Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Beleidsmakers hebben nieuwe software nodig"

Discussie over WRR rapport over voedselsysteem op Bio-beurs

Er is nog onvoldoende urgentie bij landbouwbeleidsmakers voor een echte omslag naar een ecologisch houdbaar voedselsysteem. Hun 'software' moet volgens ondernemers in de biologische sector worden vernieuwd omdat het eenzijdig op oude paradigma's over groei en export is gestoeld. Dat kwam uit het debat wat op de Bio-beurs werd gevoerd met beleidsbepalers uit de voedselketen.

Net als bij duurzame energie en klimaat verandering zal onze voedselproductie binnen enkele decennia zeer grote veranderingen moeten ondergaan om ecologische en sociale rampspoed te voorkomen. Dat we naar een veerkrachtiger en robuuster landbouwsysteem toe moeten kwam scherp uit de analyse van Josta de Hoog, auteur van het WRR rapport 'Naar een voedselbeleid'. Ze stelde voor hiertoe instrumenten als het GLB en te zorgen ongezond voedsel wordt belast ten faveure van gezond en duurzaam voedsel

Naast inleider Josta de Hoog van de WRR, Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid en de zaal met bio-geïnteresseerde mensen reageerden de panelleden Joost de Jong, 'strategisch adviseur' Ministerie Economische Marc Jansen, directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Jan Willem Erisman, directeur Louis Bolk Instituut en Kees van Zelderen, melkveehouder en onder andere vakgroepvoorzitter biologische landbouw LTO en bestuurder BioHuis op het rapport en het vraagstuk hoe we komen tot een integraal duurzaam voedselbeleid.

Volgens Joost de Jong zijn er wat betreft wet- en regelgeving aangaande gewasbeschermingsmiddelen en mestbeleid al forse stappen gezet en wil de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam ook meer van landbouw naar voedselbeleid. Biologisch boer Sjoerd de Hoop zei dat veel beleidsmakers nog zijn opgeleid vanuit het oude landbouw denken dat alleen gebaseerd is op productieverhoging en export. In hun studietijd was er nooit aandacht voor de bodem en de relatie tussen voeding en gezondheid. Net als auto's moeten ze weer naar de garage omdat ze nieuwe software nodig hebben om heel anders naar ons voedselsysteem te kijken. Sjoerd noemde het hoopvol dat steeds meer boeren weer cursussen volgen en met bodembiologie bezig zijn, de basis van ons voedselsysteem.

Marc Jansen staat niet te springen om nieuwe regels en gaf aan dat supermarkten nu al forse stappen zetten, bijvoorbeeld met beter geproduceerd vlees en meer aandacht voor biologisch en vleesvervangers. Hij gaf toe dat maatschappelijke druk helpt om in beweging te blijven en die is op het gebied van biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid veel minder aanwezig dan bij dierlijke thema’s. Josta de Hoog van de WRR vroeg zich af waarom supermarkten hoge marges nemen op gezonde producten als vers en noten en kleine marges op frisdranken en snoep. Daar moest Marc Jansen het antwoord op schuldig blijven.


Kees van Zelderen.

Kees van Zelderen: 'Boeren vormen een vredesleger'

Volgens Kees van Zelderen is de inzet vanuit overheid en supermarkten nog veel te slap en zullen we een burgerbeweging nodig hebben die zich met de boeren verbindt. 'Boeren vormen een groot vredesleger' stelde Kees en de vluchtelingenproblematiek komt voort uit ons systeem waarbij steeds meer boeren naar de marge zijn verdreven.

Volgens Jan Willem Erisman ligt er een uitdaging voor de wetenschap om te laten zien welke landbouwtechnieken het beste scoren op behoud bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en opslag CO2. Maar hij stelde ook dat het heel 'complex is'.

Gespreksleider Bert van Ruitenbeek gaf aan dat we 'gezond voedsel' vanuit het deeltjesdenken ook steeds complexer hebben voorgesteld, maar dat inmiddels niemand meer tegen de eenvoudige leefregels van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Pollan ageert namelijk 'eet matig, vooral vers en planten' Waarom niet ook zulke regels richting onze landbouw op basis van verdere ecologisering van het systeem?

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 20731016.
Publicatiedatum: