Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Bier, Bunnik Plant:

"Duurzaam kweken is schoon en energie-efficiënt kweken"

In de Cash & Carry van Waterdrinker staan de komende weken kwekers in de schijnwerpers, die op een of andere wijze een bijdrage leveren aan een duurzame en gezonde wereld. Dit heeft geresulteerd in een reeks verhalen, waaronder deze: een interview met Jan Bier van Bunnik Plants, een potplantenkwekerij gespecialiseerd in groene kamerplanten.



Waar zijn jullie in gespecialiseerd?

Hier in onze kwekerij kweken wij 50 verschillende planten. De grootste en meest belangrijke collectie van ons bedrijf is Gorgeous Green. Deze collectie bestaat uit 3 segmenten: compact, classic en royal. Compact staat voor sterke, volle en compacte planten, classic voor de bekende groene planten en royal voor de luxere planten uit dit assortiment. Alles bij elkaar kweken wij 500.000 planten per week.

Is duurzaam ondernemen een trend?

Ja duurzaam ondernemen is overduidelijk een trend. Je ziet het bijvoorbeeld bij Aldi, een van de grote retailers. Op dit moment hebben zij de strengste eisen wat betreft eerlijk en duurzaam gekweekte planten. Dit in navolging van Lidl, het bedrijf dat al enkele jaren koploper is wat betreft eerlijk en gezond groente en fruit. Woorden als Bio en Skal kwamen al veel voor in de groenten- en fruitindustrie. Sinds 2 jaar, nadat Greenpeace aan de bel heeft getrokken, is er ook onder plantenkwekers veel meer aandacht voor duurzaamheid gekomen. Voor ons kwekers is het dus belangrijk dat we schoon kweken.



Maar wat is dan schoon?

Schoon houdt in dat de waardes in de plant niet hoger mogen zijn dan de gestelde eisen die er landelijk zijn. In een laboratorium wordt de plant uit elkaar gehaald en daar wordt de plant getest op allerlei punten. Om deze schone waardes te bereiken bestrijden we zo min mogelijk én wat we bestrijden is met goedaardige beestjes. Als we last hebben van trips zetten we bijvoorbeeld de sluipwesp in en die eet vervolgens de trips op.

Jullie hechten dus veel belang aan duurzaam ondernemen?

Jazeker, maar het gaat niet alleen om schoon kweken, het bewust omgaan met energie is ook enorm belangrijk. Onze kwekerij en bedrijfshallen hebben we vol liggen met zonnepanelen. Enerzijds wordt er zo een optimaal lichtniveau bereikt voor de gewassen en anderzijds wordt het overschot aan licht opgevangen voor de productie van elektriciteit en warmte. Hierdoor zijn we zelfvoorzienend wat betreft energie én houden we zelfs energie over. Daarnaast hergebruiken we CO₂ uit rookgassen voor onze planten. We geven de planten hier in de kas een kleine hoeveelheid CO₂ waardoor we een actievere plant krijgen die hard gaat werken en vervolgens de CO₂ weer omzet naar O₂.



Maken jullie ook gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal?

Al onze planten stonden in plastic trays en die hebben eigenlijk maar een heel kort leven. Geïnspireerd op de trays die veel op festivals worden gebruikt, hebben we een tray ontwikkeld van karton. Deze kartonnen tray is sterk genoeg om planten te dragen en ook nog eens vochtafstotend. Daarnaast hebben we in dezelfde stijl een eco-hoes ontwikkeld waarbij we 70% minder plastic gebruiken. De kartonnen tray is nu bijna gelijk aan de prijs van een plastic tray. Een belangrijke ontwikkeling voor ons maar ook voor de klant.

Bron: Waterdrinker
Publicatiedatum: