Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De levende bodem centraal op Down2Earth-symposium

"Toegepaste gewasconcepten: zijn planten werkelijk lui?" was de intrigerende titel van het door de stichting Down2Earth georganiseerde symposium dat op vrijdag 4 december in Wageningen gehouden is. Plaats van handeling was het NIOO-KNAW-gebouw. Dagvoorzitter Professor Louise Vet, directeur van het hier gevestigde onderzoeksinstituut NIOO, verwelkomde een honderdtal deelnemers in wat zij noemt 'Het huis van de wetenschap'. Voorzitter Jan Diek van Mansvelt zette hoog in toen hij '…een fundamentele reflectie op de landbouwwetenschap' aankondigde.


Welkomstwoord door Louise Vet.

Het diverse publiek van onderzoekers, boeren, ambtenaren en overige geïnteresseerden in het wel en wee van de landbouw deelt een gezamenlijke zorg om de toekomst van de aarde, te beginnen bij de levende bodem. Herman Wijffels is daar duidelijk in: '… het draagvermogen van de aarde is overbelast', en daarbij noemt hij de landbouw 'de meest destructieve industrie van deze planeet'. Als econoom vindt hij de tijd gekomen dat wij ons lineaire denken loslaten en inzetten op een circulaire economie, waarbij we onze natuurlijke hulpbronnen niet meer overvragen.


Herman Wijffels over circulaire economie.

Historicus Joost Visser legde vervolgens uit hoe het zo ver heeft kunnen komen, aan de hand van de tot NPK verschraalde opvattingen over plantenvoeding in de vorige eeuw en de steeds grotere rol van overheid en industrie: "Plaats de boer en de levende bodem opnieuw in het centrum van de landbouw."
 

Joost Visser: levende bodem centraal.

Landbouwwetenschapper Anton Nigten trok die lijn door naar onze voeding en gezondheid: hij wees op de ontstane onbalans van essentiële mineralen in onze voedingsgewassen. Toxicoloog Henk Tennekes en biochemicus Claudia Külling wezen op de ecocidale gevolgen van de bestrijdingsmiddelen voor mens en milieu en de noodzaak van een Deltaplan agro-ecologie.


Anton Nigten over essentiële mineralen.

De verscheidenheid van het gezelschap zorgde de hele dag voor levendige discussies die bijdragen aan een waardevolle uitwisseling van ervaringen en ideeën. De petitie van de Down2Earth-actie Help Humus is door de deelnemers enthousiast ondertekend. Het belang van een levende bodem is voor iedereen voelbaar: als producenten, onderzoekers en consumenten.


Discussie met de inleiders.

Tekst: Pieter Geluk
Foto's: Dirk Hart


Voor meer informatie: www.down2earth.nu en www.helphumus.nu
Publicatiedatum: