Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Boerderijwinkel op De Nieuwenburgt geopend
"Fosfaatreductieplan werpt schaduw op onze vooruitgang"

Tholen - Op bio-boerderij De Nieuwenburgt is op 1 april de nieuwe boerderijwinkel geopend. Eigenaren Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk kijken met een tevreden gevoel terug op de opening, een welkome afleiding in deze hectische tijd. Ook op De Nieuwenburgt vrezen ze namelijk de gevolgen van het fosfaatreductieplan. "Dit alles werpt echt een schaduw op de vooruitgang die we hier boeken", reageert Hans.
 
Tanja: "De opening was grandioos. Er was ontzettend veel belangstelling en we hebben heel veel positieve reacties gekregen. De klanten zijn erg tevreden over het assortiment. De voorbereidingen hebben veel tijd gekost, maar dat was het meer dan waard. We zijn ook overladen met cadeaus, erg leuk!" In de winkel verkopen ze onder andere melk, kaas en rundvlees van de eigen boerderij. Ook willen ze kippen gaan houden en uiteindelijk zelf groenten gaan telen. Ze verkopen tevens biologische yoghurt van Urtica De Vijfsprong en andere producten van collega-bio-boeren uit de omgeving.
 

Hans en Tanja.

In oktober 2016 zijn Hans en Tanja begonnen met de verkoop van producten vanuit de serre van de woning. "Dit was een proef. Er blijkt vanuit de omgeving veel belangstelling te zijn, de klanten vinden het ook leuk om na het boodschappen doen de boerderij te bekijken. Zo komen er regelmatig grootouders met hun kleinkinderen op bezoek", vertelt Tanja. 
 

Jerseykoeien

Het stel is in 2016 gestart met de biologische boerderij. Ze houden ruim 70 Jersey-koeien, die sinds een aantal weken weer in de wei staan. "De boerderij zelf stamt uit eind 1840. We zijn in 2015 begonnen, meteen biologisch. In de omschakelingsperiode met 'ingeschaard vee' en vanaf 2016 hebben we ons eigen biologische vee laten komen."
 
De bio-werkwijze is een bewuste keuze. "Hiermee kunnen we ons onderscheiden, zeker in deze omgeving." De keuze voor het Jerseyras was ook een bewuste, geeft Hans aan. "Jersey is een ras dat goed met de biologische omstandigheden om kan gaan. Jersey is er daar één van. We hebben ook een iets oudere stal, waarvan de maten wat kleiner zijn. Andere rassen zijn toch wat robuuster, aangezien Jerseykoeien iets kleiner zijn past dit ras voor ons het best."
 

Fosfaatreductieplan

Ook op De Nieuwenburgt merken ze de gevolgen van de maatregelen die genomen worden voor fosfaatreductie. "Wij worden meegerekend als snelle groeier, maar dat zijn we niet, we zijn starter. Hierdoor vallen we in de zwaarste categorie. Dat is heel vervelend en het kost heel veel energie en tijd. We willen onze stem laten horen in Den Haag, samen met De Natuurweide. Dat zijn dingen waar je nu niet mee bezig zou willen zijn." 
 
Hans houdt de ontwikkelingen rond het fosfaatreductieplan nauwlettend in de gaten. "Het is voor ons van levensbelang dat de huidige plannen aangepast gaan worden. Anders zal er het nodige moeten veranderen op onze boerderij. Zo moeten we dan heel veel solidariteitsheffing gaan betalen, 40% krimpen en moeten we volgend jaar fosfaatrechten gaan kopen. We kiezen voor een duurzame werkwijze, ook met de Jersey's. Zij geven iets minder melk en kunnen met minder hoogwaardig voor uit de voeten. Om de boetes te kunnen compenseren moeten ze meer melk gaan geven en daarvoor is veel krachtvoer nodig. Daarmee gaan we ons doel voorbij. Onze kalfjes willen we ook niet euthaniseren, maar we kunnen op deze manier niet anders. Dit alles werpt echt een schaduw op de vooruitgang die we hier boeken. We zijn heel blij met hoe het nu loopt. De winkel gaat goed, de veestapel is gezond en loopt weer lekker buiten."
 

Openingstijden

Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt is elke vrijdag geopend van 16:00 tot 19:00 uur en op zaterdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Voor meer informatie:
 
Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk
Biologische boerderijwinkel De Nieuwenburgt
Kappersweg 5
6956 CC Spankeren
06 22672589 (Tanja)
06 26698326 (Hans)
info@denieuwenburgt.nl
www.boerderijwinkel-denieuwenburgt.nl

Publicatiedatum: 18-4-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

2-7-2018 Op schoolkamp met een ecobox
26-6-2018 Ecoville stopt op de boerenmarkten
14-6-2018 "Bieden consumenten duurzaam alternatief om anders inkopen te doen"
24-5-2018 Bio-winkel De Dobbelhoeve gaat sluiten
22-5-2018 Landgoed Bleijendijk opent 24/7 zelfservice boerderijwinkel
7-5-2018 "Onze leden betalen minder dan voor bio-producten in supermarkt"
30-4-2018 Opening BE O Versmarkt in Brugge uitgesteld
16-4-2018 Foodshed: online zakelijke markt voor lokaal en bijzonder eten
4-4-2018 "Biologisch hier weer logisch na metamorfose"
26-3-2018 "Boeren verdienen meer in korte keten"
22-3-2018 "Kwaliteitsproducten met een goed verhaal"
21-3-2018 Metamorfose voor Overesch Ecologische Landbouw
15-3-2018 "Bio-producten kunnen tij op de warenmarkt keren"
13-3-2018 "Wij verkopen alleen A-merken op biologisch gebied"
12-3-2018 "Willen de gezonde bol.com van Nederland worden"
26-2-2018 Boeren steeds creatiever met nevenactiviteiten
14-2-2018 "Bio is en blijft de basis van alles"
9-2-2018 Rwanda inspiratiebron voor nieuwe verpakkingsvrije winkel in Sint-Niklaas
8-2-2018 Rio de Bio wil aansluiten bij Odin
25-1-2018 "We zijn niet zo van de geijkte momenten"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *