Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod biowortelen neemt in rap tempo toe

Tholen - Een half jaar geleden betrok Top Fresh een nieuw pand in Kraggenburg. Hiermee is het teelt, verwerkings- en handelsbedrijf in wortelen klaar voor de toekomst. Peter Matthijssen en Ronald Gielleit zien met name een toename in het biologische segment.



Top Fresh werd 12 jaar geleden opgericht door Peter Matthijssen. Zijn ouders hadden een veehouderij maar Peter zag meer toekomst in wortelen. Hij was al jaren actief bij verschillende wortelbedrijven in wilde graag voor zichzelf beginnen. Wat begon met een paar hectare in de Noordoostpolder, groeide uit tot het huidige areaal 220 hectare. "Een deel daarvan is eigen teelt en een deel wordt onder onze begeleiding geteeld door anderen", vertelt hij. Vier jaar geleden begon Peter met Ronald Gielleit Top Fresh Handel, dat zowel gangbare als biologische wortelen verhandelt. "We hebben nu de volledige keten in eigen hand", aldus Peter.
Top Fresh heeft zich volledig gespecialiseerd in het telen en verwerken van ready-to-eat wortelen voor de nationale en internationale markt. De wortelen zijn hoofdzakelijk van het ras Imperator. Dit ras leent zich dankzij de wat donkerdere kleur, de lange, gladde en slanke vorm, de betere houdbaarheid en de wat zoetere smaak volgens Peter heel goed voor het snacksegment. "Dit levert per wortel veel snacks op van uniforme kwaliteit. De Imperator-wortelen komen van eigen teelt in Nederland maar worden buiten het seizoen ook geïmporteerd uit Portugal, Spanje en Frankrijk". Het nieuwe seizoen begint in juli met de oogst uit Brabant en Limburg. Daarna volgt de oogst uit de Polder, die direct van het land wordt verwerkt. In oktober en november worden de grote volumes geoogst. Deze gaan veelal ongewassen de opslag in. Vanaf januari tot juni wordt uit deze voorraad geput. In juni en juli worden er wortelen geïmporteerd en staat het nieuwe seizoen weer voor de deur.

Restproduct wordt gangbaar

De gewassen en gesneden wortelen worden veelal geleverd aan grote snijderijen voor verdere verwerking. De kleinere maten worden hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van snackproducten terwijl de dikkere maten bij de snijderijen worden verwerkt in salades, soepen en hutspot. In bijna elke Nederlandse supermarkt is wel snackpeen van Top Fresh te vinden. "Onze producten zijn ook over de landsgrenzen te vinden. Vooral de omliggende landen zijn belangrijke markten maar bijvoorbeeld ook Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa nemen veel af", vertelt Peter. Klanten kunnen de wortelen door Top Fresh naar wens laten wassen, schrappen, snijden en verpakken. Er zijn verschillende verpakkingsmogelijkheden van kleine 150 grams verpakkingen tot tien kilogram zakken, kratten en bulk. "Zelf verwerken we de wortelen tot snackpeen- en bolletjes. De bolletjes werden eigenlijk uit nood geboren. We hadden veel ‘eindstukken’ over waarvoor we een bestemming zochten. Dat werd zo’n groot product dat we er nu zelfs speciaal voor moeten telen."

Op gebied van snackwortelen is er volgens Peter nog genoeg groei mogelijk. Niet alleen de groei in bestaande en ontwikkeling van nieuwe markten biedt het bedrijf kansen maar ook op gebied van productverbreding. "Als je ziet wat er in de Verenigde Staten aan wortelproducten wordt aangeboden, dan zie ik zeker nog genoeg mogelijkheden. De variaties van wortelen met andere producten bijvoorbeeld zijn heel divers. Dat consumenten steeds bewuster bezig zijn met gezonde voeding is voor ons natuurlijk ook positief". Naast wortelen teelt en verwerkt het bedrijf in het gangbare segment ook gekleurde wortelen, wortelpeterselie, pastinaak en rode bieten.

Bio aanbod neemt toe

Top Fresh Handel levert met name ongewassen wortelen, eventueel rechtstreeks van het veld. Het overgrote deel hiervan is bestemd voor export naar verwerkers in het buitenland. "We kunnen de wortelen naar wens ook wassen en op maat sorteren", merkt Ronald op. Deze wortelen zijn allemaal van het ras Nerac en komen zowel uit Nederland als uit Europese productielanden als Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Israël. "We bieden de wortelen zowel gangbaar als biologisch het hele jaar door. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor ons zowel voor de gangbare als de biowortelen. Bijna negentig procent van al onze biopeen gaat naar Duitsland. We kopen en verkopen eigenlijk in heel Europa. Ook exporteren we wat naar Afrika. Wellicht dat we in de toekomst meer verre bestemmingen kunnen gaan beleveren."

De markt voor Hollandse wortelen blijkt vrij tam. De grote producties in Europa komt de vraag niet ten goede. "Nederland is vrijwel volledig afhankelijk van andere landen. De markt komt dit seizoen wat later op gang. We zullen moeten wachten tot de voorraden en kwaliteiten elders afnemen", aldus Peter. Zijn collega Ronald vertelt dat de biologische wortelen wat beter lopen dan de gangbare. Het handelsbedrijf is zeker in het biosegment behoorlijk gegroeid de afgelopen jaren. Veel telers, zowel in Nederland als daarbuiten, schakelen hem om naar bioteelt van wortelen. "Dit baart ons wel zorgen. Het is maar de vraag of de afzet het snel groeiende aanbod kan bijbenen. Op dit moment merken we hier aan de afzetkant nog niet veel van."
 

Met nieuwbouw klaar voor de toekomst

Vorig jaar werd een compleet nieuw bedrijfsgebouw in gebruik genomen in Kraggenburg. De activiteiten waren lang verdeeld over drie locaties. Omdat de bedrijven uit hun jasje groeiden en de verschillende locaties niet meer voldeden aan de huidige eisen, werd uitgekeken naar een nieuw bedrijfspand. Op het voormalige Greenery-terrein in Kraggenburg werd nieuwbouw van circa 4950 vierkante meter gerealiseerd met koelruimtes, verwerkingsruimtes, opslagruimtes en kantoren. In april 2016 verhuisde Top Fresh naar het nieuwe pand en in juni van dat jaar konden geïnteresseerden de nieuwbouw bezichtigen tijdens de open dag. Peter: "Het nieuwe pand, de koel- en productieruimtes en de machines zijn gemaakt volgens de laatste technieken en voldoen aan alle eisen en regels. We hebben daarnaast de ruimte om verder te groeien en logistiek gezien zijn we er enorm op vooruit gegaan. We zijn hier klaar voor de toekomst."

Voor meer informatie:
Top Fresh Handel B.V.
Zuiderringweg 21
8317 RA Kraggenburg
The Netherlands
T: +31 (0)527-745043
F: +31 (0)527-615008
info@topfresh.nl
www.topfresh.nl