Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




William Pouw van Fruitbedrijf William Pouw:
"Makkelijker om vrachtwagen vol fruit aan Noorwegen te verkopen, dan een pallet in Utrecht"

Tholen Ė Volgend jaar viert fruitteler William Pouw zijn 'zilveren' jubileum. Een pionier in de sector, reeds actief nog voordat controleorganisatie Skal haar intrede deed. Geboren en getogen in een kersenboomgaard in Wijk bij Duurstede had de fruitteelt al vroeg aantrekkingskracht op de jonge William. Het had op hem "een magische uitwerking", zoals hij het zelf omschrijft. Tijdens 'Bio aan de Vecht' vertelde hij over zijn fruitteeltbedrijf in de Kromme Rijnstreek.


William Pouw vertelt over zijn visie op biologisch ondernemen.

William kreeg zijn voorkeur voor de biologische fruitteelt niet met de paplepel ingegoten. Zijn vader was metselaar en afgezien van wat rondscharrelende hobbydieren op zijn ouderlijk huis wees niets op een toekomst in de biologische sector. Toch maakte de fruitteelt van jongs af aan grote indruk op hem. "Ik vond het samenspel van fruitteelt, de veelal onvoorspelbare weersomstandigheden en de werkzaamheden in de boomgaard zeer intrigerend", vertelt William. Tegelijkertijd zette hij zijn vraagtekens bij de vele telers die hij dagelijks met de spuit in de weer zag. "Ze konden me niet vertellen waarom ze spoten. Ik was juist geÔnteresseerd in de biologie achter de schimmels en insecten. Een schamper 'ik moet spuiten, want dat is nodig voor de opbrengsten' kon er vaak net van af." Die houding zag hij later ook terug tijdens zijn opleiding in de gangbare fruitteelt, waar hij het voortdurend aan de stok kreeg met zijn leraar. "De kennis was daar domweg niet voorhanden. Informatie over gewasbeschermingsmiddelen was het domein van voorlichters." Een vervolgstage bij bioteler Dirk van Ziel gaf wťl de antwoorden waar hij zo naar op zoek was.

"Nog vůůr het internettijdperk ging ik al graag op onderzoek uit", lacht William. "Zo analyseerde ik uitvoerig hoe de inzet van natuurlijke vijanden tegen plagen de biologische fruitteelt op weg helpt. In mijn hoogstamboomgaard zag ik hoe bloedluizen werden verorberd door oorwurmen. Het was dan ook de uitdaging om meer oorwurmen op mijn perceel te krijgen." Oorwurmen schuilen graag op donkere plaatsen. Bij wijze van proef vulde William daarom lege blikken hondenvoer met gras. De populatie oorwurmen groeide gestaag en hij zag dat de insecten zich er graag nestelden. De blikken hing hij vervolgens in de bomen en prompt zag de fruitteler een afname in het aantal bloedluizen.


Het publiek luistert aandachtig naar de sprekers.

Van lieverlee breidde William zijn grond uit tot de 18 hectare die zijn fruitteeltbedrijf vandaag de dag telt. Hij wordt nog elke dag gedreven door iets wat hij "gezonde stress" noemt. "Je product hangt immers altijd buiten en je hebt weinig invloed op weersveranderingen. Op het moment dat er iets gebeurt, dan wordt het fruit direct geraakt. En beschadigd fruit kun je niet aan een supermarkt verkopen." Hij is daarom content dat hij ook fruit aan Schulp Vruchtensappen kan verkopen, die zijn appelen en peren verwerkt tot pure sappen.

Naast Schulp levert het fruitteeltbedrijf ook veel aan Albert Heijn, Ekoplaza, Local2Local ťn gaat een aanzienlijk deel van zijn productie de grens over. Toch stuit het William tegen de borst dat hij keer op keer hoort dat er in Nederland te weinig biologische groenten en fruit beschikbaar is, terwijl 80% van de Nederlandse teelt bestemd is voor de export. "Het is zo opvallend dat het bij wijze van spreken makkelijker is om een vrachtwagen vol fruit aan Noorwegen te verkopen, dan een kleine pallet in Utrecht." Ook vindt hij het opmerkelijk dat de in Nederland verkrijgbare vruchtensappen nog vaak uit Polen en Duitsland komen.


De sprekers tijdens de Klantendag van Schulp Vruchtensappen. Links William Pauw en rechts Willem van der Linden.

Over de grens zijn de teeltomstandigheden voor met name appelen vaak gunstiger dan in ons eigen land. "Wat ook meespeelt is dat de biologische fruitteelt in Oost-Europa zwaar wordt gesubsidieerd. In RoemeniŽ is volop aandacht voor voorlichting aan omschakelaars. De kennis over de biologische fruitteelt komt nota bene vaak uit Nederland. De Nederlandse fruitsector creŽert daarmee in feite haar eigen concurrenten", aldus de fruitteler.

William verwacht echter niet dat het herinvoeren van de omschakelsubsidie, waarvoor de Partij voor de Dieren onlangs een motie indiende, daar verandering in brengt. "Zo'n subsidie leidt vaak tot perverse prikkels. Het verleden wees al uit dat het voor gangbare telers erg lucratief is om een aantal jaren op rij subsidie op te strijken, daarmee voor die periode verzekerd te zijn van inkomsten, maar vervolgens nadien de activiteiten in de bio-teelt meteen van de hand te doen. Zolang omschakelaars worden gedreven door geld en niet door passie, zie ik geen kans voor biologisch. Je moet er echt voor willen gaan", besluit de fruitteler.

Voor meer informatie:
William Pouw
Fruitbedrijf William Pouw
Pothuizerweg 27a
3998 NB Schalkwijk
T: 030 - 22 01 017
mail@williampouw.nl
www.williampouw.nl

Publicatiedatum: 5-7-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 VS oogst meer biologische zoete aardappelen
17-11-2017 Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen
17-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bio-producten groeit jaarlijks 10%"
16-11-2017 Studie: drastische maatregelen nodig voor 100% biologische wereldvoedselvoorziening
15-11-2017 Mixverpakkingen bio-fruit populair in Zweden
15-11-2017 "Grote belangstelling voor biologische Hollandse appelen"
15-11-2017 'Nieuwe Belgische boer' maakt geen gebruik van landbouwgrond
15-11-2017 "Trendy bio-groenten trekken door naar diepvriessector"
14-11-2017 "Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
13-11-2017 BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mangoís
13-11-2017 GreenbalanZ winnaar Greenovation Award
13-11-2017 Red Season, bio-aardbei met houdbaarheid van 10 dagen
10-11-2017 Alouette baart opzien met phythophthora-resistentie
10-11-2017 VS: Terugroepactie diepvriesbonen vanwege listeria
10-11-2017 Seizoenspiek voor biologische gember
10-11-2017 Spanje ziet vraag naar biologisch citrus stijgen
9-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op SiciliŽ
8-11-2017 Biologische bewaarappel Natyra positief ontvangen
8-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
8-11-2017 "Bio-trend houdt minstens nog 10 jaar aan"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *