Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaterdag 21 mei

Slotdebat 'It's the food, my friend!' met staatssecretaris Martijn van Dam

Aan het slot van de vijfdelige debatserie 'It's the food, my friend!' zal de balans opgemaakt worden en gaan de aanwezigen op zoek naar handelingsperspectieven voor overheden, bedrijfsleven, wetenschap en burgers. In welke richting willen we dat het Nederlandse landbouw- en voedselsysteem zich de komende 10 jaar gaat ontwikkelen? Nederland heeft een hoog ontwikkelde landbouw, een hoog opgeleide bevolking, een hoge bevolkingsdichtheid en dito vee-dichtheid en heeft een sterke kennispositie. Biedt dat een basis voor ontwikkelingsmodellen met internationale voorbeeldwerking? Hoe integreren we economie, ecologie, gezondheid en klimaatbeleid? Hoe komen we tot gezondere voedingspatronen in gezinnen, scholen, ziekenhuizen en bedrijven?

Gespreksleider: Felix Rottenberg

Aanvangstijd: 11:00 uur (zaal open: 10:30 uur)

11:00–11:15 uur - Welkom en introductie
Presentatie van de belangrijkste leermomenten uit de voorgaande avonden. Welke nieuwe kennis en inzichten kunnen transitie in duurzame richting bevorderen en verdienen een plek op een voedselagenda?

11:15–11:45 uur - Urgentie
Prof. Pier Vellinga, waarom is transitie van de landbouw en onze voedingspatronen urgent? En wat zijn speerpunten?

11:45-13:00 uur - Wat zijn ecologisch houdbare voedselproductiesystemen? En hoe kunnen we deze bevorderen?
  • Wim Stegeman, akkerbouwer, Noordoostpolder
  • Irene van de Voort, biologisch melkveehouder, agrarisch ondernemer van het jaar
  • Gijs Kuneman, directeur CLM Onderzoek en Advies

13:00–13:45 uur - Lunch

13:45–14:30 uur - Hoe komen we tot gezonde en duurzame voedingspatronen?
  • Gerard Kramer, Blonk Consultants
  • Bas Cloo, kok en mede–initiatiefnemer Dutch Cuisine en Green Deal

14:30-15:45 uur - Waarheen met ons voedselsysteem?
Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam presenteert zijn Europese beleidsambities en wordt kort geïnterviewd. Daarna gaat hij in debat met de zaal gericht op de voedselagenda van het kabinet - mede naar aanleiding van het WRR rapport Naar een Voedselbeleid. Drie inleiders poneren elk een stelling. Wat kunnen de overheid en anderen doen om ecologisch houdbare productiesystemen te bevorderen? En wat om gezonde en duurzame voedingspatronen te stimuleren? Hoe benaderen we de jeugd? Met onder andere Joszi Smeets, directeur Youth Food Movement.

15:45 Borrel

Kaartverkoop:
20 euro en 12 euro voor studenten, inclusief lunch en koffie/thee bij aanvang
Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Organisatie:
  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu.
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds.
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen in samenwerking met de Rode Hoed.

Partner: Youth Food Movement

Mediapartners: dagblad Trouw en Foodlog.nl

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
  • Ministerie van Economische Zaken
  • Achmea
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Nederlandse Zuivelorganisatie NZO
  • DO-IT
  • Koppert B.V.
  • Eosta

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016 en Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428.
Publicatiedatum: