Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VN expert:

"Gewasbeschermingsmiddelen niet essentieel voor wereldvoedselvraagstuk"

Het idee dat gewasbeschermingsmiddelen essentieel zijn om de snel groeiende wereldbevolking te voeden is volgens voedsel- en vervuilingsexperts van de VN een mythe. Een nieuw rapport, dat woensdag gepresenteerd zal worden aan de VN Raad voor de Rechten van de Mens, is kritisch op de internationale coöperaties die gewasbeschermingsmiddelen produceren en beschuldigt hen van het systematisch ontkennen van negatieve gevolgen van agressieve en onethische marketingmethodes en het zwaar lobbyen bij overheden dat hervormingen tegengehouden heeft evenals wereldwijde wetgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens het rapport hebben gewasbeschermingsmiddelen een catastrofale impact op de omgeving, de volksgezondheid en de maatschappij als geheel, waaronder een geschatte 200.000 doden ieder jaar door directe vergiftiging. Volgens de auteurs is het tijd om een wereldwijd proces in gang te zetten om over te gaan op een veiligere en gezondere voedselproductie. De wereldbevolking zal tot 2050 van 7 miljard naar 9 miljard groeien. De gewasbeschermingsindustrie stelt dat hun producten - samen goed voor een markt van ongeveer 50 miljard dollar per jaar - essentieel zijn in het beschermen van gewassen en het zeker stellen van de voedselvoorziening. Hilal Elver, de Speciale Rapporteur van de VN over het recht op voedsel: "Dat is een mythe. Het meer toepassen van gewasbeschermingsmiddelen heeft niets te maken met het uitbannen van honger. Volgens de Voedsel en Landbouw organisatie van de VN zijn we nu in staat 9 miljard mensen te voeden. De productie neemt zeker toe, maar armoede, ongelijkheid en distributie zijn het probleem."

Publicatiedatum: