Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cursussen en workshops over ecologisch moestuinieren

Samenwerking bio-kwekerij De Keukentuin en Janneke Tops

Vanaf dit voorjaar bieden Janneke Tops van Gezonde Moestuin en Marcel en Jeanette Douma van bio-kwekerij De Keukentuin gezamenlijk cursussen en workshops aan over allerlei thema's uit de ecologische moestuin. Ze hopen hiermee moestuinders uit het hele land te inspireren en informeren om meer uit hun tuin te halen, helemaal ecologisch natuurlijk, en zo ook eco-moestuinieren meer op de kaart te zetten als één van de mogelijkheden om zelf te voorzien in gezond voedsel. Want met enkele aanwijzingen van deze ervaren (moes)tuinders kan met relatief weinig moeite goed resultaat worden behaald. Een gezonde, vruchtbare bodem is daarbij de sleutel.


Jeanette, Janneke en Marcel tonen de bodem van kas van kwekerij De Keukentuin, waar al ruim 15 jaar biologisch gekweekt wordt.

Daarom gaat het cursusseizoen 2016 op 26 maart dan ook van start met een Masterclass Bodem en Compost in de Eco-moestuin, gericht op cursisten die al moestuinervaring hebben. 's Ochtends staan de bodem en compost centraal in een uitleg over bodemstructuur, verschillende bodemtypes en hun eigenschappen, het bodemvoedselweb en humus, diverse manieren om de bodem in de moestuin te verbeteren, zoals vruchtwisseling, combinatieteelten, groenbemesters, bodem bedekken (mulchen) en zelf goede compost maken. Zowel kleine als grotere 'vruchtwisselingstuinen', vierkante metertuinen als permacultuurmoestuinen zullen aan bod komen. 's Middags worden er diverse workshops aangeboden die allemaal gevolgd kunnen worden, zoals het bekijken en bespreken van de bodemstructuur van De Keukentuin in een profielkuil, een goede compost maken, diverse bodemtypes bekijken en bespreken, ook grond uit de tuin van de cursisten, en de relatieve vochtopnamecapaciteit van de diverse bodem- en composttypes bekijken. Er zal ruim de gelegenheid zijn voor het stellen van persoonlijke tuinvragen.

Een bijkomend voordeel voor cursisten is dat ze bij De Keukentuin biologische groenten- en kruidenplanten, biopotgrond en –compost en andere moestuinbenodigdheden kunnen kopen, om het tuinseizoen gelijk goed te starten.

Later dit voorjaar volgt op De Keukentuin nog een divers cursusprogramma met onder andere basiscursusdagen ecologisch moestuinieren, de moestuinvakantie, de moestuin-3-daagse en workshops zoals 'Van stekken tot oogsten'.

Janneke Tops van Gezonde Moestuin heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd en werkte vervolgens korte tijd bij een groothandel in biologisch-dynamische groenten, voor wie ze ook De Keukentuin bezocht, destijds nog gevestigd in het Westland. Vervolgens was ze 13 jaar tuinder op 2 hectare mooie leemgrond op een ecologisch project in Frankrijk. Ze verzorgt sinds 2012 door het hele land cursussen, lezingen en advies over alles wat met de ecologische moestuin te maken heeft vanuit haar eigen bedrijf Gezonde Moestuin en voor diverse organisaties zoals Velt, Stichting Zaadgoed, de Compostbakkers en vele volkstuinverenigingen. Dankzij haar heldere, inspirerende en deskundige stijl heeft ze de afgelopen jaren al honderden moestuinders een stap verder geholpen.

De Keukentuin

Marcel en Jeanette Douma van De Keukentuin kweken sinds 1996 biologische groenten en zijn in 2000 in Zuidbroek (Groningen) neergestreken met hun kwekerij. Ze kweken er biologische groenten voor de verkoop, alsmede groenten- en kruidenplantjes. Een paar koeien, geiten en kippen zorgen voor het rondmaken van de kringloop en het verhogen van de bodemvruchtbaarheid. Er is een grote kas, een moestuin in de volle grond, een compostplaats en permacultuurelementen. In hun sympathieke cursusruimte en op de kwekerij verzorgen Marcel en Jeanette allerlei cursussen en workshops over ecologische groenten en kruiden kweken en bereiden. Dankzij hun jarenlange ervaring als biologisch kweker en aanstekelijke aanpak hebben ze cursisten veel te bieden.

In Zuidbroek is een NS-station, en cursisten kunnen tegen een geringe vergoeding van het station worden gehaald. In de regio zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Voor meer informatie: www.keukentuin.nl en www.gezondemoestuin.nl
Publicatiedatum: