Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Nieuwe app toont residu van gewasbeschermingsmiddelen

Met een nieuwe app van onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-instituut kan men direct in objecten kijken waarna speciale inhoudsstoffen aangegeven kunnen worden. Er zijn talrijke toepassingsmogelijkheden: zo kan men bijvoorbeeld een appel onderzoeken op resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Appelen dragen het 'bio'-etiket, maar of ze werkelijk onbespoten zijn, weet de klant niet. En met de auto is volgens de verkoper nog nooit een ongeluk gebeurd. In veel situaties moet men vertrouwen op verklaringen zonder dat men deze kan controleren. Met de app 'HawkSpex mobile' van het Fraunhofer-instituut IFF in Magdeburg moeten consumenten straks de mogelijkheid krijgen om dergelijke informatie te controleren. Het principe: u neemt uw smartphone, opent de app, richt deze op het te controleren object - zoals de appel - en u krijgt de gewenste informatie: bijvoorbeeld of de appel resten van gewasbeschermingsmiddelen bevat.


Foto: Fraunhofer IFF

Er bestaan weliswaar reeds systemen waarmee dergelijke metingen uitgevoerd kunnen worden. De gebruiker moet hierbij gewoonlijk echter extra onderdelen voor de geÔntegreerde camera klemmen, bijvoorbeeld een prisma. Dat is duur en onpraktisch en verstoort bovendien het design van de smartphone. "Het bijzondere aan onze app: de gebruiker heeft voor de meting enkel de camera nodig die toch al in zijn smartphone geÔntegreerd is", zegt prof. Udo Seiffert van het IFF.

Geen hyperspectrale camera noodzakelijk

Maar hoe hebben de onderzoekers rondom projectleider dr. Andreas Herzog dit zonder prisma voor elkaar gekregen?  Normaal gesproken heeft men voor dergelijke metingen een speciale hyperspectrale camera nodig. Deze werkt met verschillende kleuren licht en berekent hoeveel licht van deze kleur het object terugkaatst. Zo ontstaat een totale spectrale vingerafdruk van het voorwerp. Van daaruit kunnen de onderzoekers via een mathematisch model willekeurige informatie over het object extraheren, bijvoorbeeld de inhoudsstoffen. "Aangezien een smartphone niet over een hyperspectrale camera beschikt, hebben we dit principe gewoon omgedraaid", legt Udo Seiffert uit. "We hebben met de standaardcamera een brede driekanaals-sensor Ė eentje die alle golflengtes meet. Daarmee belichten we het voorwerp met licht van verschillende kleuren." Dat wil zeggen: niet de camera meet de lichtintensiteit in de verschillende kleuren, maar het display belicht het object in fracties van seconden in een serie van verschillende kleuren na elkaar. Wanneer het display dus alleen maar rood licht op het object schijnt, kan het object ook alleen rood licht reflecteren Ė en de camera alleen rood licht meten. Intelligente analysealgoritmes zorgen ervoor dat de app voldoende heeft aan de beperkte rekenprestaties van een smartphone en dat de beperkte prestaties van camera en display gecompenseerd worden.

De eerste laboratoriumversie van de voor patent aangemelde app is klaar. Voordat deze voor de consument beschikbaar komt, ontwikkelen de onderzoekers eerst nog verschillende eerste toepassingen. Want om te kunnen analyseren of er resten van gewasbeschermingsmiddelen in een appel bevinden, moet het systeem eerst beschikken over vergelijkingsmetingen. Udo hoopt dat de app 'HawkSpex mobile' ongeveer eind 2017 op de markt zou kunnen komen.

Publicatiedatum: 14-3-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

9-11-2017 Boer 2.0 zoekt verbinding met burgers via sociale media
30-10-2017 Betere sturing door inzicht in productieverliezen en data
24-10-2017 Voedselveiligheid en kwaliteit: pijlers in de voedselindustrie
20-10-2017 App helpt in spelvorm plasticgebruik te verlagen
10-10-2017 VK: maaltijdboxen stuwen afzet bio-AGF
5-10-2017 "Robots nemen het wieden uiteindelijk over"
3-10-2017 Blockchainplatform voor landbouw- en voedingsbedrijven beschikbaar
22-9-2017 Nieuw digitaal platform ontsluit EU-kennis biologische akkerbouw
21-9-2017 Colruyt Group introduceert digitaal platform 'Productzoeker'
12-9-2017 De reis van varken naar spek op je smartphone
27-6-2017 Nieuwe app beschikbaar voor beheersing Phytophthora in aardappel
23-5-2017 "Door Bizz-E verdwijnt veel handmatig werk"
28-4-2017 App brengt ontwikkeling lente in Ďachtertuiní in beeld
2-3-2017 Nieuwe app geeft advies voor voeding op maat
1-3-2017 App Hiiper vergelijkt goedkoopste super voor boodschappenlijst
22-2-2017 PostNL breidt foodbezorging verder uit
25-1-2017 Chinese onderzoekers ontwikkelen geheugenchip van eierschalen
16-1-2017 Natudis lanceert nieuwe webshop met focus op productkennis
16-1-2017 Kleine landbouwrobot Oz vindt zijn weg in kassenteelt
11-1-2017 Boerin zoekt medestanders voor opzetten online marktplaats

 

Reacties:


het is bijna 1 april denk ik!
Johan Visser, Dieren (email) - 14-3-2017 16:43:43


Geweldig om te horen de nieuwe ebb voor de residuen???
Jan vd Worp, schalkwijk utr (email) - 14-3-2017 14:49:00


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *