Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van veehouders circa helft biologisch"

Gaia Biodiversiteitsmeetlat uitgegroeid tot 1300 gebruikers

De Gaia Biodiversiteitsmeetlat van CLM bestaat vijf jaar. In die vijf jaar is het aantal gebruikers flink gegroeid tot ruim 1300. De agrariërs die de meetlat gebruiken zijn bewust dat hun handelen effect heeft op alles wat groeit en bloeit op hun bedrijf. Het gaat niet alleen om 'natuur', maar ook de nuttige biodiversiteit die de teelt ondersteunt, zoals een goed ontwikkeld bodemleven. Bij het invullen van de meetlat krijgen de boeren tips voor maatregelen met een gunstig effect op de biodiversiteit op hun bedrijf. 

Ruim 70% van de gebruikers van de Gaia Biodiversiteitsmeetlat zijn Nederlandse boeren en 65% daarvan is veehouder. Circa de helft is gangbaar en de andere helft is biologisch veehouder. Van de bedrijven in de plantaardige sector is 83% gangbaar en slechts 17% biologisch. Afnemers zoals zuivelverwerkers willen graag weten wat hun leveranciers aan biodiversiteit doen en vragen hen daarom de meetlat in te vullen. Een deel van de gebruikers is ook werkzaam als onderzoeker of adviseur.

De meetlat wordt in 13 landen buiten Nederland gebruikt. Zo is de meetlat dit jaar beschikbaar in het Duits. Hij was al eerder beschikbaar in het Engels, en CLM wil ook een Franse versie lanceren. De gebruikers komen uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken, België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Bulgarije, Estland, Finland, Hongarije, Italië en Polen. De meeste gebruikers buiten Nederland zijn Duitse boeren, in het kader van een project met DOC Kaas. Ook in Frankrijk hebben akkerbouwers die voor McCain telen van de meetlat gebruik gemaakt.

Voor het invullen van de meetlat is geen biologische kennis nodig. Een agrariër kan gewoonlijk in ongeveer een half uur de vragenlijst beantwoorden. De tool stelt de gebruiker vragen over natuur- en landschapselementen en maatregelen die hij neemt op het bedrijf. Op basis van de antwoorden berekent het model de potentiële biodiversiteit, onderverdeeld in tien soortgroepen, zoals slootkantflora en akkervogels. Gebruik van de meetlat is gratis. 


Bron: Centrum Landbouw en Milieu 
Publicatiedatum: