Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Allard ten Dam: "Prachtig voorbeeld van voedselsoevereiniteit"
Sunria verkiest mensenhanden boven machines

Tholen - Niet de machine, maar de mens: dat is waar het om draait bij Sunria. Aan de productie van de Indonesische bio-rijst komt geen machine te pas. Initiatiefnemer Emily Sutanto was maandag 29 mei op bezoek bij de coöperatieve groothandel De Nieuwe Band. Ze vertelde daar het verhaal achter de nieuwste aanwinst in het assortiment. Emily motiveert landbouwers om op een duurzame manier betere rijst te telen en voor een eerlijke prijs. Allard ten Dam, mede-oprichter van De Nieuwe Band, noemt het een prachtig project. "Het is een prachtig voorbeeld van voedselsoevereiniteit en heeft een erg positieve uitwerking op de boerengemeenschap."


Links Emily Sutanto tijdens haar bezoek aan De Nieuwe Band. Tweede van rechts Allard ten Dam.

Voor de teelt van de rijst maakt Sunria gebruik van de zogenaamde SRI-methode, ofwel System of Rice Intensification. Allard: "Dit houdt in dat ze de rijst niet in bosjes planten, maar dat er op ruime afstand steeds één plantje staat. Dit kost weliswaar meer tijd, maar de rijst gaat hierdoor zogenaamd 'uitstoelen': de plant gaat de ruimte gebruiken waardoor er meerdere stengels aan komen en er dus automatisch meer aren aan groeien. Dit zorgt voor een veel hogere opbrengst. De boeren van Sunria kunnen dankzij de SRI-methode tot wel 78% meer rijst oogsten."Voorbeeld van voedselsoevereiniteit

Dankzij de bijzondere teeltmethode kunnen de boeren van Sunria 50% zoet water besparen en de uitstoot van broeikasgassen beperken, meent Allard. Een ander voordeel van deze methode is volgens Allard dat er veel minder zaad nodig is. "Sunria maakt gebruik van inheemse rassen. Ze houden na de oogst een deel achter om volgend jaar weer te kunnen gebruiken. Ze houden dit dus helemaal in eigen beheer. Ik vind dit echt een prachtig project. Het is een mooi voorbeeld van voedselsoevereiniteit en heeft een erg positieve uitwerking op de boerengemeenschap." Voedselsoevereiniteit is het recht van mensen op gezond en cultureel passend voedsel, op ecologisch verantwoorde en duurzame wijze geproduceerd in een voedsel- en landbouwsysteem dat door henzelf wordt vormgegeven.De rijst wordt meteen vanaf het land verwerkt in de eigen rijstmolen en onder meer handmatig geschoond en verpakt. Hier komt geen machine aan te pas. Allard: "Dat is een bewuste keuze van Emily. Als we met machines gaan werken, nemen we het werk van de mensen uit handen, zei ze daarover. Bij Sunria zijn onder meer veel weduwen en alleenstaande vrouwen in dienst." Zij kunnen hiermee zorgen voor hun eigen levensonderhoud en dat van hun kinderen. Ook maken ze dankzij het werk actief deel uit van de gemeenschap. "Dat vind ik echt een heel mooi aspect aan dit project", aldus Allard.Wat opvalt aan de verpakking zijn de strikjes bovenop. "Ook deze strikjes bevestigen de werknemers van Sunria allemaal met de hand." Bijzonder is volgens Allard ook dat de rijst niet gedrukt wordt. "Dit komt de structuur van de rijst ten goede." Er zijn drie soorten Sunria-rijst beschikbaar, namelijk: de Pandan-rijst, de vulcano-rijst en de Rainforest-rijst. De eerstgenoemde is een witte Javaanse rijst met de typische geur van tropische palmbladeren. De Vulcano-rijst is een mix van traditionele bruine, roze en rode rijst, die wordt geteeld op de rijke, gemineraliseerde Indonesische vulkanische bodem. De laatste variant is een mengsel van roze, rode en zwarte rijst. Deze soorten krijgen tijdens het koken een paarse kleur.Allard erkent dat de rijst iets duurder is dan de andere rijstproducten in het assortiment van De Nieuwe Band. "Dat komt omdat de meerwaarde op alle vlakken nog duidelijker bij de boeren terecht komt. Wij nemen er bewust ook minder marge op. Dit geldt ook voor onze samenwerkingspartner Biofresh in België." In de toekomst zal De Nieuwe Band mogelijk meer producten van Sunria op gaan nemen. Zo produceert Sunria ook palmsuiker en gerookt zout.


De drie smaken op een rij: Pandan, Volcano en Rainforest.

Voor meer informatie:

Allard ten Dam
De Nieuwe Band
Noorderringweg 12
9363 TC Marum
0594 645300
allard@nieuweband.nl
www.nieuweband.nl

Publicatiedatum: 9-6-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 Nieuwe kokosoliën onder Ekoland
20-7-2017 Biologische theeproducent geselecteerd voor Innovatiefonds
20-7-2017 Marc. introduceert drie biologische zeewiersauzen
13-7-2017 Europa's eerste biologische oliemolen flink uitgebreid
12-7-2017 Nederlandse ghee voedselhype in Japan
12-7-2017 Lolly krijgt tweede leven als eetbare bloem
12-7-2017 Nieuw: pannenkoekenmixen pompoen en kikkererwten
11-7-2017 Nieuw snoepje met alléén fruit te koop bij Ekoplaza
7-7-2017 FITSHE introduceert premium vegan proteïnebars
5-7-2017 Nieuwe look voor Lovechock Bars
5-7-2017 "Authentieke Thaise smaak past goed bij barbecue"
4-7-2017 Foodvision introduceert vijf e-nummervrije salades voor op brood en toast
30-6-2017 Nieuwe receptuur voor waterijs Ice Cream Factory
29-6-2017 Gaston Smit van Horizon onderscheiden door amandelcoöperatie
28-6-2017 Hollands biologisch koekje begint samenwerking met Whole Foods
21-6-2017 Googly Fruit lanceert lijn biosnacks op Britse markt
13-6-2017 'Foie gras' zonder gans en volgens veganistisch recept
12-6-2017 Nieuw: Incazout verrijkt met jodium
31-5-2017 "De echte magie zit hem in zijn eenvoud"
30-5-2017 Bio-muesli de juiste brandstof voor Tom Dumoulin?

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *