Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
William Pouw van Fruitbedrijf William Pouw:
"Makkelijker om vrachtwagen vol fruit aan Noorwegen te verkopen, dan een pallet in Utrecht"

Tholen – Volgend jaar viert fruitteler William Pouw zijn 'zilveren' jubileum. Een pionier in de sector, reeds actief nog voordat controleorganisatie Skal haar intrede deed. Geboren en getogen in een kersenboomgaard in Wijk bij Duurstede had de fruitteelt al vroeg aantrekkingskracht op de jonge William. Het had op hem "een magische uitwerking", zoals hij het zelf omschrijft. Tijdens 'Bio aan de Vecht' vertelde hij over zijn fruitteeltbedrijf in de Kromme Rijnstreek.


William Pouw vertelt over zijn visie op biologisch ondernemen.

William kreeg zijn voorkeur voor de biologische fruitteelt niet met de paplepel ingegoten. Zijn vader was metselaar en afgezien van wat rondscharrelende hobbydieren op zijn ouderlijk huis wees niets op een toekomst in de biologische sector. Toch maakte de fruitteelt van jongs af aan grote indruk op hem. "Ik vond het samenspel van fruitteelt, de veelal onvoorspelbare weersomstandigheden en de werkzaamheden in de boomgaard zeer intrigerend", vertelt William. Tegelijkertijd zette hij zijn vraagtekens bij de vele telers die hij dagelijks met de spuit in de weer zag. "Ze konden me niet vertellen waarom ze spoten. Ik was juist geïnteresseerd in de biologie achter de schimmels en insecten. Een schamper 'ik moet spuiten, want dat is nodig voor de opbrengsten' kon er vaak net van af." Die houding zag hij later ook terug tijdens zijn opleiding in de gangbare fruitteelt, waar hij het voortdurend aan de stok kreeg met zijn leraar. "De kennis was daar domweg niet voorhanden. Informatie over gewasbeschermingsmiddelen was het domein van voorlichters." Een vervolgstage bij bioteler Dirk van Ziel gaf wél de antwoorden waar hij zo naar op zoek was.

"Nog vóór het internettijdperk ging ik al graag op onderzoek uit", lacht William. "Zo analyseerde ik uitvoerig hoe de inzet van natuurlijke vijanden tegen plagen de biologische fruitteelt op weg helpt. In mijn hoogstamboomgaard zag ik hoe bloedluizen werden verorberd door oorwurmen. Het was dan ook de uitdaging om meer oorwurmen op mijn perceel te krijgen." Oorwurmen schuilen graag op donkere plaatsen. Bij wijze van proef vulde William daarom lege blikken hondenvoer met gras. De populatie oorwurmen groeide gestaag en hij zag dat de insecten zich er graag nestelden. De blikken hing hij vervolgens in de bomen en prompt zag de fruitteler een afname in het aantal bloedluizen.


Het publiek luistert aandachtig naar de sprekers.

Van lieverlee breidde William zijn grond uit tot de 18 hectare die zijn fruitteeltbedrijf vandaag de dag telt. Hij wordt nog elke dag gedreven door iets wat hij "gezonde stress" noemt. "Je product hangt immers altijd buiten en je hebt weinig invloed op weersveranderingen. Op het moment dat er iets gebeurt, dan wordt het fruit direct geraakt. En beschadigd fruit kun je niet aan een supermarkt verkopen." Hij is daarom content dat hij ook fruit aan Schulp Vruchtensappen kan verkopen, die zijn appelen en peren verwerkt tot pure sappen.

Naast Schulp levert het fruitteeltbedrijf ook veel aan Albert Heijn, Ekoplaza, Local2Local én gaat een aanzienlijk deel van zijn productie de grens over. Toch stuit het William tegen de borst dat hij keer op keer hoort dat er in Nederland te weinig biologische groenten en fruit beschikbaar is, terwijl 80% van de Nederlandse teelt bestemd is voor de export. "Het is zo opvallend dat het bij wijze van spreken makkelijker is om een vrachtwagen vol fruit aan Noorwegen te verkopen, dan een kleine pallet in Utrecht." Ook vindt hij het opmerkelijk dat de in Nederland verkrijgbare vruchtensappen nog vaak uit Polen en Duitsland komen.


De sprekers tijdens de Klantendag van Schulp Vruchtensappen. Links William Pauw en rechts Willem van der Linden.

Over de grens zijn de teeltomstandigheden voor met name appelen vaak gunstiger dan in ons eigen land. "Wat ook meespeelt is dat de biologische fruitteelt in Oost-Europa zwaar wordt gesubsidieerd. In Roemenië is volop aandacht voor voorlichting aan omschakelaars. De kennis over de biologische fruitteelt komt nota bene vaak uit Nederland. De Nederlandse fruitsector creëert daarmee in feite haar eigen concurrenten", aldus de fruitteler.

William verwacht echter niet dat het herinvoeren van de omschakelsubsidie, waarvoor de Partij voor de Dieren onlangs een motie indiende, daar verandering in brengt. "Zo'n subsidie leidt vaak tot perverse prikkels. Het verleden wees al uit dat het voor gangbare telers erg lucratief is om een aantal jaren op rij subsidie op te strijken, daarmee voor die periode verzekerd te zijn van inkomsten, maar vervolgens nadien de activiteiten in de bioteelt meteen van de hand te doen. Zolang omschakelaars worden gedreven door geld en niet door passie, zie ik geen kans voor biologisch. Je moet er echt voor willen gaan", besluit de fruitteler.

Voor meer informatie:
William Pouw
Fruitbedrijf William Pouw
Pothuizerweg 27a
3998 NB Schalkwijk
T: 030-2201017
mail@williampouw.nl
www.williampouw.nl

Publicatiedatum: 5-7-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-5-2018 "Bio-champignons zijn in Frankrijk een hype"
25-5-2018 Biologische groenten gekweekt voor voedselbank
24-5-2018 "Prettige aan bio-landbouw is de samenwerking met de natuur"
24-5-2018 "Door de droogte hebben we weinig onkruid"
24-5-2018 Voorjaar warm genoeg voor paksoi van buiten
24-5-2018 Velddemonstraties mechanische onkruidbestrijding in Noord-Nederland
24-5-2018 Deens bio-landbouwareaal groeit naar 245.000 hectare
23-5-2018 Biologisch boeren in Zeeland: "Het blijft een beetje aanmodderen hier"
23-5-2018 "Wij bieden grote diversiteit dankzij internationale recepten"
23-5-2018 Eerste Peruaanse bio-granaatappelen in Duitsland
22-5-2018 Nieuwe locatie boerderijwinkel biedt vijf keer zoveel ruimte
22-5-2018 Spanje: bioteelt in het bos
22-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *