Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische telers in Oregon krijgen gelijk in gentech-rechtszaak

Nu al verschillende Amerikaanse staten de gang naar de rechtbank gemaakt hebben in hun strijd tegen de teelt van GMO-gewassen, boeken biologische telers in Oregon eindelijk vooruitgang in hun strijd tegen de teelt van gentech gewassen in de staat. In Jackson County, Oregon, nam de rechtbank een schikking aan waarin de regio aangewezen wordt als gentechvrije zone, een uitspraak waartegen niet in beroep gegaan kan worden en die zekerheid biedt aan telers en consumenten.



De traditionele en biologische landbouw in Jackson County zal hierdoor beschermd worden tegen chemicaliën die geproduceerd worden door Monsanto, Syngenta, Dupont en andere grote biotechnologische bedrijven. In acht andere Amerikaanse staten zijn al soortgelijke uitspraken gedaan, waaronder Hawaii, Californië en Washington en de verwachting is dat er nog meer gentechvrije zones bij zullen komen in de toekomst.

"Deze gentechvrije zones zijn essentieel voor onze toekomstige voedselveiligheid omdat er in dergelijke zones geen transgene besmetting kan plaatsvinden", licht George Kimbrell van het voedselveiligheidsinstituut, CFS, toe.

De uitspraak in Jackson County kwam in reactie op een eerdere rechtszaak die twee gentech telers aangespannen hadden tegen de staat om de teelt van gentech gewassen in het gebied toe te staan. Zij werden hierin gesteund door een biotechnologie lobby. De rechter deed echter uitspraak in het voordeel van de traditionele en biologische telers.

Telers van gentech gewassen mogen hun areaal in de regio niet verder uitbreiden en dienen maatregelen te nemen om besmetting van traditionele gewassen te voorkomen.

Bron: Eco Watch
Publicatiedatum: