Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huidverzorgingsmerk Kavalier richt zich op de gentleman

"Schaamtecultuur verleden tijd, maar man denkt nog vaak zwart-wit"

Tholen – Dagelijkse huidverzorgingsmiddelen voor mannen zijn op één hand te tellen, laat staan die op natuurlijke basis. "Daar zijn mannen zelf ook schuldig aan. Nog vaak schieten ze in een kramp bij de gedachte aan het woord natuurlijk", zegt Reinier de Jong. Hij richt zich met zijn huidverzorgingsmerk Kavalier expliciet op de gentleman. De markt voor de mannencosmetica staat volgens hem nog in de kinderschoenen. "Het is veelzeggend dat mannen die nota bene zelf actief zijn in de cosmeticabranche vaak geen verzorgingsmiddelen gebruiken."



Gemiddelde man denkt zwart-wit

Voor een marketeer blijft de man een aparte doelgroep. Helemaal als het gaat om verzorgingsproducten. "De gemiddelde man voor het natuurcosmeticarek denkt heel zwart-wit: het product is duur, dus het zal wel goed zijn, of het komt me bekend voor, dus ik voel mij er vertrouwd bij. Daar ligt ook het grote probleem: het ontbreekt hen aan het juiste bewustzijn", schetst Reinier. "Mannen uit de grote (wereld)steden – zij die met een kosmopolitisch wereldbeeld – zijn zich vaak nog wel bewust van hun uiterlijk, maar vind op het platteland maar eens iemand die op eigen initiatief een crème op zijn gezicht smeert. Als ze het al doen, is het potje vaak van hun vrouw. Er is dus nog heel veel te winnen."

Educatie belangrijk

Mannen die gemakshalve de verzorgingsproducten van hun vrouwen gebruiken, doen zichzelf daarmee te kort, vindt Reinier. Een mannenhuid is immers geen vrouwenhuid. "Het 'for men'-label prijkt niet voor niets op de verpakking. Gerenommeerde bedrijven staven die claim heus op gedegen onderzoek", geeft hij aan. De crux zit hem in educatie. "Dat je uitlegt dat die producten speciaal voor hen op de markt zijn gebracht en je voorkomt dat ze zeggen het niet nodig denken te hebben. Precies die laconieke houding die fervente zonaanbidders soms uiten bij het belang van insmeren: 'Maar ik ben toch al een beetje bruin, dan is zonnebrand toch overbodig?'" In zijn communicatie naar de klant toe benadrukt Reinier daarom steevast het belang van goede huidverzorging.



Schaamtecultuur verleden tijd

Toch ziet Reinier dat de schaamtecultuur van vroeger inmiddels plaats heeft gemaakt voor acceptatie. "Als je twintig jaar geleden op de voetbalvereniging na het douchen een moisturizer in je gezicht aanbracht, werd je en publique vernederd. Dat was simpelweg not done. Tegenwoordig kan dat gewoon. In dat opzicht zitten op de goede weg."

Hardnekkig afweermechanisme

Reinier kiest bewust voor een natuurlijk product. "Je wilt je poriën toch niet dicht smeren met paraffine? Zeker niet als je huidproblemen wilt verhelpen." Toch legt Reinier in de communicatie over zijn product niet de nadruk op het natuurlijke. "Een gemiddelde man heeft de eigenschap dat hij het begrip natuurlijk meteen associeert met geitenwollen sokken. En dan opeens zegt dat het vreemd ruikt, terwijl dat nergens op slaat. Een gedachte die een volledig eigen leven gaat leiden. Het is een hardnekkig afweermechanisme dat maar moeilijk slijt. Vrouwen zijn dat punt allang gepasseerd. Om natuurlijke producten op grote schaal aan de man te brengen, moet je in de slipstream van de grote jongens zien mee te gaan. Reken er maar op dat Nivea tijdens het WK voetbal met een gigantisch charmeoffensief komt voor zijn for men-lijn. Daar moet je op inhaken door te verduidelijken dat er ook natuurlijke alternatieven zijn."


Reinier op zijn stand tijdens BIOFACH '17.

Soepele ISO-norm heeft grote gevolgen

Toch is het belangrijk om altijd alert te blijven op de marktontwikkelingen. Zo vreest Reinier dat er in Europa naar alle waarschijnlijkheid een ISO-norm wordt aangenomen die de hele cosmeticamarkt op zijn grondvesten doet schudden. De nieuwe norm is namelijk veel soepeler dan de normen die veel landen tot op heden voeren. Het betekent concreet dat een speler als Nivea zijn Pure & Natural-lijn, die in Duitsland niet in het schap mag staan, dat na invoering van de ISO-norm opeens wel kan. "Dat zaait een hoop verwarring onder consumenten. En bovendien weet de consument in de wildgroei van certificeringen en ondercertificeringen niet meer waar hij aan toe is. Van het Ecocert-logo alleen al zijn er inmiddels al vijf varianten. De consument die bij dit logo denkt een 100% natuurlijk bioproduct te kopen, komt bedrogen uit, als blijkt dat volgens het logo slechts – noem eens wat – 65 procent van de ingrediënten op natuurlijke wijze zijn verkregen, terwijl het overige deel op synthetische wijze wordt gewonnen. Als dit doorzet, dan plukt de conventionele industrie daar onmiskenbaar de vruchten van. Daar moet je als markt voor natuurlijke verzorgingsmiddelen natuurlijk tegen afzetten."

Voor meer informatie:
Reinier de Jong
T: +31 (0)514-764015
info@kavalierskincare.com
www.kavalierskincare.com