Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische sector dupe van uitbreidingsdrift intensieve melkveehouderij

"Biologische melkveehouders dragen niet bij aan disbalans fosfaatuitstoot"

Tholen – Nadat de melkquota voor boeren vorig jaar werd afgeschaft, kochten conventionele melkveehouders massaal nieuw vee aan. Gevolg: een mestproductie van buitengewone proporties en een overschrijding van het door Brussel opgelegde fosfaatplafond. Staatssecretaris Van Dam hoopt met zijn wetsvoorstel voor fosfaatrechten een einde te maken aan dit overschot. Een noodgreep in de ogen van veel biologische melkveehouders, die pleiten voor vrijstelling hiervan. Boer Arjen Kool, die onlangs de stal en veestapel van zijn biologische melkveebedrijf uitbreidde, ondervindt de gevolgen van het wetsvoorstel aan den lijve. Hij moet meerdere koeien noodgedwongen van de hand doen. "Waanzin, zeker als je beseft dat de vraag naar biologische melk het aanbod overstijgt. Ons bedrijf overleeft het wel, maar er zijn zat bedrijven bij wie het water aan de lippen staat", vertelt Arjen.



Arjen Kool runt samen met zijn familie een biologisch melkveebedrijf in Hei- en Boeicop, aan de rand van het Groene Hart. Momenteel beschikt het bedrijf over 95 melkkoeien. "Wij hebben onlangs onze veestapel uitgebreid omdat we over voldoende grond beschikken om binnen de fosfaatnormen te blijven", vervolgt Arjen. Veel gangbare melkveehouders hebben na het afschaffen van de melkquota rücksichtslos vee aangekocht zonder over voldoende grond te beschikken om de toegenomen fosfaatuitstoot 'onderdak te bieden'. "Biologische melkveehouders hebben niet aan die disbalans bijgedragen. Het is de intensieve melkveehouderij die het overschot heeft geproduceerd en daarvoor de verantwoording moet dragen. Biologische melkveehouders worden in de huidige gang van zaken onevenredig hard geraakt."

"Het lijkt erop dat staatssecretaris Van Dam geen uitzondering maakt voor de biologische sector. Er wordt gesproken over 'in enige mate compenseren'. Die benadering lijkt me niet de goede richting. Bioboeren maken geen gebruik van de derogatie". Toch is Arjen bereid de sector te ontzien door zijn productie in 2017 te minderen en daarmee de derogatie te behouden. "Maar dan moet er wel een constructief plan liggen voor 2018. Ik vind vrij verhandelbare rechten totaal niet toekomstgericht. Baseer de herverdeling op boeren die voldoende grond hebben om uit te breiden", sluit Arjen af.

Voor meer informatie:
Arjen Kool
De Groene Hofstee
Hei-en Boeicopseweg 14
4126 RJ Hei- en Boeicop
T: 06-28359716
F: www.facebook.com/degroenehofstee