Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Glastuinbouwbedrijven richten zich teveel op export"
Vertical farming als antwoord op het wereldvoedselvraagstuk

Tholen – In de strijd tegen voedselverspilling enerzijds en een almaar groeiende wereldbevolking anderzijds zoekt Thomas Zoellner van consultancybureau TZervice zijn heil in stedelijke landbouw. "Milieutechnisch is dat interessant omdat de afstand tussen teelt en afzet én de noodzaak van verpakken, opslag en transport zo goed als verdwijnt. Vanuit sociaal oogpunt versterkt deze teeltvorm bovendien nog eens de cohesie."



De geboren Zwitser is onder de indruk van de enorm hoge dichtheid glastuinbouwbedrijven in het Westland en de ontwikkelingen die de sector doormaakt op het gebied van aquaponics. Zijn bewondering slaat al snel om in onbegrip als hij deze ontwikkelingen probeert te rijmen met het globale duurzaamheidsvraagstuk. "Binnen de huidige voedselproblematiek, waarin op mondiaal niveau sprake is van overproductie, maar intussen een grote groep mensen noodgedwongen honger moet lijden, slaat de tuinbouwsector de plank op een aantal fundamentele punten volledig mis. Deze is in beginsel te veel op de export gericht."

Hij ziet in stedelijke landbouw dé oplossing, in het bijzonder in Vertical Farming. Hoewel dat nog in de kinderschoenen staat, is deze teeltvorm volgens hem de ultieme verwezenlijking van een local-for-local benadering. "Je hebt maar 3 m2 per persoon nodig om een individu een jaar lang van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te kunnen voorzien. Omdat ruimte in de grote binnensteden een schaars goed is, moet je creatief omgaan met beschikbare grond, door grond te 'creëren', bijvoorbeeld bovenop daken, of door het concept van 'grond' te herzien. Daarvan is aquaponics (teelt zonder aarde, maar rechtstreeks in het water, waarbij uitwerpselen van vissen dienen als voedingsstoffen, red.) een lichtend voorbeeld."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com

Publicatiedatum: 9-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-6-2017 Biologische industriegroententeelt kan vraag niet aan
23-6-2017 OESO pleit voor landbouwsteun gericht op duurzaamheid
23-6-2017 Miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief tegen glyfosaat
23-6-2017 "Maak van Friesland een kunstmestarme provincie!"
23-6-2017 "Doseringssysteem precisiebemester regelt afgifte alleen bij wortels"
23-6-2017 Moestuinrage en bio-trend zorgt voor opleving in kruiden
22-6-2017 Grote keuze biologische kruiden bij Spar
22-6-2017 Nerac ook in 2016 goede refentie voor bewaarwortel
22-6-2017 Italiaanse producent ontvangt +60% bestellingen voor biocitroenen
21-6-2017 Mecklenburg-Vorpommern: bio-landbouw groeit met 6.650 ha in in 2016
21-6-2017 Duitse coöperatie wil bio-AGF uit Kirgizië importeren
21-6-2017 "Biologisch is gezonder, punt uit"
21-6-2017 Positieve balans voor proefbedrijf biologische landbouw Inagro
21-6-2017 Mexicaanse teelt bio-avocado en -grapefruit komt weer op gang
20-6-2017 Indiase Youtube-ster onderwijst kneepjes van het bio-vak
20-6-2017 Biologische groenteteelt Egypte neemt sterke vlucht
20-6-2017 Spanje verwacht grotere concurrentie bio-nectarines
19-6-2017 Oostenrijk streeft naar 30% biologische teelt
19-6-2017 Gunstige voorjaarsomstandigheden voor schoffelen op biologische percelen
19-6-2017 "Landbouw is vervreemd geraakt van de samenleving"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *