Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten

Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het eerste uur bij het bedrijf betrokken, maar geen eigenaar, was wel bereid om tekst en uitleg te geven.

Ook voor Albert kwam het bericht plotseling. “Ik ben onaangenaam verrast door de mededeling van de directie van Commandeur Eko Vlees dat per onmiddellijk alle bedrijfsactiviteiten gestaakt zijn. Het bedrijf houdt op te bestaan,” vertelt Albert. “Ook ik, die 15 jaar betrokken was, werd totaal verrast.”

Exit strategie

Commandeur Eko Vlees verkeerde al langer in financieel zwaar weer. In 2015 werd een ontslagronde uitgevoerd. Ook verloor het bedrijf Dekamarkt als klant. “Dat was op zich een verstandige zet, daar er geen marge gemaakt kon worden bij Dekamarkt.” Het jaar 2015 werd in de rode cijfers afgesloten. Volgens Albert was daar een acceptabele reden voor, maar 2016 liet geen verbetering zien. Net na de Kerstdagen volgde de korte mededeling dat het bedrijf de activiteiten staakte. “Achteraf blijkt dat er de laatste maanden al gezocht werd naar een overname kandidaat. Echter bleken de schulden onoverbrugbaar groot. Investeerders wilden gezien de moeilijke marktsituatie in de Natuurvoeding niet investeren in het bedrijf. In samenwerking met hun advocaat heeft Commandeur Eko Vlees een exit strategie opgesteld.”

De biologische vleesmarkt verandert snel. Door goedkope aanvoer uit het buitenland is het moeilijker geworden om met alleen Nederlands vlees te werken. Als voorbeeld noemt Albert de ossenhaas, die voor 8 euro per kilo geďmporteerd wordt. Een Nederlandse ossenhaas moet al snel 18 euro per kilo opleveren om rendabel te zijn. Commandeur Eko Vlees onderscheidde zich in de markt met een uniek track & trace-systeem waardoor van elk stuk vlees de herkomst bepaalt kon worden. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet zich onlangs informeren over deze aanpak.

“Ik betreur dat de directie zonder enige overleg met de markt en mij als persoon deze stap zo heeft willen maken. Alle partijen zijn plots voor het blok gezet en veehouders en ander leveranciers zijn daarvan de dupe geworden.”

Albert Roozendaal is ook bekend van World Wide Cheese, zijn bedrijf in de kaashandel. “De bio sector kent mij van kaas en vlees,” sluit hij af. “Hoewel de laatste jaren mijn activiteiten op vlees gebeid doelbewust achterbleven, zal ik persoonlijk ook niet verder actief zijn in vlees en mij met ons team volledig op ons kaasbedrijf blijven storten."

Publicatiedatum: 2-1-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2017 Urgenda viert 10-jarig bestaan
20-6-2017 Fotoreportage: Impressie Lekker naar de BioBoer 2017
19-6-2017 Amazon koopt Whole Foods
16-6-2017 Oproep: stuur foto's in van Lekker naar de Bioboer
14-6-2017 Nautilus Organic viert 30-jarig bestaan
8-6-2017 Rainforest Alliance en Utz Certified fuseren
6-6-2017 "Suiker is noodzakelijk om bepaalde producten te maken"
6-6-2017 Leonardo DiCaprio investeert in biologische kikkererwtensnacks
6-6-2017 De Landgenoten is Radicale Vernieuwer van 2017
6-6-2017 Het Blauwe Huis: ruimere vruchtwisseling na uitbreiding
1-6-2017 Maak kennis met Meesters van de Halm
30-5-2017 Gestolen foodtruck Kaas in ‘t Bakkie weer terecht
24-5-2017 Volgende Biojournaal-nieuwsbrief maandag 29 mei
24-5-2017 Recordaantal omschakelaars in Wallonië in 2016
22-5-2017 Biologische inspiratie op Landgoed Anneville
22-5-2017 De Halm vanavond in Het Klokhuis
22-5-2017 Bio Brass wint Flevopenning Toponderneming 2017
19-5-2017 Reudink verplaatst deel productie naar Duitsland
18-5-2017 Eat Right
17-5-2017 Bio Brass geeft teeltadvies op jaarlijkse Ekoplaza AGF-dag

 

Reacties:


Wat onzettend zonde dat een bedrijf met eerlijk en erg goed vlees en vriendelijke medewerkers zijn deuren heeft moeten sluiten.


Petra van Putten, Ursem - 27-1-2017 19:28:00


Heel erg jammer! Een klasse bedrijf.. Ik hoop dat het goede voorbeeld van Commandeur navolging krijgt :(
Joris, Krommenie - 12-1-2017 21:25:31


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *