Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IFOAM over laatste voorstel herziening biologische regelgeving:

"Te weinig harmonisatie en ongelijk speelveld gecreëerd"

De Europese landbouwministers zullen waarschijnlijk instemmen met het nieuwe voorstel van de Europese Raad over de regelgeving rond biologische landbouw. De tekst wordt opgesteld tijdens de Landbouw en Visserij Raad die op 16 juni gepland staat. IFOAM maakt zich zorgen, omdat de ambities in het laatste compromis minder harmonisatie voorstaan dan de status quo nu. Daarom roept de organisatie de ministers op om met een beter voorstel te komen.



"De Raad zal een van de belangrijkste doelen van de herziening missen; de harmonisatie van de regels in de EU. De Raad en de Letse voorzitter hebben zeker bijgedragen aan een betere versie van het voorstel, maar het laatste compromis probeert twee uiterste standpunten met elkaar te verenigen. Het resultaat daarvan is dreigt een minder geharmoniseerde situatie dan nu. Bijkomende consequentie is meer bureaucratie, nationalisatie van standaarden en minder vertrouwen in het biologische systeem", aldus Christopher Stopes, voorzitter van IFOAM EU.

"Het compromis op decertificering zoals het nu voorligt, is slechter dan de huidige regelgeving", voegt Sabine Eigenschink, vicevoorzitter IFOAM EU, toe. "In plaats van de harmonisering, krijgen lidstaten meer bevoegdheden dan voorheen. Het is onmogelijk een procesgebaseerd systeem samen te voegen met een evaluatie van eindproducten. De implementatie kan verschillen tussen de lidstaten, dat veroorzaakt een ongelijk speelveld."

"Een ander teleurstellend compromis is de frequentie van de controles," vertelt Jan Plagge, Board Member van IFOAM EU. "Lidstaten krijgen de keuze om al dan niet jaarlijkse controles in te voeren. Dat betekent wederom dat er minder harmonisatie zal zijn en een ongelijk speelveld gecreƫerd wordt. Jaarlijkse inspecties zijn een hoeksteen voor consumtenvertrouwen en we worden geconfronteerd met de risico's van verwarring en onzekerheid onder consumenten over de garanties die het logo biedt."

Bavo van den Idsert, IFOAM EU Board Member en directeur van Bionext, besluit: "Tot slot blijven de voorgestelde veranderingen voor de import een grote zorg. Er ontstaat een 'two tier system': gelijkwaardigheid in handelsakkoorden met landen met ontwikkelde biologische markten en volledig naleven van onze eisen voor ontwikkelende landen."
Publicatiedatum: