Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Overstap kan hoge kosten met zich meebrengen”

Telers Colorado schakelen om naar bio vanwege stijgende vraag

In de Amerikaanse staat Colorado schakelen steeds meer telers om naar de biologische teelt om aan de toenemende vraag naar bio-producten tegemoet te komen. De laatste drie jaar verdubbelde de omzet van de agrarische bio-sector, en steeg van 62,4 miljoen euro in 2012 naar 146,2 miljoen euro in 2015, zo blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. "Consumenten doen steeds bewuster boodschappen en willen weten waar hun voeding vandaan komt en hoe het geproduceerd is", schrijft Tom Lipetzky, van het Landbouwdepartement in Colorado.

In 2011 maakte het Amerikaanse ministerie van Landbouw bekend dat het bio-areaal in de staat zo'n 40.468 hectare besloeg. Inmiddels is dit gegroeid naar 62.728 hectare en worden nog eens 28.328 hectare gebruikt voor de biologische veehouderij.

De overgang van conventionele naar biologische landbouwmethoden kan hoge kosten met zich meebrengen. Het duurt ongeveer drie jaar om een bio-certificering te verkrijgen. De meeste telers schakelen langzaam om en beginnen eerst met een paar hectare. Zo ook Hungenberg Farm, in Greenley, dat beschikt over een areaal van 1.619 hectare, waar voornamelijk kool en wortelen geteeld worden. Vorig jaar besloot het bedrijf 25 hectare te wijden aan de teelt van biologische wortelen. "Uit de huidige markttrends blijkt dat de consument steeds meer behoefte heeft aan bioproducten, vandaar dat we deze stap gezet hebben", vertelt mede-eigenaar Jordan Hungenberg.



Voor telers die aan grote retailers leveren, garandeert het USDA bio-keurmerk financieel succes, vertelt Becca Jablonski, econoom aan de Universiteit van Colorado. Tim Ferrell van Berry Pact Farms in Brighton kan hierover meepraten. "Consumenten hechten veel waarde aan dit keurmerk", aldus Ferrell, wiens bedrijf jaren geleden al gecertificeerd werd. Ethische overwegingen gaven voor Ferrell de doorslag om over te schakelen naar biologische teeltmethoden. "Het stond ons tegen om meststoffen te gebruiken die het drinkwater verontreinigen maar ook vanuit financieel oogpunt was de overgang naar bio aantrekkelijk."

Hoewel de biologische teelt de reputatie heeft duur te zijn, geven steeds meer bio-telers aan dat zij door technologische vernieuwingen beter in staat zijn hun gewassen efficiƫnter en goedkoper te telen dan voorheen het geval was. Hungenberg verwachtte het eerste jaar zo'n 25 procent van zijn biologische productie te verliezen. Het bedrijf moest ook meer arbeidskrachten inhuren, zo'n 200 in plaats van de gebruikelijke 150 tot 180. Uiteindelijk ging 65 procent van de bioproductie verloren, voornamelijk als gevolg van een zomerse hagelstorm. Desondanks was de teelt winstgevend. "Al met al was het een succes en hebben we toch wat winst gemaakt", vertelt Hungenberg. Het bedrijf zal volgend zijn seizoen de productie van biologische wortelen verdrievoudigen.

Er bestaan echter ook zorgen binnen de sector, meldt Kaylee Armstrong, van Abundant Life Organic Farms, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van grote coƶperaties. "Wanneer deze gaan lobbyen voor lagere eisen dan leidt dit mogelijk tot een algehele kwaliteitsdaling van biologische voedingsmiddelen, zoals we dat eerder in de eierensector hebben gezien."

Er zijn programma's die telers steunen met de omschakeling naar bio. "Naast een groeiende markt, beschikt Colorado ook over een droog klimaat dat optimaal is voor de teelt van biologische gewassen. We hebben hier minder kans op ziekten en dat is gunstig omdat er maar weinig biologische beschermingsmiddelen tegen schimmels en meeldauw beschikbaar zijn. We hebben hier in Colorado dus ideale omstandigheden voor de bioteelt", besluit Armstrong.

Bron: Denver Post
Publicatiedatum: