Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-certificaat van twee veehouders opgeschort

In januari 2016 heeft Skal Biocontrole van twee verschillende veehouders het bio-certificaat opgeschort. Het gaat om een veehouder uit Friesland en een melkveehouder uit Noord-Brabant.

Opschorting veehouder uit Friesland

Het bio-certificaat van een veehouder uit de provincie Friesland is opgeschort nadat tijdens inspectie bleek dat hij zijn jongvee aangebonden hield in de stallen. Sinds 2016 is aanbinden alleen toegestaan voor melkveebedrijven met maximaal 10 runderen, die een goedgekeurde ontheffing hebben voor aanbinden. De veehouder uit Friesland voldeed niet aan deze criteria. Hij verbouwt nu zijn stal, om aan de voorwaarden te kunnen voldoen.

Het bio-certificaat is opgeschort voor een periode van maximaal zes maanden. De ondernemer kan de opschorting ongedaan maken door aan te tonen dat hij de afwijking structureel heeft opgelost. In de periode van opschorting mag de veehouder zijn runderen en de producten van zijn runderen niet verkopen als biologisch.

Opschorting melkveehouder uit Noord-Brabant

In januari heeft Skal het bio-certificaat opgeschort van een biologisch melkveebedrijf uit de provincie Noord-Brabant. Het melkveebedrijf voldeed niet aan de voorwaarden rondom medicijnregistratie. De dubbele wachttermijn was niet inzichtelijk ten tijde van inspectie. Omdat dit in het verleden al meerdere malen is geconstateerd is het bedrijf opgeschort. De opschorting is binnen een week ongedaan gemaakt door de melkveehouder die nu zijn registratiesysteem structureel heeft aangepast. Diergezondheid is één van de grondbeginselen van de biologische landbouw. Medicijnregistratie is belangrijk om aan te tonen dat aan de biologische voorwaarden wordt voldaan. Mocht Skal de overtreding nogmaals constateren, dan wordt het bedrijf gedecertificeerd.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid.

Opschortingen en decertificaties van bedrijven publiceert Skal geanonimiseerd op de website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: