Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten

Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het eerste uur bij het bedrijf betrokken, maar geen eigenaar, was wel bereid om tekst en uitleg te geven.

Ook voor Albert kwam het bericht plotseling. “Ik ben onaangenaam verrast door de mededeling van de directie van Commandeur Eko Vlees dat per onmiddellijk alle bedrijfsactiviteiten gestaakt zijn. Het bedrijf houdt op te bestaan,” vertelt Albert. “Ook ik, die 15 jaar betrokken was, werd totaal verrast.”

Exit strategie

Commandeur Eko Vlees verkeerde al langer in financieel zwaar weer. In 2015 werd een ontslagronde uitgevoerd. Ook verloor het bedrijf Dekamarkt als klant. “Dat was op zich een verstandige zet, daar er geen marge gemaakt kon worden bij Dekamarkt.” Het jaar 2015 werd in de rode cijfers afgesloten. Volgens Albert was daar een acceptabele reden voor, maar 2016 liet geen verbetering zien. Net na de Kerstdagen volgde de korte mededeling dat het bedrijf de activiteiten staakte. “Achteraf blijkt dat er de laatste maanden al gezocht werd naar een overname kandidaat. Echter bleken de schulden onoverbrugbaar groot. Investeerders wilden gezien de moeilijke marktsituatie in de Natuurvoeding niet investeren in het bedrijf. In samenwerking met hun advocaat heeft Commandeur Eko Vlees een exit strategie opgesteld.”

De biologische vleesmarkt verandert snel. Door goedkope aanvoer uit het buitenland is het moeilijker geworden om met alleen Nederlands vlees te werken. Als voorbeeld noemt Albert de ossenhaas, die voor 8 euro per kilo geïmporteerd wordt. Een Nederlandse ossenhaas moet al snel 18 euro per kilo opleveren om rendabel te zijn. Commandeur Eko Vlees onderscheidde zich in de markt met een uniek track & trace-systeem waardoor van elk stuk vlees de herkomst bepaalt kon worden. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet zich onlangs informeren over deze aanpak.

“Ik betreur dat de directie zonder enige overleg met de markt en mij als persoon deze stap zo heeft willen maken. Alle partijen zijn plots voor het blok gezet en veehouders en ander leveranciers zijn daarvan de dupe geworden.”

Albert Roozendaal is ook bekend van World Wide Cheese, zijn bedrijf in de kaashandel. “De bio sector kent mij van kaas en vlees,” sluit hij af. “Hoewel de laatste jaren mijn activiteiten op vlees gebeid doelbewust achterbleven, zal ik persoonlijk ook niet verder actief zijn in vlees en mij met ons team volledig op ons kaasbedrijf blijven storten."

Publicatiedatum: 2-1-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2017 Volume Reudink groeit ruim 20%
16-8-2017 't Hof Welgelegen tekent huurovereenkomst Kwekerij Overwater
11-8-2017 19 augustus: 10-jarig jubileum Tuinen van Weldadigheid
8-8-2017 Fotoshoot Boerinnenkalender op bio-boerderij
7-8-2017 Omzet Wessanen +14%
7-8-2017 "Stijgende vraag naar biologisch voer blijft verbazen"
21-7-2017 Biojournaal.nl viert vakantie, maandag 7 augustus zijn we terug
21-7-2017 BioToday on tour met foodtruck
21-7-2017 Prins Charles prijst True Cost Accounting project
20-7-2017 Onderzoek bevestigt fraude biologische certificering Pichuberry
17-7-2017 Skal: 68 nieuwe gecertificeerden in juni 2017
17-7-2017 Circulaire economie vertrekpunt nieuw pand Eosta
17-7-2017 Belgische investeerder voor Nederlandse notenfirma Snack Connection
12-7-2017 BioForum Vlaanderen betrekt nieuw pand
11-7-2017 Opvolger getrouwd op Hoeve Ackerdijk
7-7-2017 Campbell koopt biobranchegenoot Pacific Foods
6-7-2017 Ierse bioboerderij wisselt van eigenaar
6-7-2017 Oud-Hollandse runderrassen dol op biologische appelpulp
6-7-2017 BD-Vereniging bestaat 80 jaar
5-7-2017 Justnuts maakt doorstart bij Duitse sesamreepmaker Schock

 

Reacties:


Wat onzettend zonde dat een bedrijf met eerlijk en erg goed vlees en vriendelijke medewerkers zijn deuren heeft moeten sluiten.


Petra van Putten, Ursem - 27-1-2017 19:28:00


Heel erg jammer! Een klasse bedrijf.. Ik hoop dat het goede voorbeeld van Commandeur navolging krijgt :(
Joris, Krommenie - 12-1-2017 21:25:31


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *