Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten

Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het eerste uur bij het bedrijf betrokken, maar geen eigenaar, was wel bereid om tekst en uitleg te geven.

Ook voor Albert kwam het bericht plotseling. “Ik ben onaangenaam verrast door de mededeling van de directie van Commandeur Eko Vlees dat per onmiddellijk alle bedrijfsactiviteiten gestaakt zijn. Het bedrijf houdt op te bestaan,” vertelt Albert. “Ook ik, die 15 jaar betrokken was, werd totaal verrast.”

Exit strategie

Commandeur Eko Vlees verkeerde al langer in financieel zwaar weer. In 2015 werd een ontslagronde uitgevoerd. Ook verloor het bedrijf Dekamarkt als klant. “Dat was op zich een verstandige zet, daar er geen marge gemaakt kon worden bij Dekamarkt.” Het jaar 2015 werd in de rode cijfers afgesloten. Volgens Albert was daar een acceptabele reden voor, maar 2016 liet geen verbetering zien. Net na de Kerstdagen volgde de korte mededeling dat het bedrijf de activiteiten staakte. “Achteraf blijkt dat er de laatste maanden al gezocht werd naar een overname kandidaat. Echter bleken de schulden onoverbrugbaar groot. Investeerders wilden gezien de moeilijke marktsituatie in de Natuurvoeding niet investeren in het bedrijf. In samenwerking met hun advocaat heeft Commandeur Eko Vlees een exit strategie opgesteld.”

De biologische vleesmarkt verandert snel. Door goedkope aanvoer uit het buitenland is het moeilijker geworden om met alleen Nederlands vlees te werken. Als voorbeeld noemt Albert de ossenhaas, die voor 8 euro per kilo geïmporteerd wordt. Een Nederlandse ossenhaas moet al snel 18 euro per kilo opleveren om rendabel te zijn. Commandeur Eko Vlees onderscheidde zich in de markt met een uniek track & trace-systeem waardoor van elk stuk vlees de herkomst bepaalt kon worden. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet zich onlangs informeren over deze aanpak.

“Ik betreur dat de directie zonder enige overleg met de markt en mij als persoon deze stap zo heeft willen maken. Alle partijen zijn plots voor het blok gezet en veehouders en ander leveranciers zijn daarvan de dupe geworden.”

Albert Roozendaal is ook bekend van World Wide Cheese, zijn bedrijf in de kaashandel. “De bio sector kent mij van kaas en vlees,” sluit hij af. “Hoewel de laatste jaren mijn activiteiten op vlees gebeid doelbewust achterbleven, zal ik persoonlijk ook niet verder actief zijn in vlees en mij met ons team volledig op ons kaasbedrijf blijven storten."

Publicatiedatum: 2-1-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-2-2017 Van 120 hectare gangbaar naar 24 biologisch
21-2-2017 De Smaakspecialist stelt Directeur Commercie en Duurzaamheid aan
20-2-2017 "Werken in harmonie met natuur maakt werk plezierig"
15-2-2017 Beste Biojournaal-lezers,
15-2-2017 Wessanen lanceert challenge tegen klimaatverandering
14-2-2017 Twee nieuwe varianten van Allos Farm Vegetables
13-2-2017 Nieuwe commercieel directeur Estafette Odin
7-2-2017 Skal: 46 nieuwe gecertificeerden in januari 2017
6-2-2017 De Groene Passage bestaat 20 jaar
3-2-2017 Faillissement Commandeur Eko Vlees definitief uitgesproken
3-2-2017 Schrijf een essay, win een bio-boerderij
31-1-2017 Udea neemt De Zaai-Ster over
31-1-2017 "Duurzame ambities krijgen geen kans zolang er verkeerd gerekend wordt"
27-1-2017 Overesch Ecologische Landbouw winnaar Groene Twinkeling 2017
25-1-2017 Tweedekeus oesterzwamvoetjes krijgen tweede leven
24-1-2017 Biobite winnaar Favoriet Bioproduct 2017
24-1-2017 Ekovar Wennekers winnaar Ekoland Innovatieprijs 2017
23-1-2017 Overzicht winnaars beste biologische winkels
23-1-2017 Pompoen-kokossoep geeft herkenbare Aziatische twist
20-1-2017 Colruyt groeit dankzij biologische formules

 

Reacties:


Wat onzettend zonde dat een bedrijf met eerlijk en erg goed vlees en vriendelijke medewerkers zijn deuren heeft moeten sluiten.


Petra van Putten, Ursem - 27-1-2017 19:28:00


Heel erg jammer! Een klasse bedrijf.. Ik hoop dat het goede voorbeeld van Commandeur navolging krijgt :(
Joris, Krommenie - 12-1-2017 21:25:31


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *