Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Glastuinbouwbedrijven richten zich teveel op export"
Vertical farming als antwoord op het wereldvoedselvraagstuk

Tholen – In de strijd tegen voedselverspilling enerzijds en een almaar groeiende wereldbevolking anderzijds zoekt Thomas Zoellner van consultancybureau TZervice zijn heil in stedelijke landbouw. "Milieutechnisch is dat interessant omdat de afstand tussen teelt en afzet én de noodzaak van verpakken, opslag en transport zo goed als verdwijnt. Vanuit sociaal oogpunt versterkt deze teeltvorm bovendien nog eens de cohesie."



De geboren Zwitser is onder de indruk van de enorm hoge dichtheid glastuinbouwbedrijven in het Westland en de ontwikkelingen die de sector doormaakt op het gebied van aquaponics. Zijn bewondering slaat al snel om in onbegrip als hij deze ontwikkelingen probeert te rijmen met het globale duurzaamheidsvraagstuk. "Binnen de huidige voedselproblematiek, waarin op mondiaal niveau sprake is van overproductie, maar intussen een grote groep mensen noodgedwongen honger moet lijden, slaat de tuinbouwsector de plank op een aantal fundamentele punten volledig mis. Deze is in beginsel te veel op de export gericht."

Hij ziet in stedelijke landbouw dé oplossing, in het bijzonder in Vertical Farming. Hoewel dat nog in de kinderschoenen staat, is deze teeltvorm volgens hem de ultieme verwezenlijking van een local-for-local benadering. "Je hebt maar 3 m2 per persoon nodig om een individu een jaar lang van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te kunnen voorzien. Omdat ruimte in de grote binnensteden een schaars goed is, moet je creatief omgaan met beschikbare grond, door grond te 'creëren', bijvoorbeeld bovenop daken, of door het concept van 'grond' te herzien. Daarvan is aquaponics (teelt zonder aarde, maar rechtstreeks in het water, waarbij uitwerpselen van vissen dienen als voedingsstoffen, red.) een lichtend voorbeeld."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com

Publicatiedatum: 9-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-8-2017 PCG zoekt Vlaamse landbouwers voor experiment koolstofopbouw
18-8-2017 Productie bio-fruit Argentijnse Rio Negro groeit met 52%
18-8-2017 "Voor handel en bloemist hoeft het helemaal niet allemaal uniform"
18-8-2017 Ontheffingsaanvraag nodig voor gebruik gangbaar zaaizaad voor bio-haverteelt
17-8-2017 Ecuador introduceert eigen bio-keurmerk
17-8-2017 Vroege start voor het Hollands boerenkoolseizoen
17-8-2017 Martinavarro bundelt krachten met Rio Tinto tot Citri&Co
16-8-2017 Status van biologische gewasbescherming in Zuid-Afrikaanse fruitsector
16-8-2017 Dominicaanse Republiek exporteert meer bio-bananen naar Europa
16-8-2017 Vraagtekens bij enorme bio-uitbreiding Spanje
15-8-2017 Myanmar heeft groot potentieel voor biologische teelt
14-8-2017 Keuze wintergroenbemester bepaalt opbrengst zomergewas
14-8-2017 "Meer bio-boerenkool dan verwacht"
14-8-2017 Biofruit-telers trotseren vorst, maar vrezen hagel
14-8-2017 VS: verkoopstijging bio-versproducten, maar consument heeft liever lokaal
11-8-2017 EU Dashboard voor AGF-handel
10-8-2017 Lage temperaturen beďnvloeden volumes Mexicaanse bio-bananen
10-8-2017 Griekse mentaliteit ten aanzien van bio-AGF verandert
10-8-2017 Variabele toepassing Protamylasse in biologische akkerbouw
10-8-2017 Kwart minder biologische appelen in EU

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *