Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Patrick Gerritsen, Bio4Pack: "Milieu-impact beduidend lager"

Composteerbare vleesschaal voor bio-vlees

Promessa schakelt binnenkort over op volledig composteerbare verpakkingen gemaakt van plantaardige, hernieuwbare grondstoffen. Er is veel geïnvesteerd om de introductie biologisch vlees in deze nieuwe generatie topsealverpakkingen van Bio4Pack mogelijk te maken. "Het verhaal erachter is fantastisch, tegelijkertijd willen we garant staan voor de produceerbaarheid en houdbaarheid in deze verpakkingen", aldus Hendrik Bom, operations manager van Promessa.



Zowel de schaal, de topfolie, het etiket als de absorptiepads zijn biobased en composteerbaar volgens de EN13432-norm en is geheel gecertificeerd door Dincertco onder het 7P0600 nummer. De bio-vleesverpakkingen zijn niet van de traditioneel te onderscheiden en stromen de komende weken geruisloos in bij alle Ekoplaza's en supermarktketens als Coop, Spar, Poiesz, MCD en Boon's Markten.

"Dit is wereldwijd de eerste vleesschaal die volledig composteerbaar is volgens de strenge EN-13432 norm", zegt Patrick Gerritsen van Bio4Pack. "De schaal is dan ook voorzien van het Kiemplantlogo en mag na gebruik bij het GFT-afval worden weggeworpen. De schaal en folie zijn vervaardigd uit PLA (Poly Lactic Acid) dat vervaardigd wordt uit suikerriet. Aangezien deze grondstof hernieuwbaar is, is de impact op het milieu duidelijk minder dan traditionele schalen. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen. De absorptiepads is van cellulose en het Bio4Life-etiket, inclusief lijm en inkt, zijn ook geheel composteerbaar."



Pattrick is al in 2006 begonnen met de ontwikkeling van deze bio-schaal waarvan de kosten slechts iets hoger zijn dan de traditionele kunststof schaal. "Het was een behoorlijke uitdaging. PLA is breekbaarder dan andere kunststoffen, dus moet je daar goedgekeurde additieven aan toevoegen. Daarnaast moet het goede barrière-eigenschappen hebben en machinaal goed te verwerken zijn. Het meest lastige was echter de groene kleur."

Voor de retailers heeft de schaal als voorkeur dat ze er nagenoeg geen verpakkingenbelasting over betalen.


Voor meer informatie: www.bio4pack.com
Publicatiedatum: