Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe bacteriestammen gewasbescherming overbodig kunnen maken

“Consumenten willen geen chemicaliën op hun bord”

Tholen – Christian D.A. Hansen. Voor velen een nietszeggende naam. Toch was hij binnen de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke pionier op het vlak van probiotica. Zijn nalatenschap resulteert anderhalve eeuw na oprichting van zijn bedrijf Chr. Hansen in een imposante collectie van 20 duizend bacteriestammen. Daarmee beschikt het over één van de grootste collecties wereldwijd. "De tijd dat de beste bacterie een dode bacterie was, ligt definitief achter ons", vertelt CEO Cees de Jong. "Zeker nu zichtbaar wordt hoe bacteriekolonies productieprocessen kunnen verbeteren en verduurzamen."

Grote kans dat Chr. Hansen de bacteriestam heeft geleverd voor het pak yoghurt uit de supermarkt. Maar het is lang niet alleen de zuivelindustrie waarvoor het bedrijf toepassingen heeft. "In de landbouw zijn de groeicondities van gewassen sterk verbeterd door bacteriën aan te brengen rondom het wortelstelsel. De micro-organismen vormen daarmee een natuurlijke beschermingslaag en helpen de nutriënten beter op te nemen. Ook onder zware omstandigheden leverden dat bij praktijkproeven een gemiddelde opbrengstverhoging van 12 procent op", legt De Jong uit. Bacteriën kunnen volgens hem de rol van gewasbeschermingsmiddelen goeddeels overnemen. "Consumenten willen geen chemicaliën op hun bord."

"Het heeft echter lang geduurd voordat bacteriën het stigma van ziekteverwekker achter zich konden laten. Ook in de industrie werd niet graag met bacteriën gewerkt. Terwijl het gaat om een natuurlijk verschijnsel. Zo is becijferd dat ieder mens maar liefst twee kilogram bacteriën bij zich draagt. Nu is de wetenschap in een fase aanbeland waarin juist een tekort aan bacteriën in verband wordt gebracht met welvaartsziekten."

Voor meer informatie: www.chr-hansen.com