Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Jos Pelgröm, Man@Machine:
"Geen molen verwerkt grondstoffen zo zuiver als de Treffler molen"

Tholen – De Treffler molen presenteert een maalsysteem waarbij graan wordt gesneden in plaats van verwringend gemalen. De molen is daardoor energiezuiniger en produceert minder lawaai. Tijdens het snijden stijgt de temperatuur nauwelijks, waardoor de kwaliteit van de verwerkte grondstoffen beter behouden blijft. Ideaal voor bakkerijen. "Maar onder bakkerijen heerst het gevoel: eerst zien, dan geloven. Velen ervaren een drempel om zelf over te gaan tot het malen van granen. Het vergt natuurlijk een behoorlijke investering. De meeste zijn ingesteld op enkelvoudig bakken, al verschilt dat wel sterk per regio", weet Jos Pelgröm van machine-importeur Man@Machine.


De Treffler molen is een compacte unit, en is daardoor makkelijk verplaatsbaar.

"Voor een bakker is het complex om zelf te gaan malen. De graanverwerking wordt op het moment daarom nog veelal extern ondergebracht", vervolgt Jos. Voor Man@Machine reden om op locatie demonstraties te geven van hun Treffer molens. "Deze aanpak heeft tijd nodig, maar alleen zo kun je de werking en de voordelen van deze molens optimaal benadrukken."

"Bij de landbouw is de incubatietijd een stuk korter. Een boer is ingesteld op mechanisatie en heeft al snel in de gaten dat zo'n investering binnen één of twee jaar goeddeels terug is verdiend. Voor bakkers is de investering van een hele andere aard", ziet Jos. Het onderbrengen van een extra schakel in de keten – het zelf verwerken van graan – vraagt om extra mankracht. "Bij plaatselijke bakkerijen komt er nog veel ambachtelijkheid bij kijken. Vandaar die drempel, zeker als het hen aan ervaring om zelf te malen ontbreekt. Boeren hebben 'van huis uit' volop ervaring met het werken met machines." Daarnaast hoeft een boer zijn omgevingsfactoren niet te veranderen, een bakker daarentegen moet zijn productielijn herinrichten. "De bedrijfsinrichting is anders. Je moet er als bakker een ruimte voor hebben of vrijmaken, de aanvoer van het graan nog afzonderlijk regelen en daarbuiten nog kennis en molenaarservaring in huis halen."

"Wil je echter als bakker dagelijks vers gemalen granen verwerken in jouw brood, wil alle waardevolle voedingselementen behouden, steek dan je nek uit en investeer in deze kwaliteitsverbetering", staat hij voor.

Jos verwacht dat er meer ervaring opgedaan moet worden met de Treffler molens voordat bakkers en molenaars het verschil leren kennen. Nu is het vooral binnen de niches interessant. "De unieke maalkarakteristiek biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele maalmethodes. Door de werking – snijden in plaats van verwringend malen, maar ook het zelfreinigende vermogen – blijft de kwaliteit van het verwerkte product beter behouden. Er is geen andere molen die dat in deze compacte vorm aanbiedt." Man@Machine voert momenteel gesprekken met onder meer kruiden- en specerijenbedrijven die concrete interesse hebben getoond in de Treffler molens.

Het bedrijf komt desgewenst langs op locatie voor een try-out. "We hebben de molens paraat staan en we kunnen daardoor eenvoudig langskomen om een demonstratie te geven. Dan kunnen producenten de molen zelf beproeven, een batch draaien en testen hoe hun klanten daarop reageren. Het vraagt van Man@Machine een aanzienlijke tijdsinvestering, maar zo ging het ook bij de Treffler eg, 13 jaren geleden. Nu wil elke bioboer er een. "Je gaat het pas inzien als je het doorhebt", besluit Jos.

Voor meer informatie:
Jos en Ana Pelgröm
Man@Machine
Molenstraat 4
4364 AA Grijpskerke
Nederland
T: +31(0) 6-30035123
info@manatmachine.com
www.manatmachine.com

Publicatiedatum: 28-4-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Oké FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *