Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sommige teelten kunnen niet meer zonder"

Multifunctioneel klimaatdoek zet vliegen op verkeerde been

Tholen – Hoewel de Howicover in de markt werd gezet als vorstbeschermingsdoek, wordt het door telers zelf steeds meer gezien als multifunctioneel klimaatdoek. "Vooral bij biologische teelten is het doek in trek", merkt Anton Hulsegge, sales manager bij Howitec, op. "Sommige teelten kunnen niet meer zonder."


Anton Hulsegge van Howitec op de Biovelddag 2017. De multifunctionele klimaatdoeken zijn geschikt voor de biologische land- en tuinbouw.


Het doek biedt meer bescherming tegen invloeden van buitenaf dan waarop Howitec zelf in eerste instantie anticipeerde. Anton: "Wij hebben altijd gecommuniceerd dat de mazen te groot zijn om de kool-, wortel- en preivliegen op afstand te houden. Toch wijzen tests van Inagro jarenlang op rij uit dat het doek óók beschermt tegen déze vliegen. Waarschijnlijk herkennen de vliegen het gewas onder het doek niet meer als zodanig en doen ze om die reden geen moeite meer om door het maas te kruipen."



Inagro is voorstander van deze afdekstrategie en adviseert het gebruik van deze preventieve maatregel daarom ook. "Het voordeel van Howicover ten opzichte van gewoon insectengaas is dat het materiaal veel goedkoper en lichter is. Het klimaatdoek kan vijf tot tien jaar meegaan, oefent minder druk uit op het gewas (en voorkomt daarmee schade aan het gewas) en draagt ook bij aan een beter microklimaat", licht Anton toe. "Bij vollegrondsteelten heeft het doek ook een vogelwerende werking. Er zijn wel goedkopere alternatieven, maar die zijn dan ook binnen een jaar kapot." Het polyethyleen kan desgewenst na afloop gerecycled worden.



Opvallend genoeg benadert de Nederlandse markt het doek nog vooral als vorstdoek, veel meer dan in België. Voor gebruik als insectenwering geldt het tegenovergestelde. Daarin loopt België voorop en kijkt Nederland over de schouders van de zuiderburen mee.



Het klimaatdoek is geschikt voor ui, prei, kool- en wortelgewassen. "Daarom is men in België ook zo hard op zoek gegaan naar een alternatief als deze. Voor veel kleine gewassen als rettich, pastinaak en paksoi zijn binnen de gangbare teelt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer beschikbaar. De teelten zijn dermate klein dat fabrikanten geen geld meer investeren in een toelatingsaanvraag. Dat brengt in hun ogen te weinig op." Gevolg is dat gangbare telers op het vlak van preventie 'biologischer moeten telen'.



Biologische teelten zijn sowieso gebaat bij alternatieve, preventieve maatregelen. "Wij kunnen het hier ontstane gat mooi opvullen", besluit Anton.

Voor meer informatie:
Anton Hulsegge
Howitec Netting BV
Hichtumerweg 25
8701 PG Bolsward
T: +31 (0)515-700500
F: +31 (0)515-578679
a.hulsegge@howitec.nl
www.howitec.nl