Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Texel teelt duurzaam truffelwier met zeewater

In het waddengebied op Texel is het bedrijf Waddenwier er in geslaagd met vers zeewater een uitzonderlijke kwaliteit Nederlands zeewier te telen. Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak krijgen we de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier.
 

Zeewier telen in bassins

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote betonnen bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Na het oogsten wordt het zeewier schoon gespoeld. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie. Door een bijzondere droogmethode ontstaat een smakelijk product met een zilte, truffelachtige smaak. Via het bedrijf MarcFoods worden twee zeewierproducten als zilte smaakmakers op de markt gebracht: gedroogd truffelwier en zeewierzout.



Gezond en nuttig

Zeewier bevat veel gezonde voedingsstoffen als calcium, natrium, ijzer en jodium. Het vormt een bron van vitamine A,C en E en bevat veel eiwitten. Daarnaast bevatten wieren veel interessante en waardevolle inhoudsstoffen. Deze kunnen, door middel van extractie, uit de wieren gehaald worden en vervolgens gebruikt worden in cosmetica en farmaceutische producten.
 

Onderzoek

Bij deze nieuwe manier van het telen van zeewier wordt in samenwerking met het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en Hortimare (veredelings- en productie bedrijf van zeewier) veel onderzoek verricht. Groei, teelt- en houdbaarheidstesten zijn voorbeelden hiervan.
 


Wereldvoedselprobleem oplossen

Drijvende krachten achter Waddenwier zijn Marc van Rijsselberghe en marine bioloog Reinier Nauta. Het bedrijf is onderdeel van het Zilt Proefbedrijf op Texel dat onderzoek doet naar het telen van zouttolerante gewassen op verzilte grond. Samen met Zilt Proefbedrijf doet Waddenwier tevens onderzoek naar het ontwikkelen van een biologische meststof op basis van zeewier. De eerste resultaten geven aan dat er onder zilte omstandigheden in Pakistan met de juiste hoeveelheid zeewierbemesting dubbele opbrengsten van landbouwgewassen gehaald kunnen worden. Het zeewier bevat unieke inhoudsstoffen die de groei van gewassen bevordert en ze helpt om te gaan met het zout in de bodem. De zouttolerante gewassen kunnen samen met deze meststof dus meehelpen om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Wereldwijd is er al 1,5 miljard hectare verzilte landbouwgrond waar per minuut 3 hectare bij komt.



Toekomstplannen

In de toekomst gaat Waddenwier zich specialiseren en verder ontwikkelen in het telen van zeewier met het bijzondere werelderfgoed water van de Wadden. Doel is om het zeewier biologisch te gaan telen onder gecontroleerde omstandigheden en als gecertificeerd Waddengoud product. In tegenstelling tot bij wildpluk wordt het milieu bij deze manier van telen niet belast.

Biologisch?

Esther Koorn, manager projectorganisatie: "Ons doel is om biologisch te telen. Op dit moment worden er, in minimale mate, natuurlijke voedingsstoffen toegevoegd die nog niet in biologische vorm bestaan. Dit komt omdat het biologisch 'onder water telen' nog in de kinderschoenen staat. We werken ernaar toe om geheel biologisch te gaan telen en dit ook door Skal te laten certificeren."

Voor meer informatie: www.waddenwier.com
Publicatiedatum: