Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exlusief interview met Jonnie Boer

Bio-beurs door de ogen van de Groene Kookacademie

Ook de Groene Kookacademie bracht op 20 en 21 januari een bezoek aan de Bio-beurs in Zwolle. In de eigen nieuwsbrief heeft Fiona Ekeler het onderstaande verslag geplaatst. Hierin staat onder meer een exclusief interview met Jonnie Boer van De Librije. Ook kwamen de medewerkers van de Groene Kookacademie verschillende bekenden tegen en werd de catering op de Bio-beurs mede verzorgd door Lisette Bossert, één van de docenten van de Groene Kookacademie.

Verslag Bio-beurs
Het jaar was nog geen drie weken oud toen de Bio-beurs in de IJsselhallen in Zwolle haar deuren opende; deze belangrijke vakbeurs geldt als een mooie aftrap voor een heerlijk biologisch jaar. Wij namen er ook een kijkje en laten je graag meegenieten van de hoogtepunten.

'Groen groeit' was het thema van de beurs van dit jaar. Niet zo vreemd, aangezien de vraag naar biologische producten explosief stijgt; in Nederland het afgelopen jaar vijftien procent, aldus de beursorganisatie. Dat was ook te merken aan de interesse in de beurs; met 9.000 bezoekers verdeeld over twee dagen was het belangrijk drukker dan voorgaande jaren. Gelukkig loop je elkaar niet voor de voeten; het evenement is ruim van opzet zodat je de stands allemaal goed kunt bezoeken.


Linksboven de openingsplechtigheid, linksonder een deel van de kleurrijke stand van GreenAge en rechts Lisette Bossert, één van de docenten van de Groene Kookacademie die de catering op de Bio-beurs mede verzorgd heeft.

Wij bezochten de Bio-beurs niet alleen vanwege de noviteiten, maar ook voor het leuke contact dat wij daar hebben met onze relaties, leveranciers, docenten en zelfs een aantal oud-studenten van de Groene Kookacademie. Een hoogtepunt was de openingsplechtigheid, omdat de organisatie hiervoor Jonnie en Thérèse Boer van De Librije had uitgenodigd. Beide zijn fervente voorstanders van biologische producten, zo bleek onder meer uit het interview dat wij exclusief met hen hadden. De champagne die er vloeide was biologisch - een noviteit voor sommelier Thérèse, die zei dat ze deze zeker zou gaan testen: "In de afgelopen jaren is het aantal biologische kwaliteitswijnen gelukkig toegenomen. Het is heel fijn om daarin steeds meer keuze te hebben."

Wij vroegen Jonnie of koks die van de reguliere opleiding afkomen bekend zijn met het koken van biologische producten.
"Koks die bij mij komen werken, zullen geen andere producten dan biologische verwerken in onze gerechten. Wij koken al jaren biologisch, en dat komt vooral doordat ik de producten goed en lekker vind. Ik weet feitelijk niet beter."

Denk je dat meer restaurants nu zullen overgaan op biologische producten?
"Niet alle restaurants vinden biologische producten belangrijk en dat geldt helaas ook voor koks. In veel reguliere restaurants zullen de gasten ook eerst naar de prijs kijken; biologisch eten zal altijd duurder blijven en niet iedereen wil er extra voor betalen."

Wat vind je van het biologische aanbod?
"Niet alles wat biologisch is, is automatisch lekker. Ik krijg regelmatig biologische producten aangeboden die echt niet te eten zijn. Kijk, het moet niet alleen om biologisch gaan, maar ook om de smaak en de kwaliteit. Natuurlijk vind ik het goed en zelfs heel normaal dat je rekening houdt met de aarde, de dieren en alles wat erop groeit. Maar het moet wel lekker zijn!"

Gefermenteerde groenten nu ook te koop

Het jongste bio-bedrijf op de Bio-beurs is van een goede bekende van De Groene Kookacademie: Marieke Smidt, die bij Peter van Berckel fermentatieles heeft gevolgd. Zij introduceerde dit jaar het merk SOUR (spreek je uit als: so you are), dat draait om biologische, gefermenteerde en niet-gepasteuriseerde groenten in een potje.

Op de beurs konden we er al een aantal proeven: Bietjes met zeewier en mierikswortel, Wortel met kokos en vanille en een Kimchi van gefermenteerde Chinese kool met peper, gember, knoflook en ui.

Nog een bekende van De Groene Kookacademie

Dit vonden we natuurlijk hartstikke leuk: de catering op de Bio-beurs werd mede verzorgd door Lisette Bossert, één van de docenten van de Groene Kookacademie.

Bionext had Lisette gevraagd om ervoor te zorgen dat de maaltijden op de beurs beter zouden aansluiten bij de smaak van de bezoekers en de standhouders. Daarop heeft zij het menu samengesteld met - en alles ingekocht bij - BD-totaal en zodoende de smaak bewaakt. "Het was hard werken", vertelde Lisette ons, "maar het was ook zeker de moeite waard."

Op de menukaart stonden onder meer een heerlijke bietensalade met kikkererwten en walnoten en een gort met gegrilde groentesalade. Verder was er humus op de broodjes en werd alles prachtig in leuke potjes gepresenteerd. Wij hebben ervan gesmuld.

Graanrepubliek

Graanrepubliek is een ontzettend leuke organisatie, die zich ten doel stelt om de wereld van graan transparanter te maken voor de consument. Het geeft antwoord op vragen als wat is graan, waar en hoe wordt het verwerkt, wat krijg je nou precies op je bord en hoe is graan nog meer toepasbaar. De boodschap van dit eerlijke, nuchtere en vooral oer-Hollandse verhaal: terug naar de korrel! Wij mochten daar een heel verrassende thee proeven; deze was gemaakt van zwarte haver. De geur bracht je meteen terug naar zomerse, vers gemaaide graslanden met gedroogde kamille en granen. Heerlijk!
 

Biobites verbreedt het assortiment

Goed nieuws: bij Biobites is het assortiment verbreed. Naast de vegan en glutenvrije lijnzaadcrackers, levert het merk voortaan ook smaken als Indian, Mexican, Italian en ook het heerlijke Rozemarijn. Naast de bekende naturelle crackers en die met zeewier, zijn er nu ook eerlijke glutenvrije koekjes van kokos met chia of chocolade chips. Lekker!
 
GreenAge niet alleen peulvruchten maar ook granen, noten en gedroogd fruit
Bij GreenAge kwamen we terecht op een prachtige, eigentijdse stand met een fantastisch Fairtrade-assortiment. We werden er meteen enthousiast over! Dit leuke merk groeit al jaren enorm en dat is ook niet zo wonderlijk, want de producten zijn echt lekker en bijzonder. Bovendien groeit het aantal producten van Hollandse bodem. In de schappen op de stand zag je de producten samen met een receptenkaart, zodat je kon je zien wat er allemaal in het gerecht zat.

Sascha de Lint, mede-eigenaar van GreenAge en winnaar van MasterChef 2011, had enkele heerlijke gerechten met deze producten uit het eigen assortiment gekookt. Daardoor was er veel te proeven.

De Nieuwe Band: biologisch vanuit het hart

Natuurlijk bezochten wij ook één van onze favoriete leveranciers: De Nieuwe Band. Deze zelfstandige coöperatie bestaat inmiddels dertig jaar en heeft meer dan 3.000 producten in het assortiment. Achter de biologische producten van Demeter-kwaliteit en Fairtrade gaan mooie verhalen schuil.

Standbezoekers konden proeven van de walnoten die uit het Oost-Europese land Moldavië komen. De Nieuwe Band kiest bewust voor dit land om zo min mogelijk voedselkilometers te maken. Hoewel de grond er zeer vruchtbaar is, zijn de bewoners toch erg arm. Voor hun walnoten krijgen de boeren en hun notenkrakers een eerlijke prijs en bovendien een ziektekostenverzekering. Verder wordt er gezorgd voor werkkleding, een gratis maaltijd in de fabriek en vervoer van en naar de fabriek. Dankzij deze inkomsten hebben meer dan honderd gezinnen een betere levensstandaard gekregen. En dat is toch een mooi verhaal achter de walnoten van De Nieuwe Band.

Rineke Dijkinga

Ook Rineke mocht met haar nieuwste boek Alles draait om je hormonen niet ontbreken op de Bio-beurs. Daarnaast waren op de stand ook de producten te zien die zij verkoopt in haar webshop.

En nu zelf aan de slag?

Wil je ook een kookles volgen van Lisette Bossert of van onze vaste docenten Peter van Berckel, Marion Pluimes en Ilse Bonder?

Wil je leren koken op smaak met onder andere de producten van Estafette en De Nieuwe Band, zoals met granen en/of met peulvruchten?

Wil je een volwaardige, smakelijke maaltijd kunnen samenstellen of een buffet kunnen maken voor gasten?
Geef je dan op voor de opleiding De Natuurkeuken.
Voor aanmelding of vragen, mail of bel ons gerust.
Publicatiedatum: