Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Rechtstreex breidt uit naar Utrecht

Het Rotterdamse voedselinitiatief Rechtstreex breidt uit naar Utrecht. Vanaf deze week kunnen ook Utrechters genieten van regionale producten uit hun eigen stad en omgeving. Op 17 juni gaan 's middags de eerste twee afhaalpunten open in de Schildersbuurt en aan de Oudegracht. De komende weken openen er ook afhaalpunten in Lombok, Zuilen, Leidsche Rijn en Tuindorp.

Droom van een korte voedselketen

Rechtstreex is twee jaar geleden in Rotterdam opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Hun droom is om een nieuwe voedselketen te creŰren met korte lijntjes tussen boer en consument. Inmiddels telt Rechtstreex twaalf afhaalpunten in verschillende Rotterdamse wijken en hebben ze een eigen concept-store in de Fenix Food Factory. De formule is nu klaar voor andere steden met Utrecht op kop!Verbinding tussen boeren en consumenten

Arthur: "Bewoners bestellen hun lokale producten online en halen hun boodschappen af bij een centraal punt in hun eigen buurt. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio." De Utrechtse Kamilla Hensema zet de Utrechtse variant van Rechtstreex op. Kamilla: "Omdat we ons richten op lokale producten maken we weinig voedselkilometers en zorgen we dus voor weinig uitstoot. Zo slaan we twee vliegen in ÚÚn klap: lokaal eten en een milieuvriendelijke logistiek!"

Vruchtbare voedingsbodem in Utrecht

Bewoners meldden zich al snel en in grote getalen aan als klant of omdat ze zelf een afhaalpunt willen runnen. Ook doen er nu al meer dan vijfentwintig leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders, van bakkers tot imkers. EÚn van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is om de boer een goed aandeel te geven in de opbrengsten. Arthur: "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie."

Biologisch

Desgevraagd geeft Arthur aan dat het biologische aandeel bij Rechtstreex zo rond de 40% zit. "We geloven bij Rechtstreex niet per se in keurmerken, maar vooral dat het belangrijk is om transparantie te creŰren, zodat boeren vanzelf meer richting biologisch gaan. We werken nu met relatief veel boeren die bijna of geheel biologisch werken, maar bijvoorbeeld geen keurmerk willen of kunnen betalen."

Winnaar van de Aardig Onderweg Award

Dat Rechtstreex op de goede weg zit wordt in Rotterdam bevestigd. Daar ontving het initiatief eind mei de Aardig Onderweg Award van de R.E.T. uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN omdat ze bijdraagt aan een groene en sociale samenleving. Het is de ambitie van Arthur en Maarten om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden, zodat overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. Er zijn al concrete plannen om op korte termijn in vier nieuwe steden te starten.

Voor meer informatie: www.rechtstreex.nl

Publicatiedatum: 16-6-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Prijswinnaars Beste Biologische Winkel 2018
19-1-2018 Verslagenheid na schrappen beste middelgrote biowinkelverkiezing
3-1-2018 De Nieuwe Graanschuur uitgeroepen tot beste buurtwinkel
2-1-2018 Twentse streekwinkel Vertwenz sluit deuren
8-12-2017 "Route wandelvierdaagse liep dwars door onze winkel"
4-12-2017 Ekomenu heeft vegan Kerstmenu-maaltijdbox
1-12-2017 "Bureaucratie nekt kleinschalige ondernemer"
29-11-2017 Ecoshop Helder draagt het stokje over
16-11-2017 Grootste bio-winkel Midden-Europa geopend in Polen
15-11-2017 Biologische boerderijwinkel Hoeve Doelwyck opent haar deuren
15-11-2017 Bio-groenten per fietskoerier in het land van Eddy Merckx
14-11-2017 Odin-winkels in drie finales Beste Biowinkel-verkiezing
10-11-2017 "Geen gouden bergen, maar wel een hoop voldoening"
8-11-2017 Bio-ondernemers floreren in nieuwe Fairtrade Gemeente Hilversum
2-11-2017 Campagne in bio-speciaalzaken voor 0% btw op biologisch voedsel
30-10-2017 Publieksverkiezing Beste Biowinkel 2018 van start
26-10-2017 Ambacht verdwijnt langzaam uit straatbeeld
24-10-2017 Biologische vegan winkel lonkt voor Goudse binnenstad
18-10-2017 "Interactie tussen boeren en buren legt stevig fundament"
17-10-2017 Rio de Bio wint Duurzame Week Award 2017

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *