Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
varkens, geiten en schapen

Gefaseerde omschakeling mogelijk voor Vlaamse veehouders

Het Vlaamse Departement landbouw & Visserij laat weten dat varkens-, geiten- en schapenhouders nu ook gefaseerd kunnen omschakelen naar de biologische productie Dat betekent dat de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten, dat meldt Bio Forum Vlaanderen.



De omschakeling naar biologische productie biedt opportuniteiten voor de Vlaamse landbouwers. Analoog met de richtlijnen over omschakeling van melkvee naar de biologische productie werden in Vlaanderen nu richtlijnen uitgeschreven voor de omschakeling van varkens, schapen en geiten.

Wanneer een hele productie-eenheid (teelten en vee) gelijktijdig omgeschakeld wordt naar de biologische productie, voorziet de Europese regelgeving in een totale gecombineerde omschakelingsperiode van 24 maanden. Die lange omschakelingsperiode is echter een hinderpaal voor de landbouwers die de omschakeling naar bio overwegen. In die periode wordt de bioboer met de extra kosten van de biologische productiewijze geconfronteerd, terwijl hij zijn producten nog steeds als gangbaar moet vermarkten.

Vanuit de praktijk is het wenselijk dat de omschakeling van de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten. Dit zal kansen bieden voor varkenshouders, geiten en schapenhouders om naar de biologische productie om te schakelen. Daarom werd beslist om ook de gefaseerde omschakeling toe te passen bij de varkens-, de schapen- en geitenhouderij.

Verdere info, onder andere over het voeder, is te vinden in de nota ‘Omschakeling naar biologische shapen- en geitenhouderij’.

bron: Bio Forum Vlaanderen
Publicatiedatum: