Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ruud Hendriks: "Vooral instap naar veehouderij is lastig"

Grootste groei in deeltijdstudenten bij Warmonderhof

Tholen - Zaterdag 16 januari houdt Warmonderhof Opleidingen een grote open dag op de locatie in Dronten. "We verwachten in totaal zo'n 150 bezoekers. Het leuke aan de open dag is dat er ook meer ouders en vrienden mee komen. Deze dag is een ideale gelegenheid om de school te leren kennen", vertelt Ruud Hendriks, teamleider en docent bodemvruchtbaarheid op Warmonderhof.

Ruud geeft aan dat de meeloopdagen ook steeds belangrijker worden. "Vroeger was de grote open dag in januari voor ons echt hét moment om de interesse in de opleidingen te peilen. Inmiddels staat vanaf november regelmatig een oriëntatie- of meeloopdag op het programma. Daarom is het voor ons belangrijk om in november al een goed beeld te hebben van de plannen voor volgend schooljaar."


Ruud Hendriks op de Biologische Velddag 2013. Daar gaf hij de veldworkshop 'Van grond tot mond'.

Volgens Ruud deden aan de laatste meeloopdag 25 tot 30 mensen mee die interesse hebben in een deeltijdstudie. "Ook waren er 10 deelnemers die overwegen om zich in te schrijven voor de voltijdopleiding. Deze dagen zijn ideaal om de sfeer te proeven. Sommigen nemen meerdere keren in het jaar deel aan zo'n dag, zelfs als ze de knoop al doorgehakt hebben. Ik merk dat het vooral voor 'deeltijders' een flinke stap is om aan een opleiding te beginnen. Zij hebben vaak een vaste baan en ze moeten vaak heel veel opgeven om deze opleiding te kunnen gaan volgen. Wel is het zo dat ze hierdoor heel fanatiek zijn."

Hij vertelt dat vooral de interesse voor de deeltijdopleiding toeneemt. "Van oudsher bestaat het beeld dat vooral jongeren een opleiding volgen op Warmonderhof. Deze groep is er weliswaar nog steeds, maar de grootste groei zit in de deeltijders. Deze opleiding duurt slechts twee jaar, waardoor deze studenten veel sneller doorstromen naar de praktijk. Veel van hen beschikken voordat ze aan de opleiding beginnen al over een groot netwerk. Vroeger leerden ze de sector juist tijdens de opleiding pas echt kennen."



Ruud geeft aan dat de nieuwe deeltijdstudenten vaak al beslagen op het ijs komen. "Hierin zie ik echt een verschil met een paar jaar geleden. Toen nam men de beslissing meer op gevoel, nu hebben steeds meer studenten bij aanvang van de opleiding al een concreet beeld van wat ze willen gaan doen. Ze nemen af en toe zelfs grondmonsters voor me mee en vragen dan waar ik denk dat ze het bedrijf het beste kunnen beginnen."

Vier deeltijdklassen

Warmonderhof heeft het afgelopen jaar wederom meer studenten mogen verwelkomen dan in 2014. "We hebben nu twee eerstejaars klassen voor de voltijdopleiding en in deeltijd zijn we zelfs van drie naar vier klassen gegroeid. Er zijn in totaal ruim 150 mensen aan een opleiding op Warmonderhof begonnen." Ruud is ook positief over de toekomst: "Dit zal eerder meer dan minder worden, we hebben echt de wind in de rug. Er is echt wel een gang naar meer bewustzijn gaande in de samenleving, daar profiteren wij ook van."



Specialisatie

Veruit de meeste studenten hebben volgens Ruud interesse in groenteteelt. "Ik schat dit op twee derde van de studenten. Zij willen aan de slag op een gemengd bedrijf, in de groenteteelt of in een buurttuin. Sowieso is er veel aandacht voor de relatie tussen boer en burger. Van een groep met 25 studenten gaan er slechts drie of vier echt voor veehouderij. Dit komt volgens mij doordat de instap een stuk lastiger is, omdat het bedrijf meteen al kapitaal en omvang moet hebben. Het meest ideaal is vaak om aansluiting bij een bestaand bedrijf te zoeken."

Voor meer informatie: r.hendriks@groenhorst.nl, www.warmonderhof.nl