Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor onbewerkte producten en variatie

Vandaag (22 maart) presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft volgens het Voedingscentrum de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op.
 
Aan de basis van de Richtlijnen Schijf van Vijf staan de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen. Er is in Nederland geen ander voorlichtingsmodel zo uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd.

Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf. Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten, en kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers. 


 

Alles wat goed voor je is

Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt volgens het Voedingscentrum alles binnen voor een goede gezondheid. Het geeft de optimale combinatie weer van producten die de Gezondheidsraad aanraadt om chronische ziekten te voorkomen, en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen om het lichaam fit te houden. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf betekent: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden en volop variŽren. Bewerkte producten bevatten over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet en staan niet in de Schijf van Vijf. Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Stapsgewijs en op maat

De consument bepaalt zelf welke stappen hij kan en wil maken richting Schijf van Vijf. De nadruk in de advisering ligt op veranderingen waarbij elke stap in de goede richting telt. De nieuwe tool Mijn Eet-update geeft persoonlijke suggesties hiervoor en herinnert deelnemers aan hun voornemen.

Voeding is bovendien heel persoonlijk. Daarom houden we in de advisering zoveel mogelijk rekening met leeftijd, geslacht, eetgedrag en persoonlijke voorkeuren. De Schijf van Vijf voor jou-tool laat met verschillende voorbeelden zien hoe je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf omzet in een dagmenu naar eigen smaak. 

Dezelfde naam, nieuw beeldmerk

In 2015 blijkt de naam 'Schijf van Vijf' bekend bij  92% van de Nederlanders. Uit onderzoek naar het effect van de visuele vorm van voedingsvoorlichtingsmodellen blijken piramides, regenbogen en schijven even goed wat betreft effectiviteit en efficiŽntie. Daarom is wederom gekozen voor een schijf en het behouden van de naam.

Het beeldmerk van de Schijf van Vijf dient als een geheugensteun voor gezond eten. De iconen die zijn afgebeeld, zijn bedoeld als voorbeelden van producten die passen in dat deel van de Schijf van Vijf. Deze zijn minder specifiek en minder 'smaak- en cultuurgevoelig' dan foto's. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete producten herkennen. De grootte van de vakken in de Schijf van Vijf is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen van elk vak.

Meer dan gezond

Het Voedingscentrum heeft ook een verantwoordelijkheid naar de toekomstige generaties, zodat ook zij nog voldoende gezond voedsel tot hun beschikking hebben. Bij de vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad naar de Schijf van Vijf is duurzaamheid daarom meegewogen. Ook blijven de adviezen voor voedselveiligheid, zoals hygiŽnisch omgaan met eten en voldoende variŽren, centraal staan. Daarnaast wordt in de advisering rekening gehouden met een goede energiebalans en geeft het Voedingscentrum tips hoe je kunt omgaan met ongezonde verleidingen in de omgeving. 

Totstandkoming Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen en het beeldmerk van de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, met berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en met bijdragen van externe wetenschappers op het gebied van voeding, gedrag, communicatie en duurzaamheid, professionals in de zorg, zoals diŽtisten, en feedback van consumenten. 

Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl

Publicatiedatum: 22-3-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 Skal-toelating voor Fulvic en MooR
21-7-2017 Multifunctioneel klimaatdoek zet vliegen op verkeerde been
20-7-2017 Biologische kruiden in opmars
20-7-2017 Britse bio-sector groeit waar andere segmenten krimpen
20-7-2017 Peruaans seizoen bio-gember van start
20-7-2017 'De 'giftige' frieten van McDonald's'
19-7-2017 Stijgende vraag naar Mexicaanse bio-avocado's
19-7-2017 AlmerŪa: 2000+ hectare kassen voor biologische teelt
18-7-2017 Carolus uit Noordoostpolder naar Koninklijk Paleis
17-7-2017 Italiaanse bio-teler snakt naar druppel regen
17-7-2017 EU standvastig tegen biologische productie op substraat
17-7-2017 China produceert pomelo's volgens Europese bio-standaard
17-7-2017 Italiaanse Golden Grapes pionier in biologische druiven
14-7-2017 Komt Nederlandse biologische suikerproductie op gang?
14-7-2017 Aanplant hoogstam appelbomen herstelt streekeigen fruitsoorten in ere
14-7-2017 "Uitbreiding in bio-kasgroenten is duidelijk te veel voor de markt"
14-7-2017 Dit jaar 2.500 mango- en 4.000 Hass-avocadobomen aangeplant
14-7-2017 Exporteur Nature Inblea lanceert biologische bezorgdienst
13-7-2017 Phytophthora-melding in noordoosten van Nederland
13-7-2017 Vlaamse telers vaker in de omschakeling

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *