Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-bedrijven willen restafval inzetten voor duurzame innovaties

Een verdienmodel voor restafval van pompoenen, aardappelen, wortel en uien? Geert Sol van Aeres Hogeschool Dronten heeft daar zo wel zijn ideeën over. Met dit 'afval' kan volgens hem best geld verdiend worden. Hij hoopt de afvalstromen om te zetten naar hoogwaardige producten. Vier bedrijven hebben hun medewerking al verleend aan het project, waarvan drie uit Biddinghuizen: Aalderink (biologische uien), Kees van Woerden (biologische akkerbouwbedrijf) en Schaap Holland (biologische en conventionele aardappelproducten). Ook sorteerbedrijf in voornamelijk uien Gebroeders van Liere levert een bijdrage.



Geert is van mening dat het de perceptie bij de keten zelf moet veranderen. De consument heeft weinig problemen met een ui waar een buts in zit, omdat "het systeem het als afval ziet", vertelde hij tijdens een presentatie van het project, waar DeDrontenaar.nl eerder over berichtte. Voor dat soort bedrijven zouden deze restproducten juist een kostenpost zijn, terwijl de stromen in een andere vorm nog goed bruikbaar zijn, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. In juni volgend jaar hopen de deelnemers een werkbaar verdienmodel te hebben.

Bron: DeDrontenaar.nl
Publicatiedatum: