenigde Staten. De EU en de VS hebben er echter voor gezorgd dat de meeste subsidies buiten schot blijven. Zelfs bij een akkoord zal de dumping van landbouwproducten in ontwikkelingslanden dus voortduren.
Tevens willen ontwikkelingslanden zoals India boeren een minimumprijs bieden en tegelijkertijd voedsel betaalbaar houden voor de armsten. Dit soort plannen liggen echter onder vuur van de WTO, die de belangen van de multinationale agribusiness om markten binnen te dringen laat prevaleren boven lokale voedselzekerheid."
 

Tien mythes over landbouw en voedsel 

"Beide voorbeelden tonen aan dat de mythe dat vrijhandel ten goede komt aan allen nog altijd de boventoon voert binnen de WTO, en dat dit tot zeer ongewenste resultaten leidt. Daarom presenteert het netwerk Voedsel Anders juist nu het eerste artikel in de serie 'Tien mythes over landbouw en voedselí, getiteld Vrijhandel bevordert de mondiale voedselzekerheidí. 
 
Waarom dit een mythe is? Decennia van liberalisering hebben wereldwijd geleid tot kaalslag onder familiebedrijven. Boeren krijgen geen kostendekkende prijzen en kunnen zo ook niet investeren in duurzame voedselproductie. Een deel van de Afrikaanse boeren die de concurrentie met Europese producten niet aan kunnen, trekken vervolgens naar Europa. 

Ondertussen zorgt de huidige geglobaliseerde en industriŽle voedselvoorziening voor een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd heeft juist de voedselproductie het meest te lijden onder klimaatverandering, vooral in ontwikkelingslanden. Kleinschalige boeren hebben daar ook al te maken met land grabs van multinationals die zich richten op de export van luxeproducten als biobrandstoffen en veevoer."

Alternatieven

Voedsel Anders geeft in de weerlegging van deze eerste van tien mythes ook een aanzet voor een alternatieve kijk op landbouwbeleid. De discussie is actueel, aangezien de Europese commissaris voor landbouw Phil Hogan vorige week zijn plannen presenteerde voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vanaf 2021. 

"De komende jaren kan dus worden gewerkt aan een alternatief landbouwbeleid dat onder meer zal leiden tot een effectievere inzet van landbouwsubsidies. Boeren in Noord en Zuid kunnen dan wel kostendekkende prijzen krijgen voor hun inspanningen, terwijl de kosten met betrekking tot milieu, sociale omstandigheden en dierenwelzijn in de consumentenprijs kunnen worden geÔnternaliseerd."

De volgende weerlegging van een mythe verschijnt in januari en zal gaan over de mythe: 'De industriŽle landbouw kan de wereld voeden'.

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: 6-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

11-12-2017 November 2017: 44 nieuwe gecertificeerde bedrijven
11-12-2017 Dronten blijft 'meest biologische gemeente'
8-12-2017 "Stimulans om duurzaam te boeren ontbreekt"
7-12-2017 Landbouwminister krijgt 100.000 handtekeningen om insecten te redden
30-11-2017 Nieuwe bio-wetgeving erdoor, in 2021 inwerking
30-11-2017 Bio-areaal en -productie blijven plussen
29-11-2017 Strengere eisen en verbreding voor het EKO-keurmerk
27-11-2017 Jonge Landbouwersregeling 2017 vanaf 4 december open
24-11-2017 "Europees landbouwbeleid faalt op het gebied van duurzaamheid"
24-11-2017 Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken
22-11-2017 Nieuwe bio-verordening in zicht
22-11-2017 Explosieve stijging Beter Leven-keurmerk doet bio verbleken
21-11-2017 Bulgarije achterloper in bio-landbouw, maar zet sprint in
17-11-2017 Bionext: "Amerikaanse bio-regelgeving zet economisch belang voorop"
17-11-2017 "Al ons eten ecologisch is pure noodzaak"
10-11-2017 Poetin: "Rusland tot bio-leverancier Aziatisch-Pacifische regio omvormen"
8-11-2017 Vereniging hamburg.bio opgericht
6-11-2017 Zelfde arbeidsvoorwaarden Oost-Europese werknemer, behalve chauffeur
3-11-2017 Franse biologische sector hoopt op financiŽle steun Macron
31-10-2017 EU reserveert 1 miljard voor verduurzaming landbouw

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *