Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Dmitris Loutsigkas, Goustera SA 2010
Vraag naar Griekse biogranaatappelen neemt jaarlijks toe

Het in het Griekse Kavala gevestigde Goustera SA is ťťn van de grootste producenten van biologische granaatappelen. Jaarlijks ziet het bedrijf de vraag naar zowel conventionele als biologische granaatappelen groeien. Volgens uitvoerend voorzitter Dmitris Loutsigkas neemt de populariteit van granaatappelen toe. "Vijf, zes jaar geleden werd het fruit nog als exclusief beschouwd en alleen in speciaalzaken verkocht. De categorie was eigenlijk alleen in landen als Turkije en Iran bekend. Nu steeds meer onderzoeken de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort hebben aangetoond, is de populariteit echter sterk gestegen. Granaatappelen kunnen uitstekend in salades verwerkt worden of geperst worden." 
 


Het bedrijf teelt twee rassen, Akko in september en Wonderful van oktober tot februari. De grootste productie vindt in het noordoosten van Griekenland plaats, onder andere in de regio Drama. 

Goustera levert zijn conventionele granaatappelen aan landen zoals RoemeniŽ, Bulgarije, Hongarije, de lokale markt en overige Europese landen. Zo'n 70% van de productie betreft conventionele granaatappelen, de overige 30% biologische, die met name naar landen zoals Duitsland en Nederland worden geŽxporteerd. Hoewel de bioteelt arbeidsintensiever, duurder en minder productief is, zijn de producten wel hoger geprijsd dan conventionele granaatappelen. 



Het kostenverschil tussen de biologische of conventionele granaatappelteelt is niet zo groot. In landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland en ItaliŽ groeit de markt voor bio-AGF, evenals in ScandinaviŽ. Goustera werkt normaal gesproken met importeurs en partners in deze landen om kleine biowinkels en -ketens te kunnen bereiken, die veelal klanten bedienen die 100% bio zijn.

"De biomarkt groeit maar wordt desondanks nog altijd als een nichemarkt gezien," legt Dmitris uit. "Voorheen was de acceptatie van de externe eigenschappen van de granaatappelen veel groter. Momenteel zijn consumenten echter veel kritischer over de kleur en uiterlijke kenmerken van het fruit. Voor mensen die bewust kiezen voor biovoeding zou kleur echter geen grote rol mogen spelen aangezien deze niet van invloed is op de gezonde eigenschappen van het product."



Om er zeker van te zijn de hoogste kwaliteit te leveren, werkt Goustera nauw samen met lokale telers en coŲperaties. De telers worden regelmatig bezocht en de kwaliteit van het fruit wordt voortdurend geanalyseerd om ervoor te zorgen dat het aan alle eisen voldoet. Granaatappelen die niet aan de kwaliteitscriteria beantwoorden, worden aan de telers of coŲperaties gegeven, die het fruit vervolgens gebruiken voor de productie van sap en andere bewerkte granaatappelproducten.

De concurrentie binnen de sector is groot, met name van landen als Iran, Azerbeidzjan, TunesiŽ en India. Deze landen zijn in het voordeel omdat ze veel meer ervaring hebben met de granaatappelteelt. Bovendien zijn de arbeidskosten er meestal lager. Desondanks is Dmitris er van overtuigd dat Griekse granaatappelen concurrerend zijn, en wel hierom: er worden geen chemische middelen gebruikt, het product voldoet aan hogere standaarden en wordt zorgvuldig geÔnspecteerd. Daarnaast is Griekenland lid van de EU, waardoor het logistiek en economisch gezien een voorsprong heeft om de Europese markt te kunnen bedienen. 



Vooruitblikkend naar komend seizoen meldt Dmitris dat er nog veel kan gebeuren tot aan de volgende oogst. "We willen hogere omzetcijfers genereren maar worden hierin beperkt vanwege onze opslagcapaciteit. De faciliteiten voor granaatappelen worden gedeeld met die van overige fruitcategorieŽn zoals kiwi's. De Griekse productie zal zich stabiliseren. Producenten van conventionele granaatappelen zullen zich meer op de teelt van biofruit toe gaan leggen. De volumes zullen groeien omdat deze categorie meer mogelijkheden biedt en er nog veel marktpotentieel benut kan worden."


Voor meer informatie:
Dmitirs Loutsigkas
Goustera S.A (Greece)
Tel: 0030-2510-361-363
Email: info@goustera.com
www.goustera.com

Auteur: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum: 7-6-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

14-12-2017 Duitsland: Nu ook bio-sla in Bonduelle versassortiment
14-12-2017 "Dit is schimmigheid ten top"
14-12-2017 Populariteit biologische champignons blijft stijgen
13-12-2017 Goede vraag naar biologisch zachtfruit uit OekraÔne
13-12-2017 "Maffia op SiciliŽ nog altijd springlevend"
13-12-2017 Frankrijk wil importafhankelijkheid bio-producten verminderen
13-12-2017 Amerikaanse markt voor bio-knoflook uitstekend
12-12-2017 Certificaatuitreiking opleiding Barstensvol Leven!
12-12-2017 Joost Rijk, PPO: "Openheid prijzen bio-sector ligt gevoelig"
12-12-2017 Stijn Costermans winnaar 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
11-12-2017 "Spanje kiest vaker bio"
11-12-2017 Winterframbozen-programma begint in centraal Mexico
11-12-2017 Rewe stopt met bio-winkels Temma
7-12-2017 "Kunnen half jaar lang bio-Fairtrade mango's aanbieden"
6-12-2017 "Biologische teelt nodig aan herziening toe"
6-12-2017 "Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren"
6-12-2017 Vereniging Bioglasteelt nu een feit
6-12-2017 Europa: bio-landbouwareaal bijna 12 miljoen ha in 2016
6-12-2017 "Eindelijk duidelijkheid voor glasgroentetelers"
5-12-2017 "We willen de Chiquita worden onder de biologische groenten"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *