Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Floris de Graad, VegetariŽrsbond
"De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door Kamerleden gevreesd"

Na jaren van sterk groeiende verkoopcijfers van vleesvervangers hebben komt de eerste melding van verwarring rond de term binnen. De VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders vinden vleesaanduidingen zoals 'schnitzel' voor vleesvervangers verwarrend en vroegen onlangs minister Schippers om maatregelen. De VegetariŽrsbond betreurt het dat de Kamerleden als eersten in Nederland in verwarring zijn gebracht, maar is blij dat het mensen steeds makkelijker wordt gemaakt om van vlees af zien."



"Uit onderzoek blijkt dat vleesvervangers door flexitariŽrs en veel vegetariŽrs als welkom alternatief voor vlees worden gezien. De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door de Kamerleden gevreesd", stelt Floris de Graad, directeur van de VegetariŽrsbond.

Het lijkt er echter sterk op dat de Kamerleden op een middel zinnen om vleesproducenten te beschermen en de stijgende verkoopcijfers van vleesvervangers een halt toe te roepen, stelt de bond. De verkoop van vleesvervangers heeft in 2016 een volumegroei van 15 procent doorgemaakt. "Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die zich heeft vergist en hebben ook navraag gedaan bij Vivera, dat meer dan een miljoen vleesvervangers per week produceert. Ook daar hebben ze nog nooit zo'n klacht gehad."

Wel is het zo dat vleesvervangers een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt en steeds meer op vlees zijn gaan lijken. In sommige gevallen zijn ze qua smaak zelfs niet van vlees te onderscheiden. Uit onderzoek van de VegetariŽrsbond blijkt dat het publiek de betere vleesvervangers in de markt ruim voldoende waardeert.

"Blijkbaar zitten de vleesproducenten met de handen in het haar. Dat de productie en consumptie van vlees nadelige gevolgen heeft voor klimaat, dierenwelzijn en bij wat grotere hoeveelheden ook voor de gezondheid wordt eigenlijk niet meer betwist. Een discussie eindigt dan vaak met de opmerking dat men om de smaak toch vlees blijft eten. Nu vleesvervangers steeds meer op het originele product zijn gaan lijken vervalt ook dat laatste argument."

De recente groei van de verkoop van vleesvervangers is ingezet na schandalen in† de vleesindustrie. Wie een vegetarische schnitzel koopt weet dat hij straks geen verstopt paardenvlees eet. In Duitsland, tot voor kort bij uitstek een land van vleeseters, eet na een serie vleesschandalen 8% van de bevolking vegetarisch. De Kamerleden sluiten zich aan bij de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt volgens wie een curryworst zonder vlees geen curryworst is. Hij wil daarom een verbod op vegetarische of veganistische producten met vleesaanduidingen, zoals 'vegaschnitzel'. Die zouden de consument 'onzeker maken'.

Voor meer informatie:
Floris de Graad
Directeur VegetariŽrsbond
0628071832
f.degraad@vegetariers.nl
www.vegetariers.nl

Publicatiedatum: 11-1-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Vegetafel en Vegenement verhuizen terug naar Rotterdam
24-4-2018 Franse regering verbiedt vleesbenaming op vleesvervangers
16-4-2018 Markt voor vleesvervangers wint snel terrein
12-4-2018 "Mini Falafel veelzijdiger dan grote variant"
15-3-2018 "Hennepzaad is de nieuwe plantaardige proteÔnebron"
14-3-2018 Vanaf heden ook Farm Vegetables Smooth beschikbaar
12-3-2018 "Waardering voor positieve insteek Nationale Week Zonder Vlees"
8-3-2018 VegetariŽrsbond en Ekomenu slaan handen ineen
8-3-2018 Ook vegetariŽrs naar de biologische slager
8-3-2018 KidsProef: Speciale gastdocent in de Week Zonder Vlees
7-3-2018 'Nationale Week Zonder Vlees' om bewustwording te creŽren
5-3-2018 "Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit"
5-3-2018 Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers
1-3-2018 "Veel variatie mogelijk met seitan"
30-1-2018 ĎKaasí van amandelen en cashewnoten
26-1-2018 "Zeewier maakt samenleving duurzamer"
23-1-2018 Diverse bio-partners voor De Nationale Week Zonder Vlees
16-1-2018 "Miljarden nodig voor transitie naar plantaardig voedsel"
12-1-2018 "Laten zien hoe veelzijdig Bertyn seitan is"
8-1-2018 Jackfruit: ontdekking voor de Vegan keuken

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *