Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Floris de Graad, VegetariŽrsbond
"De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door Kamerleden gevreesd"

Na jaren van sterk groeiende verkoopcijfers van vleesvervangers hebben komt de eerste melding van verwarring rond de term binnen. De VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders vinden vleesaanduidingen zoals 'schnitzel' voor vleesvervangers verwarrend en vroegen onlangs minister Schippers om maatregelen. De VegetariŽrsbond betreurt het dat de Kamerleden als eersten in Nederland in verwarring zijn gebracht, maar is blij dat het mensen steeds makkelijker wordt gemaakt om van vlees af zien.""Uit onderzoek blijkt dat vleesvervangers door flexitariŽrs en veel vegetariŽrs als welkom alternatief voor vlees worden gezien. De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door de Kamerleden gevreesd", stelt Floris de Graad, directeur van de VegetariŽrsbond.

Het lijkt er echter sterk op dat de Kamerleden op een middel zinnen om vleesproducenten te beschermen en de stijgende verkoopcijfers van vleesvervangers een halt toe te roepen, stelt de bond. De verkoop van vleesvervangers heeft in 2016 een volumegroei van 15 procent doorgemaakt. "Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die zich heeft vergist en hebben ook navraag gedaan bij Vivera, dat meer dan een miljoen vleesvervangers per week produceert. Ook daar hebben ze nog nooit zo'n klacht gehad."

Wel is het zo dat vleesvervangers een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt en steeds meer op vlees zijn gaan lijken. In sommige gevallen zijn ze qua smaak zelfs niet van vlees te onderscheiden. Uit onderzoek van de VegetariŽrsbond blijkt dat het publiek de betere vleesvervangers in de markt ruim voldoende waardeert.

"Blijkbaar zitten de vleesproducenten met de handen in het haar. Dat de productie en consumptie van vlees nadelige gevolgen heeft voor klimaat, dierenwelzijn en bij wat grotere hoeveelheden ook voor de gezondheid wordt eigenlijk niet meer betwist. Een discussie eindigt dan vaak met de opmerking dat men om de smaak toch vlees blijft eten. Nu vleesvervangers steeds meer op het originele product zijn gaan lijken vervalt ook dat laatste argument."

De recente groei van de verkoop van vleesvervangers is ingezet na schandalen in† de vleesindustrie. Wie een vegetarische schnitzel koopt weet dat hij straks geen verstopt paardenvlees eet. In Duitsland, tot voor kort bij uitstek een land van vleeseters, eet na een serie vleesschandalen 8% van de bevolking vegetarisch. De Kamerleden sluiten zich aan bij de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt volgens wie een curryworst zonder vlees geen curryworst is. Hij wil daarom een verbod op vegetarische of veganistische producten met vleesaanduidingen, zoals 'vegaschnitzel'. Die zouden de consument 'onzeker maken'.

Voor meer informatie:
Floris de Graad
Directeur VegetariŽrsbond
0628071832
f.degraad@vegetariers.nl
www.vegetariers.nl

Publicatiedatum: 11-1-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2017 De Vegetarische Slager krijgt Agrofoodpluim
20-4-2017 "Onze missie is om de bio-industrie overbodig te maken"
6-4-2017 Cicioni in Londen verkozen tot 'Best New Organic Food Product'
13-3-2017 Nieuw van Florentin: Speltpita en Hummus Spicy
10-3-2017 Plantaardige vleesvervangers van lokale teelt
8-3-2017 IndustriŽle productie plantaardige biefstuk mogelijk
6-3-2017 Nieuwe uitstraling voor 'Chedd‚h', 'Rockvoort' en 'Von Du'
2-3-2017 "Impact op natuur zo laag mogelijk houden"
28-2-2017 Vegetarisch verovert Vlaamse supermarktschap
27-2-2017 ProLaTerre nu breder verkrijgbaar in BelgiŽ
23-2-2017 Kwart vleesvervangers in BelgiŽ is biologisch
20-2-2017 Biocampagne Verrassend Veggie
6-2-2017 VK: flexitarisch eten blijft trend in 2017
26-1-2017 Vleesbenaming bij vleesvervanger mag, mits communicatie transparant is
6-1-2017 Voormalig slager maakt gehakt van groenten
4-1-2017 VVD voor verbod 'vegetarisch vlees'
2-1-2017 Duitse minister wil verbod vegetarisch vlees
7-12-2016 Veganistische lifestyle neemt een vlucht
5-12-2016 Koelverse biologische quinoaburgers nu ook in Duitse retail
5-12-2016 Vegan Awards op VegFestNL uitgereikt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *