Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Skal-inspecteur Maaike Cox

"De varkenshouder heeft zich goed voorbereid op omschakeling"

Op de website Ontdekbio.nl is een blog verschenen die geschreven is door Maaike Cox, inspecteur bij Skal Biocontrole. Ze beschrijft hierin het verloop van een inspectiedag met veel variatie. Ze doet onder meer een onaangekondigde inspectie naar weidegang bij een biologische geitenhouder. Ook gaat ze voor een toelatingsonderzoek naar een nog gangbare varkenshouder. Daar geeft ze meer uitleg over de eisen uit de biologische wetgeving:

Geiten, groenten en groene boeren

Vandaag staan er drie landbouwinspecties op mijn agenda. Aangekomen bij het eerste adres staan langs de weg de biologische groenten uitgespreid voor koopgrage voorbijgangers. De akkerbouwer achter de producten blijkt echter spoorloos.

Daar sta ik dan… ik heb aangebeld, alle telefoonnummers geprobeerd, op ramen en deuren geklopt, nog eens in de schuur en over de akkers gekeken, maar: geen boer te bekennen! Deze jaarlijkse inspectie gaat vandaag niet plaatsvinden. De hond die eenzaam achter de deur staat te blaffen, lijkt ook niet te weten waar het baasje is.

Gelukkig kan ik de vrijgekomen tijd goed gebruiken voor een onaangekondigde inspectie naar weidegang. Ik rij naar een geitenhouder. Biologische geiten moeten naar buiten kunnen, tenzij dit niet kan door weers- of bodemomstandigheden. Aangekomen bij de geitenhouder word ik wederom verwelkomd door het geblaf van een boerderijhond. Gelukkig ditmaal met de geitenhouder in zijn kielzog. Hij toont de geiten in twee verschillende stallen. Er wordt groepsbeweiding toegepast, de groepen geiten wisselen de weidegang af. Eén groep loopt buiten tijdens de inspectie, een mooi gezicht. De andere groep volwassen geiten staat op stal. Dat mag, ik schrijf dan ook geen afwijkingen in mijn inspectierapport. Aan de inrichting van de stal kan ik zien dat beide groepen weidegang krijgen.

Dan is het tijd voor een toelatingsonderzoek bij een nieuwe varkenshouder. Anders dan de naam 'toelatingsonderzoek' doet vermoeden, besteed ik de meeste tijd aan het uitleggen van de eisen uit de biologische wetgeving. Natuurlijk bespreken we ook de plannen van de nu nog gangbare varkenshouder. De schuren moeten nog verbouwd worden zodat er daglicht en uitloop is voor alle varkens. De varkenshouder heeft zich goed voorbereid op de omschakeling. Ze zijn bij andere biologische varkenshouders gaan kijken om een beeld te krijgen van wat de verandering inhoudt. Dat is natuurlijk veel meer dan alleen aan andere regels voldoen. Waar de bedrijfsvoering nu in het teken staat van hygiëne en het voorkomen van ziektes, rollen de zeugen straks buiten in de modder. En waar nu alleen het personeel in de varkensschuur komt, zullen ze na de omschakeling ook consumenten verwelkomen. De omschakelperiode is in de wet opgenomen om de grond en de dieren om te schakelen naar biologisch. Maar in de praktijk heeft een boer ook een omschakelperiode nodig om zich de nieuwe bedrijfsvorm eigen te maken.

Ik sluit mijn dag af bij een akkerbouwer. Ik kom binnen en alle opgevraagde informatie ligt klaar op de keukentafel. Uit alles blijkt dat ze graag aan de regels wil voldoen en er eer uithaalt dit aan mij te laten zien. Ik doe moeite om desondanks kritisch te blijven, maar kan haar aan het eind van de inspectie alleen maar complimenteren. Keurig voor elkaar. In een enorme stortbui ren ik naar mijn auto. Gelukkig heb ik de geiten eerder op de dag gedaan…

Bron: Ontdekbio.nl
Publicatiedatum: