Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Dmitris Loutsigkas, Goustera SA 2010
Vraag naar Griekse biogranaatappelen neemt jaarlijks toe

Het in het Griekse Kavala gevestigde Goustera SA is één van de grootste producenten van biologische granaatappelen. Jaarlijks ziet het bedrijf de vraag naar zowel conventionele als biologische granaatappelen groeien. Volgens uitvoerend voorzitter Dmitris Loutsigkas neemt de populariteit van granaatappelen toe. "Vijf, zes jaar geleden werd het fruit nog als exclusief beschouwd en alleen in speciaalzaken verkocht. De categorie was eigenlijk alleen in landen als Turkije en Iran bekend. Nu steeds meer onderzoeken de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort hebben aangetoond, is de populariteit echter sterk gestegen. Granaatappelen kunnen uitstekend in salades verwerkt worden of geperst worden." 
 


Het bedrijf teelt twee rassen, Akko in september en Wonderful van oktober tot februari. De grootste productie vindt in het noordoosten van Griekenland plaats, onder andere in de regio Drama. 

Goustera levert zijn conventionele granaatappelen aan landen zoals Roemenië, Bulgarije, Hongarije, de lokale markt en overige Europese landen. Zo'n 70% van de productie betreft conventionele granaatappelen, de overige 30% biologische, die met name naar landen zoals Duitsland en Nederland worden geëxporteerd. Hoewel de bioteelt arbeidsintensiever, duurder en minder productief is, zijn de producten wel hoger geprijsd dan conventionele granaatappelen. 



Het kostenverschil tussen de biologische of conventionele granaatappelteelt is niet zo groot. In landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland en Italië groeit de markt voor bio-AGF, evenals in Scandinavië. Goustera werkt normaal gesproken met importeurs en partners in deze landen om kleine biowinkels en -ketens te kunnen bereiken, die veelal klanten bedienen die 100% bio zijn.

"De biomarkt groeit maar wordt desondanks nog altijd als een nichemarkt gezien," legt Dmitris uit. "Voorheen was de acceptatie van de externe eigenschappen van de granaatappelen veel groter. Momenteel zijn consumenten echter veel kritischer over de kleur en uiterlijke kenmerken van het fruit. Voor mensen die bewust kiezen voor biovoeding zou kleur echter geen grote rol mogen spelen aangezien deze niet van invloed is op de gezonde eigenschappen van het product."



Om er zeker van te zijn de hoogste kwaliteit te leveren, werkt Goustera nauw samen met lokale telers en coöperaties. De telers worden regelmatig bezocht en de kwaliteit van het fruit wordt voortdurend geanalyseerd om ervoor te zorgen dat het aan alle eisen voldoet. Granaatappelen die niet aan de kwaliteitscriteria beantwoorden, worden aan de telers of coöperaties gegeven, die het fruit vervolgens gebruiken voor de productie van sap en andere bewerkte granaatappelproducten.

De concurrentie binnen de sector is groot, met name van landen als Iran, Azerbeidzjan, Tunesië en India. Deze landen zijn in het voordeel omdat ze veel meer ervaring hebben met de granaatappelteelt. Bovendien zijn de arbeidskosten er meestal lager. Desondanks is Dmitris er van overtuigd dat Griekse granaatappelen concurrerend zijn, en wel hierom: er worden geen chemische middelen gebruikt, het product voldoet aan hogere standaarden en wordt zorgvuldig geïnspecteerd. Daarnaast is Griekenland lid van de EU, waardoor het logistiek en economisch gezien een voorsprong heeft om de Europese markt te kunnen bedienen. 



Vooruitblikkend naar komend seizoen meldt Dmitris dat er nog veel kan gebeuren tot aan de volgende oogst. "We willen hogere omzetcijfers genereren maar worden hierin beperkt vanwege onze opslagcapaciteit. De faciliteiten voor granaatappelen worden gedeeld met die van overige fruitcategorieën zoals kiwi's. De Griekse productie zal zich stabiliseren. Producenten van conventionele granaatappelen zullen zich meer op de teelt van biofruit toe gaan leggen. De volumes zullen groeien omdat deze categorie meer mogelijkheden biedt en er nog veel marktpotentieel benut kan worden."


Voor meer informatie:
Dmitirs Loutsigkas
Goustera S.A (Greece)
Tel: 0030-2510-361-363
Email: info@goustera.com
www.goustera.com

Auteur: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum: 7-6-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-10-2017 22% fruitteelt Saksen-Anhalt biologisch
19-10-2017 "Overproductie dreigt door massale omschakeling naar bio"
18-10-2017 VS: Kansen voor cranberry-telers na magere oogst in Canada
18-10-2017 Frankrijk: bio-wortelen Bio c'Bon niet residuvrij
16-10-2017 Het wel en wee van een kleine Canadese biologische kasgroenteteler
16-10-2017 Duitsland: Bio-appeltelers optimistisch, ondanks kleinere oogst
16-10-2017 Klimaatverandering bedreigt wilde verwanten voedselgewassen
16-10-2017 Levenskrachten in voedsel meten met koperkristallisatiebeelden
16-10-2017 Waar blijven de tegenstanders van eerlijk rekenen?
13-10-2017 "Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij"
13-10-2017 Belang van bijenbestuiving op Bejo’s Open Dagen
13-10-2017 Koeien richten enorme ravage aan bij Amerikaanse bio-boer
12-10-2017 Bezwaren tegen sojapatent Monsanto afgewezen
11-10-2017 "Bij bio nóg afhankelijker van de grillen van de natuur"
11-10-2017 Sil Oostendorp: teler in bijen- en vogelparadijs
10-10-2017 Bio wordt populairder in Iran
10-10-2017 Graanteeltseizoen: langdurige droogte, nauwelijks ziektedruk
10-10-2017 Uitgebreide gids biologische gewasbescherming vruchtgroenten verschenen
10-10-2017 Costa Rica grote exporteur biobananen en -ananas naar EU
10-10-2017 Bourgondisch genieten met een broodje kaas tussen de middag

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *