Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Productie bio-fruit Argentijnse Rio Negro groeit met 52%

Dankzij de toegenomen consumptie van biologische producten in ontwikkelde economieŽn is de vraag naar bio-AGF de laatste jaren toegenomen. 

Na jaren van crisis zag de fruitsector in Rio Negro en Neuquen Vallei het potentieel dat deze markt te beiden heeft en ruim vijf jaar geleden besloot de regio vaart achter de ontwikkeling van de biologische fruitproductie te zetten in de hoop zich te kunnen onderscheiden van haar concurrenten op het zuidelijk halfrond. Het merk Patagonia en de terughoudendheid van de lokale sector met betrekking tot de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen maakten dit project tot een succes. De bedrijven die op deze nieuwe trend ingespeeld hebben leveren dan ook een flinke bijdrage aan de economie in de vallei. 

Volgens een rapport van Senasa is de biosector de laatste jaren flink gegroeid. Uit officiŽle gegevens blijkt dat er in de regio momenteel ruim 4.400 hectare gewijd zijn aan de bioteelt, voornamelijk die van appelen en peren. Vorig jaar nam het bio-areaal in Rio Negro met 52% toe. Op landelijk niveau bedroeg de toename van de bioproductie 10%. 

De productie van biologische appelen en peren bedraagt inmiddels 11% van de totale hardfruitproductie in de Vallei, vijf jaar geleden lag dit percentage nog op 3%.
De groei van de bioproductie in de regio is vrijwel uitsluitend te danken aan de goede prijzen die deze producten opleveren op de internationale markt. Voor biologische appelen en peren wordt 30% tot 50% meer betaald dan voor conventioneel fruit. Hetzelfde geldt voor bewerkte producten zoals sappen en puree. Uit het rapport van Senasa blijkt dat de regio in 2016 ruim 55.000 ton bioproducten exporteerde, waarvan 80% verse appelen en peren. Het overige deel had betrekking op producten zoals concentraat, pulp en aroma's. 

Het overgrote deel van de bioproducten die de regio voortbrengt, is bestemd voor de export en slechts een klein volume wordt op de binnenlandse markt afgezet. Vorig jaar bedroeg de export van verse appelen en peren 12% van de buitenlandse handel in deze twee categorieŽn. Deze indicator bedraagt zelfs 23% wanneer men kijkt naar de overzeese handel (Europa, Rusland en met name de Verenigde Staten).

Trends

Het toegenomen milieubewustzijn heeft de laatste jaren tot een verandering in het consumptiepatroon en een groei van het bio-aanbod geleid. De regio Rio Negro en Neuquen is ťťn van de grootste producenten van bioproducten in het land. 

Na de crisis die de conventionele fruitsector in de regio doormaakte, werd de bioteelt als alternatief verwelkomd. "Deze producten zijn beter in het buitenland te verkopen. De risico's zijn hetzelfde als bij de handel in conventioneel fruit maar met deze producten kunnen we ons onderscheiden en ze leveren bovendien hogere prijzen op," legt Josť GarcŪa, voorzitter van de Chamber of Producers, uit. 

Miguel Sabbadini, directeur van Fruempac, legt uit dat de bio-afzet goede en slechte jaren kent. Dit jaar was het bijvoorbeeld moeilijk om biologische peren op traditionele markten op het zuidelijk halfrond te vermarkten omdat deze verzadigd waren. 

In Cipolletti verkopen begunstigden van het INTA Pro Huerta Programma, dat gericht is op het bevorderen van biologische voeding, hun overtollige volumes op markten en in Villa Regina werd zelfs een markt voor telers opgericht.

"Biologische voeding is een groeiende trend en we moeten meer doen om de voordelen van deze producten te promoten," leggen voedingsdeskundigen Romina Trifogli en Mercela Marconi uit.

Pro Huerta richt zich op gezinnen en is ook goed vertegenwoordigd op scholen. "Biologische gewasbescherming heeft te maken met ecosystemen. Wij zoeken naar het evenwicht tussen het ecosysteem, gewassen en biologisch bodembeheer zonder gebruik te maken van chemische meststoffen," licht Juan Ciccioli van INTA in Villa Regina tot slot toe.  

Publicatiedatum: 18-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-9-2017 Spaanse teler kiest voor biologisch steenfruit
20-9-2017 Amerikaanse bio-sector discussieert opnieuw over teelt op water
19-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
19-9-2017 Biologische Nederlandse thee wint innovatieprijs voor telers
19-9-2017 Irrigatie-advies voor bio-teelten
15-9-2017 Aldi en Lidl ondertekenen duurzame aardappelconvenant
15-9-2017 Vlaamse gedeputeerde bezoekt biologisch tuinbouwbedrijf
14-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comitť Bio GroentenFruitHuis
14-9-2017 Eerste biologische dadelgroothandel in Antwerpen
13-9-2017 "Spaanse thuismarkt steeds groter voor mango's en avocado's"
12-9-2017 Ruby Valencia: sinaasappel met smaak en eigenschappen van grapefruit
12-9-2017 Aldi ondertekent duurzame aardappelconvenant
11-9-2017 Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat
8-9-2017 Jumbo verduurzaamt Nederlands AGF-aanbod
7-9-2017 Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt
7-9-2017 Boeket van Belgische bio-bloemen rechtstreeks van het veld
7-9-2017 Inschrijving Koning Willem I Prijs en Plaquette van start
7-9-2017 VS: aandeel bio-peren stijgt
6-9-2017 "Uitermate goed kooljaar"
6-9-2017 Zweedse importeur koopt alleen biologische gember in

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *