Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nog bezwaren rond strenge importregels

IFOAM voorzichtig positief over voorstel Europees Parlement

De uitslag van de stemming in het Europees Parlement over de wetgeving rond de biologische sector heeft veel punten die de sector heeft aangedragen overgenomen, IFOAM Europe is daarom voorzichtig positief over deze ontwikkeling. "Hoewel de AGRI stemming een solide basis vormt in veel gebieden voor verdere onderhandelingen, blijven enkele obstakels bestaan", aldus IFOAM in een persbericht.

De Europese brancheorganisatie steunt het Parlement in de afwijzing van het decertificeringsproces dat de Europese Commissie voorstelde. Ook is er steun voor de betere harmonisering van onderzoeksprocedures naar besmettingsgevallen. "Dit verstevigd het proces gebaseerde onderzoek en volgt de wens van IFOAM EU", aldus Christopher Stopes, voorzitter van IFOAM EU.

Het voornemen om in 2020 de regels nog eens tegen het licht te houden is volgens de Europese organisatie een bedreiging voor het succes van de nieuwe afspraken. "Een nieuwe periode van vijf jaar met onzekerheid over de Europese regelgeving is onacceptabel", zei Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU. "Ook kan het 'de vervuiler betaald' principe niet omgekeerd worden en de verantwoordelijkheid van een besmetting uit de conventionele sector bij de biologische boer neerleggen. Dit principe is nu geldig, maar ook in 2020."

Het Europees Parlement heeft 'een krachtig signaal' afgegeven over de waarde van een jaarlijkse inspectie om het vertrouwen van consumenten in het label vast te houden. Deze inspecties waren een 'kernissue' voor de biologische sector. Ook de supervisie over de implementatie van regels kan op lof van IFOAM rekenen.

Minder blij is de Europese brancheorganisatie met het voorstel van het EP over de import van biologische producten. "Helaas is het Parlement in de val getrapt om Europese standaarden wereldwijd te willen invoeren, in plaats van te erkennen dat regionale standaarden een toegevoegde waarde kunnen hebben voor Europeanen. Iedereen verliest door dit plan." Vooral de kleine bio-boeren in opkomende economieën zullen niet aan de Europese regels kunnen voldoen. "De erkenning van regionale standaarden had ook punten aan kunnen pakken die de Europese regels negeren, zoals kinderarbeid, dierenwelzijn en ontbossing."
Publicatiedatum: