Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. Vanaf deze week kunnen ook Utrechters genieten van regionale producten uit hun eigen stad en omgeving. Op 17 juni gaan 's middags de eerste twee afhaalpunten open in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht. De komende weken openen er ook afhaalpunten in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Droom van een korte voedselketen

Rechtstreex is twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Hun droom is om een nieuwe voedselketen te creŽren met korte lijntjes tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en hebben ze een eigen concept-store in de Fenix Food Factory. De formule is nu klaar voor andere steden met Utrecht op kop!Verbinding tussen boeren en consumenten

Arthur: "Bewoners bestellen hun lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio." De Utrechtse Kamilla Hensema zet de Utrechtse variant van Rechtstreex op. Kamilla: "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo slaan we twee vliegen in ťťn klap: lokaal eten en een milieuvriendelijke logistiek!"

Vruchtbare voedingsbodem in Utrecht

Bewoners meldden zich al snel en in grote getalen aan als klant of omdat ze zelf een afhaalpunt willen runnen. Ook doen er nu al meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders, van bakkers tot imkers. Eťn van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is om de boer een goed aandeel te geven in de opbrengsten. Arthur: "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie."

Biologisch

Desgevraagd geeft Arthur aan dat het biologische aandeel bij Rechtstreex zo rond de 40% zit. "We geloven bij Rechtstreex niet per se in keurmerken, maar vooral dat het belangrijk is om transparantie te creŽren, zodat boeren vanzelf meer richting biologisch gaan. We werken nu met relatief veel boeren die bijna of geheel biologisch werken, maar bijvoorbeeld geen keurmerk willen of kunnen betalen."

Winnaar van de Aardig Onderweg Award

Dat Rechtstreex op de goede weg zit wordt in Rotterdam bevestigd. Daar ontving het initiatief eind mei de Aardig Onderweg Award van de R.E.T. uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN omdat ze bijdraagt aan een groene en sociale samenleving. Het is de ambitie van Arthur en Maarten om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden, zodat overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. Er zijn al concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

Voor meer informatie: www.rechtstreex.nl

Publicatiedatum: 16-6-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-5-2018 Landgoed Bleijendijk opent 24/7 zelfservice boerderijwinkel
7-5-2018 "Onze leden betalen minder dan voor bio-producten in supermarkt"
30-4-2018 Opening BE O Versmarkt in Brugge uitgesteld
16-4-2018 Foodshed: online zakelijke markt voor lokaal en bijzonder eten
4-4-2018 "Biologisch hier weer logisch na metamorfose"
26-3-2018 "Boeren verdienen meer in korte keten"
22-3-2018 "Kwaliteitsproducten met een goed verhaal"
21-3-2018 Metamorfose voor Overesch Ecologische Landbouw
15-3-2018 "Bio-producten kunnen tij op de warenmarkt keren"
13-3-2018 "Wij verkopen alleen A-merken op biologisch gebied"
12-3-2018 "Willen de gezonde bol.com van Nederland worden"
26-2-2018 Boeren steeds creatiever met nevenactiviteiten
14-2-2018 "Bio is en blijft de basis van alles"
12-2-2018 Wie gunt Natuurvoedingswinkel Spruit een doorstart?
9-2-2018 Rwanda inspiratiebron voor nieuwe verpakkingsvrije winkel in Sint-Niklaas
8-2-2018 Rio de Bio wil aansluiten bij Odin
25-1-2018 "We zijn niet zo van de geijkte momenten"
24-1-2018 "Met onze groentewinkel altijd tegen de stroom in gevaren"
24-1-2018 Nieuw: biologische boerenmarkt in New Jersey
19-1-2018 Prijswinnaars Beste Biologische Winkel 2018

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *