Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Glastuinbouwbedrijven richten zich teveel op export"
Vertical farming als antwoord op het wereldvoedselvraagstuk

Tholen – In de strijd tegen voedselverspilling enerzijds en een almaar groeiende wereldbevolking anderzijds zoekt Thomas Zoellner van consultancybureau TZervice zijn heil in stedelijke landbouw. "Milieutechnisch is dat interessant omdat de afstand tussen teelt en afzet én de noodzaak van verpakken, opslag en transport zo goed als verdwijnt. Vanuit sociaal oogpunt versterkt deze teeltvorm bovendien nog eens de cohesie."



De geboren Zwitser is onder de indruk van de enorm hoge dichtheid glastuinbouwbedrijven in het Westland en de ontwikkelingen die de sector doormaakt op het gebied van aquaponics. Zijn bewondering slaat al snel om in onbegrip als hij deze ontwikkelingen probeert te rijmen met het globale duurzaamheidsvraagstuk. "Binnen de huidige voedselproblematiek, waarin op mondiaal niveau sprake is van overproductie, maar intussen een grote groep mensen noodgedwongen honger moet lijden, slaat de tuinbouwsector de plank op een aantal fundamentele punten volledig mis. Deze is in beginsel te veel op de export gericht."

Hij ziet in stedelijke landbouw dé oplossing, in het bijzonder in Vertical Farming. Hoewel dat nog in de kinderschoenen staat, is deze teeltvorm volgens hem de ultieme verwezenlijking van een local-for-local benadering. "Je hebt maar 3 m2 per persoon nodig om een individu een jaar lang van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te kunnen voorzien. Omdat ruimte in de grote binnensteden een schaars goed is, moet je creatief omgaan met beschikbare grond, door grond te 'creëren', bijvoorbeeld bovenop daken, of door het concept van 'grond' te herzien. Daarvan is aquaponics (teelt zonder aarde, maar rechtstreeks in het water, waarbij uitwerpselen van vissen dienen als voedingsstoffen, red.) een lichtend voorbeeld."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com

Publicatiedatum: 9-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-10-2017 22% fruitteelt Saksen-Anhalt biologisch
19-10-2017 "Overproductie dreigt door massale omschakeling naar bio"
18-10-2017 VS: Kansen voor cranberry-telers na magere oogst in Canada
18-10-2017 Frankrijk: bio-wortelen Bio c'Bon niet residuvrij
16-10-2017 Het wel en wee van een kleine Canadese biologische kasgroenteteler
16-10-2017 Duitsland: Bio-appeltelers optimistisch, ondanks kleinere oogst
16-10-2017 Klimaatverandering bedreigt wilde verwanten voedselgewassen
16-10-2017 Levenskrachten in voedsel meten met koperkristallisatiebeelden
16-10-2017 Waar blijven de tegenstanders van eerlijk rekenen?
13-10-2017 "Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij"
13-10-2017 Belang van bijenbestuiving op Bejo’s Open Dagen
13-10-2017 Koeien richten enorme ravage aan bij Amerikaanse bio-boer
12-10-2017 Bezwaren tegen sojapatent Monsanto afgewezen
11-10-2017 "Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"
11-10-2017 Sil Oostendorp: teler in bijen- en vogelparadijs
10-10-2017 Bio wordt populairder in Iran
10-10-2017 Graanteeltseizoen: langdurige droogte, nauwelijks ziektedruk
10-10-2017 Uitgebreide gids biologische gewasbescherming vruchtgroenten verschenen
10-10-2017 Costa Rica grote exporteur biobananen en -ananas naar EU
10-10-2017 Bourgondisch genieten met een broodje kaas tussen de middag

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *