Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Fotoreportage congres Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie
Marianne Thieme: "Laat je horen als biologisch-dynamische boer!"

Tholen - Marianne Thieme wil dat de BD-beweging meer op de voorgrond gaat treden. Ze roept de biologisch-dynamische boeren op om naar Den Haag te gaan en te pleiten voor meer financiŽle middelen. "Laat je horen als jonge biologisch-dynamische boer! BD kan het verschil gaan maken en het is tijd om in actie te komen", zo sprak de politica als key-note spreker op het gisteren (dinsdag 10 oktober) gehouden herfst-congres 'Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie'.

Er namen meer dan 150 mensen deel aan het congres. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Linksboven Marianne Thieme. Tijdens de lunch voor en na het congres was er voldoende gelegenheid voor overleg en bijpraten. Kijk voor alle foto's naar de fotoreportage.

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren gaf ook aan dat er echt toekomst zit in de BD-landbouwmethode. "De keuze is nu aan jullie: gaan jullie actief communiceren dat biologisch-dynamische landbouw veel en veel beter is dan gangbare landbouw of blijven jullie stilletjes hopen dat de consument uiteindelijk de keuze voor BD gaat maken. Blijf je bescheiden en marginaal of ga je voor verandering? Zoals Nelson Mandela zei: 'It always seems impossible until it's done'."

Dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek (directeur Stichting Demeter) gaf in zijn welkomswoord aan dat het Demeter-keurmerk in de toekomst nog meer verbonden zal worden aan sociaal-economische waarden. "Wie zich niet wil verbinden kan geen drager zijn van het Demeter-keurmerk." Uit de nieuwe Demeter Monitor blijkt dat de biologisch-dynamische landbouw weer gegroeid is. "Dat is mooi, groei biedt immers ruimte voor ontwikkeling."


Links Ronald van Marlen. Rechts Erik Jan van den Brink (Udea), Piet IJzendoorn (de Zonnehoeve), Jurre de Vos (zorgboerderij de Naoberhoeve) en Kitty Peetoom (Warmonderhof).


Na Marianne Thieme hield Ronald van Marlen (o.a. bestuurslid Stichting Demeter) een bevlogen betoog, waarin hij onder meer liet zien voor welke dilemma's de biologische sector als gevolg van de groei komt te staan. "We moeten aan de bak! Daarbij moeten we niet bang zijn om de bestaande orde tegen de zere knie te schoppen. Dat doe je toch al als je niet wilt veranderen." De biologische beweging is volgens Ronald nu een 'ingesloten pionier' (voormalig pioniers worden welbewust ingesloten door datzelfde regime dat ze aanvankelijk wilden veranderen). Hierin ziet hij kansen voor Demeter: "Bio zit al zo diep in de mainstream, Demeter is nog een authentieke veranderaar."

De volgende spreker was Manfred van Doorn, psycholoog en leiderschapscoach. Hij vertelde alles over een twaalfdelig mensbeeld als grondslag voor veranderingsprocessen. Hierna was het tijd voor reflecties uit de Nederlandse praktijk met Tom Saat (Stadsboerderij Almere), Peter van IJzendoorn (Hofwebwinkel) en Merle Koomans van den Dries (Odin). Merle gaf hierbij onder meer aan dat ze nog meer mensen kunnen verbinden nu Odin een coŲperatie is.


Manfred van Doorn.

Na een uitgebreide bio-dynamische lunch (ingeleid door chef-kok Eric van Veluwen) bestond het middagdeel uit workshops en tijdens de plenaire afsluiting werd afscheid genomen van Jozien Vos als voorzitter van Stichting Demeter. Meer daarover in het aparte artikel in deze editie van Biojournaal.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Publicatiedatum: 11-10-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-10-2017 Striproman over het leven van een biodynamische wijnboer
20-10-2017 Voorlichtingsbijeenkomst Groningse bio-landbouwinvesteringen
20-10-2017 "Speciaalzaken leveren dit jaar in, verdere ontwikkeling nodig"
17-10-2017 "Kabinetsstandpunt glyfosaat onhoudbaar"
12-10-2017 BelgiŽ: VLAM voert campagne voor bio-producten
11-10-2017 Jozien Vos neemt afscheid als voorzitter Stichting Demeter
11-10-2017 Bodemboeren wint internationale Agrofilm-prijs
9-10-2017 Plafond voor vraag biologisch voer voorlopig niet in zicht
6-10-2017 Steeds meer kerken op duurzaamheidstoer
3-10-2017 Boeking flextickets van en naar Fruit Logistica
29-9-2017 Frankrijk: subsidie voor overschakelende telers op bio stopt
25-9-2017 Vraag naar fieldsales- en marketingdiensten bio-sector groeit
22-9-2017 De spanning tussen boer en ondernemer
20-9-2017 Bio Academy gaat nieuwe fase in met Zeelenberg en LefŤvre
19-9-2017 Winactie over herkenbaarheid bio-keurmerk gestart
18-9-2017 Bio-fruit siert wederom Vitaal sportdag
18-9-2017 Een feest van herkenning
15-9-2017 Achterhoekse natuurorganisaties zoeken weidevogelboerderijen
14-9-2017 Zelfs Warmonderhoffers van het eerste uur naar reŁnie
11-9-2017 Kees van Zelderen portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij LTO

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *