Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. Vanaf deze week kunnen ook Utrechters genieten van regionale producten uit hun eigen stad en omgeving. Op 17 juni gaan 's middags de eerste twee afhaalpunten open in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht. De komende weken openen er ook afhaalpunten in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Droom van een korte voedselketen

Rechtstreex is twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Hun droom is om een nieuwe voedselketen te creren met korte lijntjes tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en hebben ze een eigen concept-store in de Fenix Food Factory. De formule is nu klaar voor andere steden met Utrecht op kop!Verbinding tussen boeren en consumenten

Arthur: "Bewoners bestellen hun lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio." De Utrechtse Kamilla Hensema zet de Utrechtse variant van Rechtstreex op. Kamilla: "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo slaan we twee vliegen in n klap: lokaal eten en een milieuvriendelijke logistiek!"

Vruchtbare voedingsbodem in Utrecht

Bewoners meldden zich al snel en in grote getalen aan als klant of omdat ze zelf een afhaalpunt willen runnen. Ook doen er nu al meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders, van bakkers tot imkers. En van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is om de boer een goed aandeel te geven in de opbrengsten. Arthur: "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie."

Biologisch

Desgevraagd geeft Arthur aan dat het biologische aandeel bij Rechtstreex zo rond de 40% zit. "We geloven bij Rechtstreex niet per se in keurmerken, maar vooral dat het belangrijk is om transparantie te creren, zodat boeren vanzelf meer richting biologisch gaan. We werken nu met relatief veel boeren die bijna of geheel biologisch werken, maar bijvoorbeeld geen keurmerk willen of kunnen betalen."

Winnaar van de Aardig Onderweg Award

Dat Rechtstreex op de goede weg zit wordt in Rotterdam bevestigd. Daar ontving het initiatief eind mei de Aardig Onderweg Award van de R.E.T. uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN omdat ze bijdraagt aan een groene en sociale samenleving. Het is de ambitie van Arthur en Maarten om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden, zodat overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. Er zijn al concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

Voor meer informatie: www.rechtstreex.nl

Publicatiedatum: 16-6-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 "Groentehandel net een jachtveld, er zitten altijd een paar stropers tussen"
20-9-2017 "Op je lauweren rusten niet aan ons uitbesteed"
15-9-2017 Gratis bloembollen bij Belgische bio-winkels tijdens Weekend van de Klant
13-9-2017 Typisch Twents groentepakket ziet daglicht
12-9-2017 Odin Bezorgdienst verloot skelter bij nieuwe winactie
5-9-2017 Natuurwinkel Drachten viert 40-jarig jubileum
28-8-2017 Belgische natuurvoedingswinkel Rozebotteltje wordt Biohuisje
24-8-2017 Verkiezing Beste biologische winkel van Nederland gestart
21-8-2017 Bio-speciaalzaken goed telefonisch bereikbaar
16-8-2017 "Breed, divers en biologisch verassortiment"
14-8-2017 Verkoopstal mikpunt van vandalisme en diefstal
20-7-2017 Roosendaal zoekt AGF-marktkoopman voor wekelijkse bio-markt
29-6-2017 Natuurwinkel Amersfoort neemt klanten mee naar streekleveranciers
28-6-2017 Online groenten bestellen bij 'Buurderij' in Assen
28-6-2017 Zomerse sferen bij Natuurwinkel
27-6-2017 Spaaractie voor boodschappenpakket bij Natuurwinkel en Biologisch Specialist
23-6-2017 Natuurwinkel viert vandaag en morgen zomerfeest
19-6-2017 "Ook meteen bijkletsen met collega-ondernemers"
15-6-2017 Pimp je boerderijwinkel
14-6-2017 "Veel milieuwinst te behalen in opzet supply chain"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *