Mythes over biologisch eten
In het artikel wijst Evert op vijf punten waarover misverstanden bestaan. Zo betekent biologisch niet direct dat de gewassen onbespoten zijn. Sterker, sommige chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn niet giftig, terwijl andere biologische middelen wel giftig zijn. Als voorbeeld noemt hij Rotenon.
Ook de gedachte dat biologische eten per definitie gezonder is, gaat niet op. Uit een stapel onderzoeken, gedaan over decennia, blijkt dat biologische producten niet gezonder zijn dan conventionele producten.
De gedachte dat lokale producten beter zijn voor het milieu gaat niet in alle gevallen op. Ondanks de foodmiles kan de impact op het milieu voor een importproduct kleiner zijn dan voor lokaal geproduceerd voedsel.
Iedereen moet biologisch eten is een idealistische, maar onhaalbare gedachte. Biologisch eten is duurder dan conventioneel voedsel, nu al leeft ruim een miljard mensen van minder dan een dollar per dag en besteden zij de helft tot twee derde van hun inkomen aan voedsel. Daarnaast is de opbrengst lager, waardoor er meer land nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel te verbouwen.
Tot slot wijst onderzoek uit dat consumenten geen verschil proeven tussen biologisch en conventioneel. Hoewel consumenten aangeven biologische producten lekkerder te vinden, proeven ze blind geen verschil.
Lees hier het volledige artikel uit Vrij Nederland.