Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pius Floris: "Ploegen is een heel slechte daad"

Informatieve winterbijeenkomst biologische boeren Zuid West

Tholen - Woensdag 27 januari werd bij Brasserie Kakelbont in Dinteloord de winterbijeenkomst van de Vereniging van biologische boeren Zuid West gehouden. Naast een gezamenlijk diner konden de boeren en telers diverse presentaties bijwonen. Dagvoorzitter Annewillem Maris concludeerde in het welkomstwoord dat de opkomst erg hoog was. "Welkom allemaal. Om het 'kot' vol te krijgen is het de kunst om een niet te groot 'kot' te nemen. Het opkomstpercentage ligt op meer dan 90%. Dat is natuurlijk heel mooi."


Annewillem Maris heet de leden van de vereniging welkom.

De organisatie van de winterbijeenkomst was in handen van Matthijs Tak van Bio aan huis (Hoeve Doelwyck in Nieuw-Beijerland). Als eerste kwam Sander Bernaerts van Naturim aan het woord. Hij informeerde de aanwezigen over onderwerpen die met bemesting te maken hebben. Hij schonk aandacht aan de regels rond mest en maaimeststoffen en de scheurrregels voor gras. En aan het begin van zijn presentatie vertelde hij over de stand van zaken rond de Global G.A.P.-regelgeving. Eind december draaide Global G.A.P. de nieuwe mestregels terug, dit leverde namelijk de nodige weerstand op. "Er komt nu een meer gedifferentieerd advies, meer toegespitst op echte risicogewassen."


Sander Bernaerts van Naturim aan het woord.

Pius Floris van Plant Health Cure hield daarna een uitgebreide presentatie over bodembiologie. Hij benadrukte dat we eens wat zuiniger met de bodem om moeten gaan. "We denken allemaal dat we dit al goed doen, maar klopt dit wel?" Het begint volgens hem bij de plant: "Uit gezonde planten komt gezonde voeding en dit werkt ook andersom. Mensen hebben behoefte aan gezond voedsel, maar daarvoor is meer begrip van de bodem nodig." Pius stelde ook: "Onze bodems zijn geen fabrieksvloeren, het zijn levende organismen." Hij wilde met zijn presentatie wat dingen ten behoeve van de bodem rechtzetten en concludeerde uiteindelijk dat ploegen een heel slechte daad is, omdat het heel slecht is voor het bodemleven. "Je moet je planten geven wat ze toekomt."
 

Pius Floris van Plant Health Cure.

Saskia Miltenburg en Joke Walkate informeerden de aanwezigen vervolgens over onder andere Bokashi en het project AgroCiltulair. En na het eten hebben onderzoeksters Marion Blom (Bionext) en Marleen Riemers (WUR) de leden bijgepraat over de onderzoeksvragen die uitstonden naar aanleiding van de bijeenkomst bij de Rusthoeve afgelopen najaar. "Dit is altijd erg waardevol", vertelt Annewillem. "Zij zijn namelijk erg benieuwd naar de ervaringen in de praktijk."


Saskia van Miltenburg (Milieu Adviesbureau MWH) en Joke Walkate, onafhankelijke consultant.

Jaco Burgers, vorige week nog gekozen tot bestuurslid van het Biohuis, was ook aanwezig. Tijdens de presentatie van Sander Bernaerts ging hij zo nu en dan al in op de inbreng van onder andere het Biohuis in de discussie rond Global GAP. 's Avonds ging hij in op de belangenbehartiging die vanuit diverse organisaties voor de leden van de Vereniging van biologische boeren Zuid West wordt gedaan. Met name de gevolgen van drift van sproeimiddelen op naburige bedrijven kwam aan bod. Het kan namelijk zijn dat sproeimiddelen zo'n 5 kilometer verderop terecht komen en men daardoor middelen op een veld tegenkomt die de betreffende boer niet eens zelf gebruikt heeft.


Jaco Burgers van het Biohuis.

De volgende winterbijeenkomst van de vereniging zal door de boeren en telers uit Zeeuws-Vlaanderen georganiseerd worden. In de zomer vinden weer om de drie weken veldbijeenkomsten plaats.

Hieronder staan nog wat meer foto's.

Voor meer informatie: Annewillem Maris


Bijpraten voorafgaand aan de presentaties: Anthon Bom, René Dingemanse, Pieter-Hugo Vissers (Biostee), Kees Steendijk (De Korenschoof) en Alex van Hootegem (De Grote Verleiding).


Links Annewillem Maris en rechts Matthijs Tak.


Rechts Ewoud van der Spek (van zorgboerderij de Zwaluw in het Brabantse dorp Lage Zwaluwe).


Reint Risseeuw (akkerbouw en teelt), Simon de Feyter, Hans Risseeuw en Max Maris.


Ronald Vader (bio-vollegrondsgroenteteler in Oude Tonge).


Links Sander Bernaerts.


Halewijn de Smet en Jan Koenraadt.


Nelis Biemans (bloementeler) en Niels Reedijk van bio-boerderij Nieuw Bonaventura in 's-Gravendeel.


Mart Verbrugge, Miel d'Haens, Duco Verbrugge en Govert van Dis.


Sander Bernaerts aan het woord.


Zeer aandachtig luisterend publiek tijdens de presentatie van Pius Floris.






Brasserie Kakelbont in Dinteloord.