Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Na aardappelen ook ijskruid, zeekraal en lamsoor"

Zilte bio-groenten van Texel komen er aan

Tholen - De zilte biologische groenten komen er aan. Bij Marc. op Texel zijn ze druk met de voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen. "Naast de Zilte Aardappels die we afgelopen jaar geïntroduceerd hebben, is er vanaf nu lamsoor verkrijgbaar. En we komen binnenkort ook met zeekraal en ijskruid. Deze groenten worden geteeld op de zilte gronden van Texel, het hele concept is biologisch", vertelt Jessie Loogman, die naar eigen zeggen als 'schakel tussen het vaste land en Texel' fungeert.
 

Het ijskruid.

Vooral het ijskruid is een opvallende groentesoort. Jessie: "Hier is de meeste interesse in, vooral vanuit de horeca. IJskruid heeft hele mooie bladeren, die bezaaid zijn met kleine 'kristalen'. Daardoor springt deze groente er echt uit. IJskruid smaakt bijvoorbeeld goed in salades." Jessie merkt ook duidelijk verschil tussen regulier en biologisch ijskruid: "Het biologische ijskruid is knapperiger, heeft kleinere en stevigere blaadjes en de 'kristallen' zijn beter ontwikkeld." Dit geldt ook voor lamsoor: "Biologische lamsoor is naar mijn mening steviger, groener en meer smaakvol."
 

Lamsoor en zeekraal.

Alle zaden zijn inmiddels de grond in gegaan. "De lamsoor is vanaf deze week zelfs al beschikbaar. We verwachten het ijskruid halverwege mei, de zeekraal komt iets later. Het seizoen loop tot en met oktober. We gaan dit jaar voor het eerst echt de markt op met de zilte groenten. Dat is heel spannend."
 
Marc van Rijsselberghe is al 25 jaar bezig met de ontwikkeling van zilte teelt op Texel. De proeflocaties op het eiland, waar de ontwikkeling, teelt en opschaling van zouttolerante gewassen plaatsvindt, konden in de loop van de jaren al op veel belangstelling rekenen. Na jarenlang experimenteren is het hem vorig jaar gelukt om de Zilte Aardappels op de markt te brengen en dit jaar komen er dus meer zilte verrassingen aan van het concept Marc.
 

Foto's van het bedrijf op Texel. Rechtsonder geeft Marc toelichting over de teelt.

Nieuwe verpakking Zilte Aardappels

Rond de introductie zaten de Zilte Aardappels nog in een speciale doos verpakt, vanaf nu komen ze in stazakjes van 1 kilo in het schap te liggen. "De herkenbaarheid rond de producten van Marc moet vanaf nu komen doordat alle producten dezelfde stijl krijgen. De mooie etiketten zorgen voor een goede herkenbaarheid." Jessie geeft toe dat de afzet in het begin best lastig verliep. "Een paar maanden na de start van het seizoen kwam er heel veel vraag van consumenten. De zilte teelt kreeg veel media-aandacht en daardoor is het echt goed gaan lopen. De consumenten zijn helemaal weg van de smaak en waarderen de structuur van de aardappelen." Vorig jaar werd op 3 hectare Zilte Aardappels geteeld, dit jaar zal dit waarschijnlijk 5 tot 6 hectare worden.
 

De zilte aardappelen van Marc.

Voor meer informatie: Jessie@marcfoods.nl, www.marcfoods.nl en Ellen van Straten (Ellen@marcfoods.nl, teeltverantwoordelijke bij Marc.)