Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teun Valstar over duurzame teelt calathea

In de Cash & Carry van Waterdrinker staan de komende weken kwekers in de schijnwerpers, die op een of andere wijze een bijdrage leveren aan een duurzame en gezonde wereld. Dit heeft geresulteerd in een reeks verhalen, waaronder deze: een interview met de tropische potplantenkweker Teun Valstar.



Waar zijn jullie in gespecialiseerd?

Wij houden ons bezig met het kweken van calathea's. De calathea wordt ook wel schaduwplant genoemd. Hij komt van oorsprong namelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika waar hij groeit in het dichtbegroeide oerwoud en dus weinig tot geen licht ontvangt. Leuk om te weten is dat de calathea 's nachts zijn bladeren sluit en deze ’s morgens weer opent. Naast schaduwplant wordt de calathea daarom ook wel 'livingplant' genoemd. De bladeren kunnen bewegen vanwege een klein gewricht dat tussen het blad en de steel zit. Licht zorgt ervoor dat deze gewrichtjes en dus ook de bladeren bewegen.



Hechten jullie veel belang aan duurzaam ondernemen?

Het milieu is voor ons heel belangrijk. Samen met vier andere collega-bedrijven werken we hard aan een duurzame toekomst. Met ons gezamenlijke aardwarmteproject 'Green Well Westland' proberen we het gasverbruik en de CO₂ uitstoot te minimaliseren. Daarnaast maken we gebruik van een eb en vloed systeem waarmee het voedingswater volledig wordt gecirculeerd. Dit betekent dat al het voedingswater wordt hergebruikt. Om eventuele ziektes te bestrijden maken we gebruik van biologische ziektebestrijding en natuurlijk proberen we intern ook zoveel mogelijk afval te scheiden.

Kun je nog iets meer vertellen over het aardwarmteproject?

Samen met vijf andere enthousiaste ondernemers zijn wij aandeelhouders van Green Well Westland. Met elkaar staan wij voor duurzame en milieuvriendelijke landbouwproducten waarbij we ons richten op een schonere toekomst voor iedereen. Een schone toekomst ontstaat niet zomaar. Om bij te dragen aan een betere en schone leefomgeving worden onze planten geteeld op aardwarmte. Door op aardwarmte te telen, wordt de CO₂ uitstoot enorm verminderd en wordt er minder aardgas verbrand. Zo dragen we bij aan een gezondere toekomst voor iedereen, niet alleen nu maar ook voor de komende generaties.



Hoe komt de aardwarmte bij jullie in de kas terecht?

Hoe dieper je in de aarde komt, hoe warmer het daar is. Deze warmte wordt aardwarmte genoemd, soms ook wel geothermie. Het warme water wordt vanaf 2000 meter diepte omhoog gepompt. Met dit warme water wordt onze kas verwarmt. Vervolgens wordt het afgekoelde water weer terug gepompt naar de kern van de aarde en daar weer vanzelf opgewarmd. Een mooie groene en gesloten cirkel dus!

Tot slot, waarom moet iedereen een Calathea in huis halen?

De calathea is niet alleen bijzonder vanwege zijn bewegende bladeren maar kenmerkt zich ook door de verschillende kleuren groen en de opvallende getekende bladeren. Daarnaast behoort de calathea tot de meest luchtzuiverende planten die er zijn. Zo neutraliseren ze schadelijke gassen, verbeteren ze de luchtvochtigheid en zorgen ze voor een gezonder binnenklimaat door effectief CO₂ om te zetten in zuurstof.

Bron: Waterdrinker
Publicatiedatum: