Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Frank Vermeersch, AgroFair: "We moeten de boodschap blijven herhalen"

Bananenplastic wordt tuinslang

De situatie in Peru was ernstig. Plastic afval bepaalde er het straatbeeld. Importeur van biologisch fruit AgroFair besloot daar wat aan te doen. "Nu moeten we voorkomen dat het initiatief doodbloedt."

Vanuit Peru biologische en FairTrade gecertificeerde bananen importeren is mooi. Maar als de wegen rondom de plantages vol liggen met plastic afval, dan staat dat wat slordig. Dat het een rommeltje was, beaamt Frank Vermeersch, Customer Relations & Marcom Manager van fruitimporteur AgroFair: "Zo'n tien jaar geleden kwam ik voor het eerst op onze plantages in Peru. Overal lag plastic. In de valleien, op straat, op de plantages. Waarschijnlijk heeft dit afval zich daar in de loop van de jaren enorm opgestapeld. Het was afkomstig van de bananenplantages, waar telers plastic rond de bananentrossen hangen om de bananen te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. En heel veel plastic was afkomstig van de inwoners van de dorpen. Zij gooiden dit gewoon op straat. Ze hadden ook wel andere prioriteiten dan hun afval correct weggooien. De levensomstandigheden waren van dien aard dat ze vooral bezig waren met overleven, met eten en onderwijs krijgen."



Schoonmaakactie

Wat doe je dan, wanneer je als Nederlands bedrijf als doel hebt je bananenproductie te verduurzamen en met zo'n afvalprobleem wordt geconfronteerd? AgroFair begon met praten. Frank: "Je probeert het gesprek op gang te brengen met de telers. Je wilt ze immers bewust maken van het probleem. Dat hebben we gedaan door vergaderingen, video's, gesprekken met de lokale burgemeester et cetera." Waar je dan op hoopt, is dat er uiteindelijk actie komt. Dat er ook echt wat aan het probleem gedaan wordt.

"Net toen we een beetje pessimistisch begonnen te worden, gebeurde het. Via Facebook werden we overstelpt met foto's uit het dorp Querecotillo, in de buurt waarvan zich veel plantages bevinden. Op die foto's zie je de lokale bevolking, inclusief de burgemeester, bezig met een inzameling van plastic afval. Een echte schoonmaakactie. Op dat moment wisten we dat men zich in Peru bewust was van het probleem. Dat er animo bestond om het ook op te lossen."

Plastic recyclen

AgroFair heeft vervolgens, met behulp van een IMVO-voucher, adviesbureau WASTE ingeschakeld. Om te bekijken hoe het plastic afval in Peru zou kunnen worden gerecycled. Dat heeft geleid tot een mooie case. "Op dit moment is het zo dat er enkele afvalverzamelpunten zijn waar de plaatselijke bevolking zijn plastic naartoe kan brengen. Dit afval wordt – samen met het plasticafval van de plantages – gebracht naar een plaatselijke ondernemer. Die heeft op een centraal verzamelpunt een soort klein fabriekje staan. Hierin snijdt en smelt hij het plastic. Dat gaat vervolgens naar de hoofdstad Lima, waar dit plastic wordt verwerkt tot onder andere tuinslangen. Zo krijgt dat plastic afval dus een nieuwe toepassing."

Daarmee is AgroFair er overigens nog niet. "Onze grootste uitdaging is nu ervoor zorgen dat dit initiatief niet doodbloedt. We moeten de boodschap blijven herhalen, zodat het plastic afval structureel wordt verzameld en gerecycled."

Bron: Grensverleggers
Publicatiedatum: