Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Knelpunten houden akkoord over biologische verordening tegen

"Alle betrokken partijen moeten zich schamen"

Tholen - Na 17 onderhandelingssessies is nog altijd geen overeenkomst bereikt over de nieuwe biologische verordening. Dit concludeerden onderhandelaars Martin HaĆ¼ssling en Eric Andrieu van het Europees Parlement (EP) woensdag 31 mei. Kees van Zelderen, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep Biologische Landbouw, noemt het beschamend. "Er is geen enkel onderwerp geweest waarover zo lang overlegd is."

Kees benadrukte eerder al het belang van een goede uitkomst van de EU Organic Farming Review op 31 mei. Dit is dus niet gelukt. EU-voorzitter Malta heeft gisteren gemeld dat er met 17 van de 28 lidstaten nog altijd geen akkoord is bereikt over de voorliggende compromistekst. "Dat geeft maar aan is dat een afspiegeling van hoe moeilijk het allemaal is. We zijn weer een half jaar verder en niks opgeschoten. Er is geen enkele vordering gemaakt en daarvoor moeten alle betrokken partijen zich schamen."

Opzadelen met slecht akkoord

Aan de andere kant vreesde Kees ook een eventuele snelle goedkeuring van het huidige akkoord, bij wijze van compromis. "Ik was bang dat men vanuit vermoeidheid zou zeggen: laten we het maar afmaken. Dan zouden we opgezadeld worden met een slecht akkoord. Dan kunnen we beter nog even op deze manier verder onderhandelen."

De grootste knelpunten zijn volgens Kees nog steeds overduidelijk. "Dat zijn de grenswaarde voor contaminatie en harmonisering hiervan. Die ligt nog steeds op tafel. Dit geldt ook voor de regels rond het gebruik van biologisch zaad. En de grondgebondenheid bij glasgroententeelt is er eigenlijk later bij gekomen. We zoeken een duidelijke definitie hiervoor. Er zijn een aantal Europese landen die vanwege de klimaatomstandigheden niet in de grond telen. Zij zien een verplichte grondgebondenheid niet zitten, maar vanuit Nederlands perspectief zijn we waakzaam op het feit dat de grondgebondenheid niet te zwak wordt. Dit terwijl sommige andere landen onze kasteelt niet eens als biologisch zien."

Vooral de verschillende omstandigheden per land maken het dus erg lastig om tot een akkoord te komen, meent Kees aan. "Maar wat we kunnen doen is een bodem leggen. Wat je samen kunt afspreken ook daadwerkelijk afspreken. Er moet hier en daar wat vrijheid gecreƫerd worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de context waarin gewerkt wordt. Door ook dit op Europees niveau te willen regelen, loopt het vast."

Kees benadrukt dat de sector gebaat is bij duidelijkheid. "De sector heeft een akkoord nodig met regels waarmee ze uit de voeten kunnen. Dus de marathon gaat als het aan mij ligt maar gewoon door. Dit was al het zeventiende triloog. Dat is beschamend. Er is geen enkel onderwerp geweest waarover zo lang overlegd is." En in de tussentijd moet de biologische sector natuurlijk gewoon door. "Voor innoverende boeren is dit bijvoorbeeld erg lastig. Bepaalde regels zijn nu te strak geformuleerd en daar zijn boeren met innovatieve initiatieven de dupe van. Ik blijf er bij dat het veel beter zou zijn om de oude regels aan te passen. Daarin hadden we gewoon verbeteringen kunnen doorvoeren. De regelgeving gaat nu compleet op de schop en dat had voor ons echt niet gehoeven."

Een andere optie voor hem is dat de deal gesloten zal worden op de punten waar iedereen het over eens is. "Spreek dan voor de overige punten af dat er binnen een bepaalde tijd ook daarover overeenstemming moet komen."

Voor meer informatie: cvanzelderen@home.nl