Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Jos Pelgröm, Man@Machine:
"Geen molen verwerkt grondstoffen zo zuiver als de Treffler molen"

Tholen – De Treffler molen presenteert een maalsysteem waarbij graan wordt gesneden in plaats van verwringend gemalen. De molen is daardoor energiezuiniger en produceert minder lawaai. Tijdens het snijden stijgt de temperatuur nauwelijks, waardoor de kwaliteit van de verwerkte grondstoffen beter behouden blijft. Ideaal voor bakkerijen. "Maar onder bakkerijen heerst het gevoel: eerst zien, dan geloven. Velen ervaren een drempel om zelf over te gaan tot het malen van granen. Het vergt natuurlijk een behoorlijke investering. De meeste zijn ingesteld op enkelvoudig bakken, al verschilt dat wel sterk per regio", weet Jos Pelgröm van machine-importeur Man@Machine.


De Treffler molen is een compacte unit, en is daardoor makkelijk verplaatsbaar.

"Voor een bakker is het complex om zelf te gaan malen. De graanverwerking wordt op het moment daarom nog veelal extern ondergebracht", vervolgt Jos. Voor Man@Machine reden om op locatie demonstraties te geven van hun Treffer molens. "Deze aanpak heeft tijd nodig, maar alleen zo kun je de werking en de voordelen van deze molens optimaal benadrukken."

"Bij de landbouw is de incubatietijd een stuk korter. Een boer is ingesteld op mechanisatie en heeft al snel in de gaten dat zo'n investering binnen één of twee jaar goeddeels terug is verdiend. Voor bakkers is de investering van een hele andere aard", ziet Jos. Het onderbrengen van een extra schakel in de keten – het zelf verwerken van graan – vraagt om extra mankracht. "Bij plaatselijke bakkerijen komt er nog veel ambachtelijkheid bij kijken. Vandaar die drempel, zeker als het hen aan ervaring om zelf te malen ontbreekt. Boeren hebben 'van huis uit' volop ervaring met het werken met machines." Daarnaast hoeft een boer zijn omgevingsfactoren niet te veranderen, een bakker daarentegen moet zijn productielijn herinrichten. "De bedrijfsinrichting is anders. Je moet er als bakker een ruimte voor hebben of vrijmaken, de aanvoer van het graan nog afzonderlijk regelen en daarbuiten nog kennis en molenaarservaring in huis halen."

"Wil je echter als bakker dagelijks vers gemalen granen verwerken in jouw brood, wil alle waardevolle voedingselementen behouden, steek dan je nek uit en investeer in deze kwaliteitsverbetering", staat hij voor.

Jos verwacht dat er meer ervaring opgedaan moet worden met de Treffler molens voordat bakkers en molenaars het verschil leren kennen. Nu is het vooral binnen de niches interessant. "De unieke maalkarakteristiek biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele maalmethodes. Door de werking – snijden in plaats van verwringend malen, maar ook het zelfreinigende vermogen – blijft de kwaliteit van het verwerkte product beter behouden. Er is geen andere molen die dat in deze compacte vorm aanbiedt." Man@Machine voert momenteel gesprekken met onder meer kruiden- en specerijenbedrijven die concrete interesse hebben getoond in de Treffler molens.

Het bedrijf komt desgewenst langs op locatie voor een try-out. "We hebben de molens paraat staan en we kunnen daardoor eenvoudig langskomen om een demonstratie te geven. Dan kunnen producenten de molen zelf beproeven, een batch draaien en testen hoe hun klanten daarop reageren. Het vraagt van Man@Machine een aanzienlijke tijdsinvestering, maar zo ging het ook bij de Treffler eg, 13 jaren geleden. Nu wil elke bioboer er een. "Je gaat het pas inzien als je het doorhebt", besluit Jos.

Voor meer informatie:
Jos en Ana Pelgröm
Man@Machine
Molenstraat 4
4364 AA Grijpskerke
Nederland
T: +31(0) 6-30035123
info@manatmachine.com
www.manatmachine.com

Publicatiedatum: 28-4-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-12-2017 Biologische speculaas het hele jaar door
4-12-2017 Thedinghsweert koekjes - met zorg gebakken
1-12-2017 Bietenbrownie en wortelmuffin tegen voedselverspilling
17-11-2017 Exclusief in België: bio-marsepein van Hygiëna
16-11-2017 Bakkerij Hardeman heet nu 'Gerard & Suus'
10-11-2017 Bezorgservice Bready: brood 's nachts besteld, 's ochtends in huis
9-11-2017 Nieuw: biologische pompebledbroodjes uit Friesland
6-11-2017 Nieuw bij Natudis: Ranson Bierbroodmixen
3-11-2017 Wethouder Het Bildt krijgt eerste Fairtrade Suikerbrood van Eko Bakkerij Bolhuis
12-10-2017 Twee Great Taste Awards voor bio-kaasbiscuits Buiteman
27-9-2017 Voormalige natuurvoedingswinkelier begint banketservice
25-9-2017 Afbakbroodjes en baguettes nieuw merk Slooow in het schap
21-8-2017 Mobiele houtoven: geen ambacht, maar kleinkunst
18-8-2017 Oogst bio-granen bijna afgerond
9-8-2017 Nieuw: gluten- en suikervrije bakmixen van Nutridia
8-8-2017 De Picknick-Kar is klaar voor markten en evenementen
21-7-2017 TerraSana presenteert kleurrijke vernieuwde broodlijn
5-7-2017 Historische relatie Korenmolen en biobakkerij in ere hersteld
23-6-2017 Omzet bio-brood in servicesupers stijgt ruim een kwart in 2016
19-6-2017 Biologisch zuurdesembrood uit Eindhoven: Het Hoevebroodt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *