Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf Texel is pionier

De Zout Oplossing nieuw Nederlands exportproduct?

Tholen - Dat het op zoute landbouwgrond mogelijk is om gewassen te laten groeien, is interessant nieuws. Diverse media besteden er afgelopen week aandacht aan. De telefoon van Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf Texel, die het nieuws naar buiten bracht, stond afgelopen week niet stil. Marc staat bekend om de Zilte Aardappels van Marc, een biologische aardappel geteeld op zilte grond.

Marc kon zelfs zijn verhaal kwijt bij het damesprogramma Koffietijd. Daar vertelde hij over De Zout Oplossing: een innovatief en duurzaam landbouwproject in Bangladesh. Dat land heeft te maken met een enorme verzilting. Uit testen bij het Zilt Proefbedrijf Texel blijkt dat bepaalde rassen op zilte ondergrond te telen zijn, mits het zoute water direct op de wortels wordt gedruppeld.


Buitenlaboratorium Texel

Twee miljard

De pers is enthousiast over zijn verhaal maar Nederlandse ondernemers moeten nog wakker geschud worden, zegt Marc. Het telen van zouttolerante gewassen kun je scharen onder het kopje ontwikkelingswerk, maar het kan ook big business zijn. "Experts hebben mij een bedrag van 2 miljard aan omzet genoemd als ondernemende agrarische partners in Nederland deze vraag serieus gaan beantwoorden. Dagelijks krijgen wij een vraag om hulp. Uit landen die straatarm zijn maar ook uit landen die schathemelrijk zijn. Onlangs kreeg ik de een vraag voor 20 miljoen zouttolerante bomen, vanuit een land waar water duurder dan olie is. Bomenkwekers in Nederland blijken niet geïnteresseerd." Ook vanuit de zaadveredelingsbedrijven of agrarische ondernemers is nog weinig interesse. "Een aantal veredelingsbedrijven laat bij ons onderzoeken of hun rassen zouttolerant zijn, anderen willen er niets van weten."


Sommige wortelrassen zijn zouttolerant

Niet in Nederland

Telers langs de kust en vooral in de provincie Zeeland kampen met verzilting van landbouwgronden. Zowel in Oost-Zeeuws-Vlaanderen als langs het Veerse Meer experimenteren telers met het verbouwen van zilte groenten. Het telen van zilte wortelen, uien of aardappelen in Nederland ziet Marc echter niet gebeuren. Zelf teelt hij zilte aardappelen op Texel voor een niche markt. "Het telen van aardappelen onder zilte omstandigheden is heel lastig. Ik kan ze afzetten omdat mensen extra geld over hebben voor de typische zilte smaak, maar ik eigenlijk gebruik deze aardappelen vooral als promotiemateriaal. De aardappel is een prima medium waarmee ik kan laten zien dat teelt op zilte grond mogelijk is en het probleem van verzilting in wereld op de kaart zetten. Verzilting in Nederland komt door slecht waterbeleid en is goed oplosbaar. Wij leven in een land met een overvloed aan zoet water, geld en kennis. Nederland is als markt niet interessant. Verzilting is een mondiaal probleem. In Pakistan gaat het om een gebied van 600 miljoen hectare, in Bangladesh 400 miljoen hectare en wereldwijd gaat het om 1,5 miljard hectare verzilte grond."


Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf Texel en Marc. Foods

Kennis

Verzilting is dus een enorm probleem maar door de omvang is het tegelijkertijd een enorme kans voor ondernemers die daarin durven investeren. Het Zilt Proefbedrijf verwerft steeds meer kennis over gewassen en variëteiten die niet, gematigd of geheel zeewatertolerant zijn. "We hebben meer dan 700 reguliere gewassen getest, 10 procent daarvan kan gedijen onder zilte omstandigheden. Er zijn per soort en variëteit grote verschillen", vertelt Marc.

Onderstaand filmpje gaat in op de kansen voor Nederland:




Voor meer informatie:
Zilt Proefbedrijf Texel
www.ziltproefbedrijf.nl
info@proefbedrijftexel.com
www.saltfarmfoundation.com
info@saltfarmtexel.com
T: +31 (0)6 12 42 66 39