Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Dmitris Loutsigkas, Goustera SA 2010
Vraag naar Griekse biogranaatappelen neemt jaarlijks toe

Het in het Griekse Kavala gevestigde Goustera SA is ÚÚn van de grootste producenten van biologische granaatappelen. Jaarlijks ziet het bedrijf de vraag naar zowel conventionele als biologische granaatappelen groeien. Volgens uitvoerend voorzitter Dmitris Loutsigkas neemt de populariteit van granaatappelen toe. "Vijf, zes jaar geleden werd het fruit nog als exclusief beschouwd en alleen in speciaalzaken verkocht. De categorie was eigenlijk alleen in landen als Turkije en Iran bekend. Nu steeds meer onderzoeken de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort hebben aangetoond, is de populariteit echter sterk gestegen. Granaatappelen kunnen uitstekend in salades verwerkt worden of geperst worden." 
 


Het bedrijf teelt twee rassen, Akko in september en Wonderful van oktober tot februari. De grootste productie vindt in het noordoosten van Griekenland plaats, onder andere in de regio Drama. 

Goustera levert zijn conventionele granaatappelen aan landen zoals RoemeniŰ, Bulgarije, Hongarije, de lokale markt en overige Europese landen. Zo'n 70% van de productie betreft conventionele granaatappelen, de overige 30% biologische, die met name naar landen zoals Duitsland en Nederland worden geŰxporteerd. Hoewel de bioteelt arbeidsintensiever, duurder en minder productief is, zijn de producten wel hoger geprijsd dan conventionele granaatappelen. 



Het kostenverschil tussen de biologische of conventionele granaatappelteelt is niet zo groot. In landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland en ItaliŰ groeit de markt voor bio-AGF, evenals in ScandinaviŰ. Goustera werkt normaal gesproken met importeurs en partners in deze landen om kleine biowinkels en -ketens te kunnen bereiken, die veelal klanten bedienen die 100% bio zijn.

"De biomarkt groeit maar wordt desondanks nog altijd als een nichemarkt gezien," legt Dmitris uit. "Voorheen was de acceptatie van de externe eigenschappen van de granaatappelen veel groter. Momenteel zijn consumenten echter veel kritischer over de kleur en uiterlijke kenmerken van het fruit. Voor mensen die bewust kiezen voor biovoeding zou kleur echter geen grote rol mogen spelen aangezien deze niet van invloed is op de gezonde eigenschappen van het product."



Om er zeker van te zijn de hoogste kwaliteit te leveren, werkt Goustera nauw samen met lokale telers en co÷peraties. De telers worden regelmatig bezocht en de kwaliteit van het fruit wordt voortdurend geanalyseerd om ervoor te zorgen dat het aan alle eisen voldoet. Granaatappelen die niet aan de kwaliteitscriteria beantwoorden, worden aan de telers of co÷peraties gegeven, die het fruit vervolgens gebruiken voor de productie van sap en andere bewerkte granaatappelproducten.

De concurrentie binnen de sector is groot, met name van landen als Iran, Azerbeidzjan, TunesiŰ en India. Deze landen zijn in het voordeel omdat ze veel meer ervaring hebben met de granaatappelteelt. Bovendien zijn de arbeidskosten er meestal lager. Desondanks is Dmitris er van overtuigd dat Griekse granaatappelen concurrerend zijn, en wel hierom: er worden geen chemische middelen gebruikt, het product voldoet aan hogere standaarden en wordt zorgvuldig ge´nspecteerd. Daarnaast is Griekenland lid van de EU, waardoor het logistiek en economisch gezien een voorsprong heeft om de Europese markt te kunnen bedienen. 



Vooruitblikkend naar komend seizoen meldt Dmitris dat er nog veel kan gebeuren tot aan de volgende oogst. "We willen hogere omzetcijfers genereren maar worden hierin beperkt vanwege onze opslagcapaciteit. De faciliteiten voor granaatappelen worden gedeeld met die van overige fruitcategorieŰn zoals kiwi's. De Griekse productie zal zich stabiliseren. Producenten van conventionele granaatappelen zullen zich meer op de teelt van biofruit toe gaan leggen. De volumes zullen groeien omdat deze categorie meer mogelijkheden biedt en er nog veel marktpotentieel benut kan worden."


Voor meer informatie:
Dmitirs Loutsigkas
Goustera S.A (Greece)
Tel: 0030-2510-361-363
Email: info@goustera.com
www.goustera.com

Auteur: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum: 7-6-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-8-2017 PCG zoekt Vlaamse landbouwers voor experiment koolstofopbouw
18-8-2017 Productie bio-fruit Argentijnse Rio Negro groeit met 52%
18-8-2017 "Voor handel en bloemist hoeft het helemaal niet allemaal uniform"
18-8-2017 Ontheffingsaanvraag nodig voor gebruik gangbaar zaaizaad voor bio-haverteelt
17-8-2017 Ecuador introduceert eigen bio-keurmerk
17-8-2017 Vroege start voor het Hollands boerenkoolseizoen
17-8-2017 Martinavarro bundelt krachten met Rio Tinto tot Citri&Co
16-8-2017 Status van biologische gewasbescherming in Zuid-Afrikaanse fruitsector
16-8-2017 Dominicaanse Republiek exporteert meer bio-bananen naar Europa
16-8-2017 Vraagtekens bij enorme bio-uitbreiding Spanje
15-8-2017 Myanmar heeft groot potentieel voor biologische teelt
14-8-2017 Keuze wintergroenbemester bepaalt opbrengst zomergewas
14-8-2017 "Meer bio-boerenkool dan verwacht"
14-8-2017 Biofruit-telers trotseren vorst, maar vrezen hagel
14-8-2017 VS: verkoopstijging bio-versproducten, maar consument heeft liever lokaal
11-8-2017 EU Dashboard voor AGF-handel
10-8-2017 Lage temperaturen be´nvloeden volumes Mexicaanse bio-bananen
10-8-2017 Griekse mentaliteit ten aanzien van bio-AGF verandert
10-8-2017 Variabele toepassing Protamylasse in biologische akkerbouw
10-8-2017 Kwart minder biologische appelen in EU

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *