Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitreiking op Bio-beurs, 21 januari om 20:00 uur

Genomineerden Ekoland Innovatieprijs: Huiberts bloembollen, Maatschap Twisk en Fruittuin van West

Uit de 13 aanmeldingen voor de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw selecteerde de jury drie genomineerden - in nog willekeurige volgorde – Bloembollenbedrijf John en Johanna Huiberts uit Sint Maartensvlotbrug, gemengd bedrijf Maatschap Twisk uit Dronten en de Fruittuin van West uit Amsterdam. De Rabobank ondersteunt de prijs en stimuleert hierdoor de koplopers die verschil maken voor mens en milieu. Het prijzengeld is als volgt samengesteld: 1.500 euro voor de eerste prijs, 750 euro voor de tweede prijs en 250 euro voor de derde prijs.

Uitnodiging uitreiking en workshop

De Ekoland Innovatieprijs wordt feestelijk uitgereikt op woensdag 21 januari om 20:00 uur op de Bio-Beurs in de IJsselhallen te Zwolle. De uitreiking vindt dit jaar plaats in de Hanzezaal door acteur Helmert Woudenberg, die voorafgaand aan de prijsuitreiking Sicco Mansholt speelt in het toneelstuk Mansholt. Voorafgaand aan de uitreiking vindt van 17:45 tot 18:45 uur een workshop plaats waarin de drie genomineerden hun bedrijf en innovaties presenteren aan beursbezoekers en de pers. Hierbij bent u van harte welkom.

Huiberts, bloembollen. John en Johanna Huiberts telen hun bloembollen gedeeltelijk biologisch en gedeeltelijk nog in omschakeling naar biologisch. Huiberts bloembollen innoveert op het gebied van bodemleven en biodiversiteit. Met een zelf ontwikkelde en aangepaste onder-zode-planter planten ze de bollen direct onder een gemengde groenbemester. Voor zowel bollen als groenbemester ontwikkelden ze een biologische bladbemester en plantversterker door op natuurlijke wijze de ingrediënten uit natuurhooi te weken. De bollen gaan naar grootafnemers zoals de gemeente Amsterdam, maar worden door Scorlewald zorgboerderij ook in mooie geschenkverpakkingen verkocht. De samenwerking met een verkooppartner in een webwinkel is snel gefinancierd via crowdfunding en biedt kansen voor opschaling. Door de ervaringen te ontwikkelen en te delen met reguliere bloembollentelers biedt Huiberts een voorbeeld voor de hele sector in natuurlijker teelt van bloembollen.



Maatschap Twisk, akkerbouw en veehouderij. Sjaak Twisk en Aga Sulik telen akkerbouw en vollegrondgroenteproducten op grote schaal. Zij werken samen met andere akkerbouwers in teelt en verwerking, met een melkveehouder in uitruil van gronden en investeerden in de boomgaard van de buurman waar nu jonge bedrijfsleidsters het fruit telen. Sjaak Twisk specialiseerde zich onder andere in teelt van biologische uigewassen, van baby-ui tot moeder-ui, en in groentegewassen zoals broccoli voor verwerking. Maatschap Twisk innoveert in opslag en bewaring van uien met hete lucht behandeling tegen (schimmel)ziekten. Deze vernieuwende techniek is een innovatief voorbeeld voor zowel biologische als reguliere landbouw en bespaart energie.


Sjaak Twisk en Aga Sulik.

Fruittuin van West, fruitteelt en kippen. Lisan en Wil Sturkenboom ontwikkelen in Amsterdam west een nieuw, gemengd bedrijf met vele soorten hard en zachtfruit, legkippen, witlof shiitake, gezellige horeca en verwerkingskeuken, moderne winkel en leslokaal. Consumenten uit Amsterdam oogsten in concept hun eigen producten bij elkaar, voor het eerst ook in fruit vormgegeven. Slimme en afwisselende, kleinschalige middelen zijn gebruikt om meer ondernemingen mogelijk te maken, zoals de legkippen in de boomgaard. De nieuwe gebouwen voldoen aan de hoogste eisen qua duurzaamheid en energieverbruik met technieken van Earthship, aardwarmte, biomeiler en vele andere duurzame toepassingen. De Fruittuin van West biedt bezoekers een echte verbinding met landbouw en natuur.


Wil Sturkenboom.
Publicatiedatum: