Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
VOORbeeld-verkiezing:
Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek

Het is steeds moeilijker om biologische baktarwe uit Nederland te krijgen. De meeste Nederlandse biologische boeren kiezen voor gewassen die met meer gemak meer geld opleveren, zoals tarwe voor veevoer of grasklaver. Daardoor komt de meeste tarwe die gebruikt wordt om brood van te bakken, steeds vaker uit de Oekraďne, Kazachstan en de Baltische Staten.

De Nieuwe Band wil er samen met boeren in Oost-Groningen aan werken dat de tarwe voor jouw brood weer van dichtbij kan komen. Dat scheelt voedselkilometers en brengt je weer in contact met de oorsprong van het eten op je bord. En het geeft de Groninger boeren weer een gezond en duurzaam economisch perspectief.

Dit gemeenschappelijke project is door VOOR genomineerd in de VOORbeeld-verkiezing, waarmee het project kans maakt op een ondersteuning van ruim 40.000 euro. Geld dat goed gebruikt kan worden.Biologische baktarwe in Oost-Groningen

Vijftien Oost-Groningse boeren die tot nu toe niet-biologisch werkten, zetten nu gezamenlijk de stap om biologisch te boeren. Een prachtige mogelijkheid om meer biologische tarwe met goede bakkwaliteiten in ons land te telen.

Op de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta, midden in het graangebied, wordt op 25 hectare een biologisch proefveld aangelegd. De boeren kijken en denken mee en kunnen zo ervaring op doen en een beeld vormen hoe ze op hun eigen bedrijf kunnen omschakelen naar biologisch. Een aantal boeren heeft daar al stappen in gezet.Op het veld worden vernieuwende technieken toegepast om de bodem te verbeteren. Zo wordt er niet geploegd en er wordt gewerkt met een tractor met GPS die steeds op hetzelfde rijspoor rijdt. Op die manier worden de teelbedden niet bereden en niet belast met gewicht waardoor de bodem vitaal en gezond kan worden. En een vitale en gezonde bodem zorgt voor een gezond gewas.

Meer over het belang van een gezonde bodem, kun je hier lezen en het volledige achtergrondverhaal over de herkomst van baktarwe staat hier.

Investeringen en ondersteuning

Het omschakelen van niet-biologisch naar biologisch, duurt voor een boer 2 jaar. In die eerste 2 jaar zijn de opbrengsten nog laag en krijgen de boeren nog geen hogere prijs, omdat de tarwe nog niet biologisch gecertificeerd is. Daarbij is het voor de boeren een grote uitdaging om het onkruid te beheersen, zonder gebruik van gif. In het begin zijn daar grote investeringen voor nodig, zoals een schoffel-eg. Daarnaast zijn er investeringen nodig om dit duurdere Nederlandse bakmeel in de winkels te krijgen en de meerwaarde te communiceren naar winkels en consumenten. "Het zou een geweldige ondersteuning zijn als dit gezamenlijke project het VOORbeeld van 2017 wordt. Je kunt in totaal 20 stemmen geven. 10 stemmen terwijl je ingelogd bent met je LinkedIn-profiel en nog eens 10 stemmen als je ingelogd bent met je Facebook-profiel. Je kunt je stemmen verdelen over meerdere projecten, door op de plusjes bij het project te klikken, of alle 20 stemmen aan 1 project geven", aldus De Nieuwe Band.

Klik hier om te stemmen.

Publicatiedatum: 10-4-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Oké FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *