Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
VOORbeeld-verkiezing:
Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek

Het is steeds moeilijker om biologische baktarwe uit Nederland te krijgen. De meeste Nederlandse biologische boeren kiezen voor gewassen die met meer gemak meer geld opleveren, zoals tarwe voor veevoer of grasklaver. Daardoor komt de meeste tarwe die gebruikt wordt om brood van te bakken, steeds vaker uit de OekraÔne, Kazachstan en de Baltische Staten.

De Nieuwe Band wil er samen met boeren in Oost-Groningen aan werken dat de tarwe voor jouw brood weer van dichtbij kan komen. Dat scheelt voedselkilometers en brengt je weer in contact met de oorsprong van het eten op je bord. En het geeft de Groninger boeren weer een gezond en duurzaam economisch perspectief.

Dit gemeenschappelijke project is door VOOR genomineerd in de VOORbeeld-verkiezing, waarmee het project kans maakt op een ondersteuning van ruim 40.000 euro. Geld dat goed gebruikt kan worden.Biologische baktarwe in Oost-Groningen

Vijftien Oost-Groningse boeren die tot nu toe niet-biologisch werkten, zetten nu gezamenlijk de stap om biologisch te boeren. Een prachtige mogelijkheid om meer biologische tarwe met goede bakkwaliteiten in ons land te telen.

Op de proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta, midden in het graangebied, wordt op 25 hectare een biologisch proefveld aangelegd. De boeren kijken en denken mee en kunnen zo ervaring op doen en een beeld vormen hoe ze op hun eigen bedrijf kunnen omschakelen naar biologisch. Een aantal boeren heeft daar al stappen in gezet.Op het veld worden vernieuwende technieken toegepast om de bodem te verbeteren. Zo wordt er niet geploegd en er wordt gewerkt met een tractor met GPS die steeds op hetzelfde rijspoor rijdt. Op die manier worden de teelbedden niet bereden en niet belast met gewicht waardoor de bodem vitaal en gezond kan worden. En een vitale en gezonde bodem zorgt voor een gezond gewas.

Meer over het belang van een gezonde bodem, kun je hier lezen en het volledige achtergrondverhaal over de herkomst van baktarwe staat hier.

Investeringen en ondersteuning

Het omschakelen van niet-biologisch naar biologisch, duurt voor een boer 2 jaar. In die eerste 2 jaar zijn de opbrengsten nog laag en krijgen de boeren nog geen hogere prijs, omdat de tarwe nog niet biologisch gecertificeerd is. Daarbij is het voor de boeren een grote uitdaging om het onkruid te beheersen, zonder gebruik van gif. In het begin zijn daar grote investeringen voor nodig, zoals een schoffel-eg. Daarnaast zijn er investeringen nodig om dit duurdere Nederlandse bakmeel in de winkels te krijgen en de meerwaarde te communiceren naar winkels en consumenten. "Het zou een geweldige ondersteuning zijn als dit gezamenlijke project het VOORbeeld van 2017 wordt. Je kunt in totaal 20 stemmen geven. 10 stemmen terwijl je ingelogd bent met je LinkedIn-profiel en nog eens 10 stemmen als je ingelogd bent met je Facebook-profiel. Je kunt je stemmen verdelen over meerdere projecten, door op de plusjes bij het project te klikken, of alle 20 stemmen aan 1 project geven", aldus De Nieuwe Band.

Klik hier om te stemmen.

Publicatiedatum: 10-4-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
1-3-2018 Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"
28-2-2018 Wat bio-brood biologisch maakt
23-2-2018 EKO-keurmerk wordt gevierd met het Ďblije biologische worstenbroodjeí
14-2-2018 Belgische campagne voor biologische graanproducten
12-2-2018 Omzetgroei met dubbele cijfers voor Trek en Bear
30-1-2018 Oldenheimer: 100% volkomen volkoren zuurdesembrood
26-1-2018 Wessanen focust op verantwoorde tussendoortjes
22-12-2017 Cannabis Burger bij Burgerbar Ter Marsch & Co
8-12-2017 Biologische speculaas het hele jaar door
4-12-2017 Thedinghsweert koekjes - met zorg gebakken
1-12-2017 Bietenbrownie en wortelmuffin tegen voedselverspilling
17-11-2017 Exclusief in BelgiŽ: bio-marsepein van HygiŽna
16-11-2017 Bakkerij Hardeman heet nu 'Gerard & Suus'
10-11-2017 Bezorgservice Bready: brood 's nachts besteld, 's ochtends in huis
9-11-2017 Nieuw: biologische pompebledbroodjes uit Friesland
6-11-2017 Nieuw bij Natudis: Ranson Bierbroodmixen
3-11-2017 Wethouder Het Bildt krijgt eerste Fairtrade Suikerbrood van Eko Bakkerij Bolhuis

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *